Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Nagy Anna: Nincs miért változtatni az adórendszeren

A szocialisták két kulccsal adóztatnának, visszahoznák az adókedvezményeket. Politikusuk elismerte: nem volt kiszámítható a baloldali kormányok adópolitikája, de szerinte a Bajnai-kormány tavaly év elején már adókönnyítéseket vezetett be.
Az MSZP-nek vannak számításai és adatai arról, hány munkavállaló járt rosszul az egykulcsos, családi kedvezményekkel kiegészített új adórendszer okán - nyilatkozta Tukacs István, a párt képviselője a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában kedd este. Elmondta, hogy pártja két kulccsal adóztatna, a magasabb jövedelműek a közteherviselésből is többet vállalnának ezáltal. A szocialista politikus elismerte: voltak kanyarok az elmúlt nyolc év kormányzása alatt az adópolitikában és a baloldali kormányok adórendszere nem volt kiszámíthatónak mondható. Viszont az is tény - tette hozzá -, hogy a Bajnai-kormány 2010 elején adókönnyítéseket hajtott végre, ezért tavaly év végére többet kerestek az emberek, főleg az alsóbb jövedelmi kategóriákban. Nagy Anna kormányszóvivő, aki más témában volt a Közbeszéd vendége kedd este, röviden reagált Tukacs István szavaira, mondván: a kormányzat nem látja okát, hogy változtasson azon az adórendszeren, amely 450 milliárd forinttal többet hagy az embereknél.

A közszférában viszonylag egyszerű a “számlálás", hiszen akinek csökkent a fizetése, az kompenzációt kért. A politikus megjegyezte: ezek a munkavállalók a kompenzáció után is rosszul járnak, mivel a bérkiegészítés még nem jelenti, hogy az összes inflációs drágulást “lekövetné" a bérkiegészítés.

A számok azt mutatják, hogy a közszférában foglalkoztatottak közel felét érinti a probléma. A versenyszférából ugyan nincsenek ilyen típusú adataik, de okuk van feltételezni, hogy ott is legalább ekkora arányban szenvedtek el veszteséget a munkavállalók az adórendszer szerintük rossz változtatása miatt - mondta a szocialista politikus.

Új adó lenne a magánszférában a keresetkiegészítés?

Milyen mértékben tartják reális megoldásnak a problémára a kormányzat által most felállított adó- és bérmonitoring bizottságot? Mennyiben lehet ez megoldás a magánvállalatoknál arra, hogy az érintett dolgozók legalább reálértéken megőrizhessék a fizetésüket? - kérdezte a Közbeszéd.

Bekopogtathat -e egy ilyen bizottság Magyarország kétszázezernél több mikro-, kis- és közepes vállalkozásához, hogy megnézze, vajon ki járt rosszul és miért? - vetette fel Tukacs István . Ezt fizikailag nem lehet megtenni - mondta. Másfelől – ez már elvi sík – egy magánvállalat úgy dönt a saját dolgairól, ahogy akar, ebben az államnak semmi keresnivalója nincs. Harmadsorban: ha a különbözetet ráterhelnék a magánvállalkozásokra, az pótlólagos adó lenne – sorolta érveit az ellenzéki politikus.

Megjegyezte: furcsának tartja a bérmonitoring bizottság kapcsán, hogy "Parragh László, a kereskedelmi és iparkamara elnöke, a vállalkozók képviseletének az elnöke elébe siet ennek a szándéknak, és azt mondja, javaslatot tettek a kormánynak arra, hogy lehet ezt megoldani; nekik kellene megvédeni a vállalkozókat" - mondta Tukacs István.

Az MSZP két kulccsal adóztatna

Az MSZP elkészített egy új adórendszer-javaslatot. Ezzel hogyan érné el, hogy senki járjon rosszabbul, és ne is kerüljön többe az államnak, az amúgy is rendkívül megfeszített költségvetésnek? - hangzott a kérdés.

A kiskeresetűek nem azért járnak rosszul a mostani adórendszerrel, mert a nagyobb keresetűeknél több marad, hanem a félszuperbruttó, illetve a kedvezmények megszűnése miatt, valamint azért, mert a kiskeresetűek nem tudják teljes egészében igénybe venni a gyermekkedvezményt – reagált Tukacs István. “Mi azt mondjuk, hogy vissza kell állítani a kedvezményeket: az adójóváírást ki kell bővíteni, vissza kell hozni a minimálbér adómentességét – így már a kis keresetű is jól jár" - hangzott az érvelés. A politikus szerint ehhez a megoldást a kétkulcsos adórendszer jelentené – a nagyon magas keresetűek így arányaiban is többel járulnának hozzá a közteherviseléshez.

