Délmagyar logó

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 3°C | 11°C

Munkahelyek százai végveszélyben

Két, nagy hagyományokkal rendelkező győri vállalkozás került veszélybe.

Nevével ellentétben a Motor Gyártó kft. nem a Rába Holding része, múltjuk azonban közös. A motorgyár 2003-ig tartozott az anyavállalathoz, akkor vásárolta ki a kft. menedzsmentje, s magánszemélyek tulajdonába került. A remélt szép jövő azonban nem sokáig tartott. Már az elmúlt év végén szárnyra keltek a hírek, hogy beszűkült a piac és a cég több száz milliós tartozást halmozott fel.

A helyzeten a tavasz sem változtatott, s maguk a tulajdonosok jelentették be a cégbíróságon a végelszámolást.
– Egyelőre nem tudom megmondani, hogy mekkora adósságot halmozott fel a kft., mivel a pontos mérleg csak a jövő héten készül el – jelentette ki a Kisalföld érdeklődésére dr. Megay Oktáv végelszámoló, a Tízek Kft. ügyvezető igazgatója.

Mérleg hiányában arra a kérdésre sem lehet ma még egyértelmű választ adni, hogy mi lesz a sorsa az itt dolgozó 180 embernek.
A termelés nem szűnt meg, a motorgyár ötvenszázalékos kapacitáson dolgozik. A végelszámoló szerint a helyzet nem javul, mivel a vállalkozás számlájára érkező összegekre az APEH tart igényt.

FÓRUMTÉMA

Önnek mi a véleménye arról, hogy több, mint 300 ember állása került veszélybe, és nem sok jóval biztatják az ott dolgozókat?

Fórum >>
A dolgozók jelenleg kapják a bérüket, állítja dr. Megay Oktáv, s ha bekövetkezne a legrosszabb, akkor a végkielégítésükhöz is hozzájuthatnak. Ha a vállalkozás vagyona ezt nem fedezi, akkor  a bérgarancia-alapból fizetik ki a pénzt. Mérleg hiányában dr. Megay Oktáv nem szívesen bocsátkozik prognózisokba, s még kevésbé százalékos jóslatokba arról, mekkora esélyt lát arra, hogy a Rába Motor Gyártó Kft. megmenekül.

– Nagyon sok cégnél dolgoztam már végelszámolóként, s személyes tapasztalataim szerint ilyen esetekben a vállalkozások egyharmada megszűnik, egy újabb harmadba az új tulajdonosok tőkét visznek, folytatják a munkát, egy további harmad esetében pedig megállapodásokkal sikerül rendezni a helyzetet – fogalmaz dr. Megay Oktáv, s idézi azt a jól ismert magyar mondást, hogy a remény hal meg utoljára.

Szerda délután két óra, műszakváltás az egykori Rába-gyár négyes portájánál. Miután nem engedélyezték, hogy a motorgyárba belépjünk, jobb híján a portán várakozunk. Elkeseredett munkások lépnek ki a kapun. A nevét és az arcát senki sem adja, s bár tisztában vannak azzal, hogy munkahelyük megtartására kevés az esély, az emberek mégis félnek. Harminc-harmincöt évet húztak le sokan közülük a gyárban, s bár a tulajdonosok változtak, ők nem. A motor jelenti az életüket, s félő, hogy ez rövidesen múlt idővé válik.

– Odabenn a hangulat gyalázatos, az emberek elkeseredettek, s fizetést valóban kaptunk, de nettóban 15 százalékkal kevesebbet, mint amennyi járna – mondja az egyik motorgyári munkás, majd legyint egy nagyot, s ez a gesztus beszédesebb, mint az előtte elhangzott mondatok.
K. T.

A Rába rt. is pénzére vár

– A Rába rt.-nek több mint háromszázmillió forinttal tartozik a Rába Motor Gyártó Kft. – erősítette meg a Kisalföldnek Dusza András kommunikációs vezető. A motorgyár tetemes tartozása a bérleti és egyéb szolgáltatási díjakból tevődik össze. Mivel a kft. többszöri felszólításra sem fizetett, az rt. felmondta a bérleti szerződést. ************************************************
Békési telephely lesz a győri üzem

A 100 éve alapított győri textiles vállalkozás az idők folyamán több néven is működött, volt például Győri Textilipari Vállalat, Rábatext, Uniontext, most azonban megválik cégnevétől. Ennél azonban sokkalta fájdalmasabb változások előtt áll az egykori nagy hírű gyár.

