Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Munkajogi esetek 14.

Betegség utáni elbocsátás

„Jelenleg 4. hónapja vagyok betegállományban. Ezalatt beleestem egy létszámleépítésbe. Köztisztviselő vagyok. Amennyiben keresőképessé válok (ez még 1–1,5 hónap), azonnal kiadhatják a felmentésről szóló iratokat, vagy vonatkozik rám valamennyi felmondási védelem? 6 hónap felmentési időre vagyok jogosult. Ha 6 hónapra felmentenének a munkavégzési kötelezettség alól és találok új munkahelyet, elhelyezkedhetek-e a felmentési idő alatt? A köztisztviselői jogviszonyom a felmentési idő utolsó napján szűnik meg, de egy új állásnál nem várnak ezért 6 hónapot. Ha elhelyezkedhetek ezalatt, a két helyről kapott bér beszámít-e a nyugdíjazáskor figyelembe vett jövedelembe (50 éves vagyok)? Ha nem tudok elhelyezkedni, mikor jelentkezhetek be munkanélküli-járadék folyósítására? A felmentési idő utolsó napja után vagy a végkielégítés lejárta után?" – kérdezte „Egy elbocsátott köztisztviselő" jeligével olvasónk.

Az MSZOSZ jogi szakértője, dr. Freier József ügyvéd tájékoztatása szerint betegség miatti keresőképtelenség ideje alatt kérdezőnk köztisztviselői jogviszonyát nem szüntetheti meg a munkáltatója a törvényi felmentési tilalom miatt. Ha viszont ismét keresőképes lesz, a felmentést akár az első munkában töltött napon kézbesíthetik számára, de a 6 hónapos felmentési idő csak 30 nap elteltével kezdődhet el. A törvény értelmében a felmentett köztisztviselőt a felmentés időtartamának legalább a felére a munkavégzési kötelezettség alól mentesíteni kell, amely időtartamra átlagkeresetre jogosult.

Ha a munkavégzés alól végleg mentesítették, akkor újbóli elhelyezkedésnek és újabb jövedelemszerzésnek akadálya nincsen, az így szerzett jövedelem beleszámít a nyugdíjalapot képező jövedelembe. Amennyiben új munkahelyen nem tud elhelyezkedni, a közszolgálati jogviszony megszüntetését igazoló munkáltatói igazolások birtokában az utolsó munkában töltött napot követően regisztráltathatja magát a munkaügyi központnál, de járadékellátásban csak a felmentési idejének lejártát követően részesülhet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új tesztek a Kisalföld Online-on!

Tegye próbára tudását új tesztjeinkkel! Leonardóról, a reneszánsz polihisztoráról mindenki tud ezt-azt, de fogadjunk, hogy tudunk újat mondani! Tudja például, milyen különleges azonosítóval jelölte a Mester egyes festményeit? És a modern konyhaművészetben vajon eligazodik-e? Várja Önt Tesztbázisunk, ahol az új tesztek mellett közel 50 régit is talál. Tovább olvasom