Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

MSZP: újabb inzékedések kellenek a devizahitelesek védelmére

Az párt elégtelennek tartja a nehéz helyzetbe került devizahitelesek megsegítésére hozott kormányzati intézkedéseket.
Józsa István, az Országgyűlés gazdasági bizottságának szocialista alelnöke pénteken, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, a kabinet eddigi lépései kizárólag a miniszterelnök által bejelentett tájékoztató kampányra korlátozódtak, ami nem jelent megoldást annak a mintegy 100-120 ezer családnak, akik már most is kritikus helyzetben élnek magas törlesztőrészleteik miatt.

Az ellenzéki politikus a megoldás érdekében egyebek mellett kezdeményezte, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a parlament fogyasztóvédelmi bizottsága előtt adjon számít a banki hitelezés ellenőrzéséről.

Kiemelte: a PSZÁF-nak nagy szerepe lehetne abban, hogy a hitelválság nehézségeit ne csak a bankok ügyfelei, hanem a pénzintézetek és a kormány is egyenlő súllyal viselje.

Ehhez szerinte a felügyeletnek nagyobb részt kellene vállalnia a devizahitelesek megsegítésére szolgáló törvények előkészítésében, illetve a már meglévő jogszabályok betartatásában. A szocialista politikus a banki ügyfelek kiszolgáltatottságára példaként említette, hogy a törvények alapján ugyan lehetőség van a svájci frank alapú hitelek devizában történő törlesztésére, ám a bankok ezt az esetek többségében mégsem teszik lehetővé.

Józsa István kérdésre válaszolva rendkívül kevésnek nevezte a nemzeti eszközkelőnek 2014-ig végéig szánt kétmilliárd forintot. Mint mondta, a kormány jobban tette volna, ha Mol-pakett megvásárlására fordított 500 milliárd forintot a devizahitelesek támogatására költi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétfőig lehet jelentkezni az őszi érettségire

Az október-novemberi időszakban nemcsak a tavaszi sikertelen vizsgák javíthatók ki, hanem úgynevezett előre hozott érettségit is lehet tenni. Tovább olvasom