A fénykorában háromezernél is több alkalmazottat foglalkoztató textiles vertikum, legutolsó nevén, most még Leonell, négy éve eladta fonodáját és 2002 júniusában már csupán 300 emberével ment kényszerű házasságába. A Békés megyei Csárdaszálláson működő Csárdatext Kft. lett felerészben a tulajdonosa.

A másik 50 százalékon a Leonell menedzsmentje osztozott. (Csak emlékeztetőül, győri kérője is volt a Leonellnek, a Pannon-Flax Rt. szeretett volna tulajdonrészt szerezni. Ki tudja, miként alakultak volna a dolgok, ha a szomszédvár győz a versenyben.) A Leonellnek neve volt, s két éve még azt gondoltuk volna, egy teljesen ismeretlen, békési céggel társult. Belátható időn belül azonban a Leonell cégnevet a győri, Fehérvári úti gyár irodaházán a Csárdatext váltja fel, a békési társaság telephelye lesz a győri üzem.

A hogyan továbbról kész terve van a Leonellnek, a követendő lépések időrendje azonban a piactól függ. Pogácsa Imre azt mondja, nem titokban terveztek, de ettől még fájdalmas lépések várnak a cégre
Ami a nagy változásokat kikényszerítette, az a Leonell idei piaci megtorpanása. Pogácsa Imre, a győri cég ügyvezetője elmondta, a 60 százalékban hazai piacra, 40 százalékban exportra dolgozó cég kivitele az év első négy hónapjában mintegy 40 százalékkal visszaesett. A közel-keleti és kínai piac előretörését képtelenek kivédeni.

Miközben Svájcból katonai pályázattal keresték meg Győrt, ami mindenképpen piaci sikernek számít, az úgynevezett tölteléktermelésben számottevő a visszaesés. A „visszavonulást" már tavaly megkezdte a győri cég, a korábbi két telephelyről egyre korlátozta működését. A mostani dolgozói létszáma 240, a valóságos termelő ennél hússzal kevesebb.
 
Az idő ugyan nem sürgeti a Leonellt, ám belátható időn belül a mostani létszámot mintegy százra kell fogyasztani. A Leonell és a Csárdatext profilja megközelítően azonos, de míg a Békés megyei üzemben csak szőnek, a győri gyárnak van kikészítőrészlege is. A végső cél, hogy a két cégből egy, a mostani Leonell méretű vállalkozást hozzanak létre. A békésieknek ma már a győrieknél stabilabb piacuk van. A szövés Csárdaszálláson lesz, Győrben marad a kikészítés, a konfekcionálás és a kereskedelmi központ.

A legnagyobb fejtörést az okozza, mi a célszerűbb: 20–24 gépet felszedni és elszállítani 300 kilométerre, s a győri szövőktől várni, hogy elmenjenek a gépek után, vagy a mostani helyükön dolgozni tovább a szövőgépeken. Betanítani még igen, arra valószínű, vállalkoznának a győriek, de hogy véglegesen áttelepüljenek, arra kevés a remény. (A Békés megyei üzemnek a győrieknél modernebb gépei vannak, az ottani üzem 80 alkalmazottat foglalkoztat.)

Mindkét lehetséges változás emberi és gazdasági hatásait is vizsgálni kell, és vizsgálja is a cég. Ahogy nem volt könnyű eldönteni, búcsúzni kell a cégértől. Pogácsa Imre azt mondja, a piac nem a névhez ragaszkodik, hanem ahhoz, hogy jó árut kapjon, a lehető legjobbat. A Leonell márkanévhez mégiscsak ragaszkodni kívánnak. A leépítés Győrben valójában nem holnap kezdődik, hiszen tart már egy ideje és folyamatosan állnak be a ma optimálisnak gondolt méretre.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarország hátul kullog a netezők listáján

Magyarország az utolsók közt van az internet-használat arányát tekintve mind a lakossági, mind a vállalkozási szektorban. Az EU-ban a 16-74 évesek 47 százaléka használta az internetet 2004 első negyedévében. Az internetezők között több a férfi, mint a nő, és több a fiatalabb, mint az idősebb. 2004 elején a vállalkozások 89 százaléka vette igénybe a világhálót. Tovább olvasom