A Bajnai-kormány adót csökkentett

Az ellenfeleik nyilván sokszor a baloldal szemére vetik, hogy lett volna nyolc éve egy igazságos, reális, versenyképes adórendszer kidolgozására, mégsem tették meg – vetette fel a Közbeszéd.

“Ezt azért vetik a szemünkre, mert nem akarják meglátni, mi történt 2010-ben; adócsökkentés volt az év elején, azt bizony mi csináltuk" – reagált a képviselő. Hozzátette: ha nem jött volna a kormányváltás, ma egy alapján tizenhét százalékos, ám kétkulcsos, kedvezményekkel a kiskerestűek számára is kedvezővé tett adórendszer lenne Magyarországon. A 2010-es zárások pedig azt mutatják, hogy reáljövedelemben – különösen az alacsonyabb kereseti kategóriákban – többet kerestek az emberek; mivel 2010 elején adókönnyítések léptek életbe, és ez a baloldali kormány eredménye – mondta Tukacs István.

Azt azonban – kérdésre válaszolva – a szocialista politikus elismerte, hogy a baloldali kormányzás alatt összességében nem volt kiszámítható az adópolitika, hiszen "voltak nagyon éles kanyarok az adópolitikában, bejelentések, ezek visszavonása, és egyebek".

A kormány nem lát okot változtatni az adórendszeren

Nagy Anna kormányszóvivő - aki más témában volt kedd este a Közbeszéd vendége - érintőlegesen reagált az előtte nyilatkozó szocialista politikus szavaira. Azt mondta: az új adórendszer azokat jutalmazza a leginkább, akik gyerekeket nevelnek és ezzel egy időben dolgoznak is.

“Soha nem is volt titok, hogy ennek a kormánynak ez a két nagyon erős célkitűzése van, ez a két terület, amit erősen támogatni szeretne. Olyan országban, ahol az aktív lakosságnak alig több mint a fele dolgozik, ahol a mágikus tízmilliót már régen alulról elhagytuk – nos, itt ez a két út az, ami a leginkább kell érvényesüljön" - hangzott a nyilatkozat.

Az adórendszeren nincs miért változtatni – erősítette meg kérdésére reagálva Nagy Anna. “Nem állítom, hogy nincsenek döcögő részek még itt, az elején. Az állam, ahol be tud avatkozni, ott meg is tette; közbelépett a bérkompenzáció érdekében. Nem állítom, hogy mindenhol időben megtették ezeket a lépéseket; még egy-két, talán három hétbe is belekerül, míg minden munkaadó intézkedik" - mondta Nagy Anna. “Nem szabad megtenni, hogy a fürdővízzel együtt a gyereket is kiöntjük. Nem szabad azt mondani, hogy van itt egy olyan adórendszer ami 450 milliárd forinttal többet hagy az embereknél, és azért mert van egy-két rossz kivétel, akkor ezt az egészet felejtsük el" - szögezte le a kormányszóvivő.

Olvasóink írták

43 hozzászólás
 • 43. ancsahair 2011. április 05. 08:15
  „Aha,persze,hogy nincs...nekik meg a nagykeresetűeknek tökéletes,a többi meg le van sza...a!”
 • 42. Logaritmus 2011. február 24. 07:30
  „Rossz dolog, ha egy ország rossz pártot juttat hatalomra.”
 • 41. levelyne 2011. február 24. 07:02
  „Miért kellene változtatni? Nekik megfelel tökéletesen.
  Akinek meg nem, az fogja be.
  Örüljön, hogy még van munkája amiből vonják az adót.
  Ha meg majd az sem lesz akkor forduljon fel.
  Kíváncsi vagyok mikor veszik észre, hogy lassan úgy járunk, mint a cigány lova...”
 • 40. exdeus 2011. február 24. 06:39
  „Kedves hozzászólók: kéretik nem panaszkodni, hiszen jön a bérkommandó, lehet ám háborogni. (Az más tészta, hogy addig volt munkahelyed.)”
 • 39. agyhalott 2011. február 23. 22:03
  „"Nagy Anna: Nincs miért változtatni az adórendszeren"
  Hát persze, hogy nincs. Miért lenne, hiszen a fidesz találta ki. A médiatv-en sem volt. Meg még néhány hasonló...
  Gondolkodás és mások véleményének meghallgatása helyett fontos, hogy azonnal gyomorból ellenezzünk mindent. Aztán kicsit köpködjenek ránk, rugdossanak, és később talán elkezdünk gondolkodni. Majd megpróbáljuk eladni azt győzelemként, ami egy ronda nagy bukás volt.
  Csak így tovább, fiúk-lányok. Mi is van egy másik cikkben? 10%-ot bukott a biztos szavazók körében a fidesz pár hónap alatt?”
 • 38. TomborBözse 2011. február 23. 21:13
  „37.-re:
  Jujjj de csúnyát mondtál! Ilyet nem szabad, de ha az "ellenségnek" mondanád, akkor vállveregetés a jutalom. :-))
  Azt szabad (volt), sőt!!!”
 • 37. florian70 2011. február 23. 21:08
  „Orbán takarodj! Jaj bocsánat így nem lehet beszélni .”
 • 36. szatyi 2011. február 23. 21:04
  „Könnyen beszél, a havi fodrász számlája több mint a fizetésem! És azt sem ő fizeti hanem én is -meg mindenki!”
 • 35. mosómasa 2011. február 23. 21:02
  „33. Hasonló cipőben járok én is. Kikérem magamnak, hogy gyermektelennek tartanak "nagyjaink": hisz van két gyönyörű, okos egyetemista gyerekem. Igaz majd belerokkanok, hogy tanulni tudjanak, mert a fizu kevés, hiába dolgozom jól és sokat . Az ösztöndíj sem olyan sok, hiába tanulnak jól.Néha akad egy kis diákmeló. de az is éhbérért. Sajnos sem én, sem a gyerekek nem látjuk az alagút végét. csoda, hogy a fiatalok kimennek külföldre?!”
 • 34. succmorgo 2011. február 23. 21:01
  „Min csodálkoztok? A fityisz sohasem volt a kis emberek pártja. A "NAGYÉSIGAZMAGYARSZITTYAKORMÁNY" radikálisai (soha ne kerüljenek hatalomra!) pedig csak addig lennének "becsületesek" míg a húsosfazék mellé nem kerülnének. Azután zsebek tömése ezerrel. Mert az országunk ilyen. Mindent lopnak ami 5 mázsáig mozdítható és nincs betonba ágyazva. Ez a szomorú igazság...”
 • 33. lepkehalo 2011. február 23. 20:52
  „@AN: Remélem nem vagyok lepusztulva (nagyon), de két huszonéves gyerekem még tanul, az én keresetemből tartom el őket (még jó, hogy valami ösztöndíjat is kapnak), de mivel már családi pótlék se jár utánuk, így adótámogatás se. A kormány szerint gyerektelen vagyok.”
 • 32. hát 2011. február 23. 20:26
  „Ez a kormány két társadalmi réteget akar.
  elnyomók-elnyomottak
  királyok-rabszolgák
  Szomorú ez az elmélet.
  De ennek nem lesz ám jó vége, mert kb. 2.5 M ember fog szemben állni 600 E emberrel.
  Nyugdijasok,"rokkantnyugdijasok", gyerekek nincsenek benne.
  Hány bőrt lehet lehúzni egy dolgozó munkás emberről?”
 • 31. vera2 2011. február 23. 20:06
  „a kormányzat nem látja okát, hogy változtasson azon az adórendszeren, amely 450 milliárd forinttal többet hagy az embereknél.
  Nekünk is annyi fizetés kellene mint nekik!
  Probáltak ök már megélni 70 ezerböl egy hónapban! Ez a nö úgy hülye ahogy van!”
 • 30. h65535 2011. február 23. 19:48
  „nagy annának minimálbért kell adni akkor! elvenni mindent, ami extra (fodrász, utazás, repikaja....)”
 • 29. AN 2011. február 23. 19:41
  „"az új adórendszer azokat jutalmazza a leginkább, akik gyerekeket nevelnek és ezzel egy időben dolgoznak is."
  Ez rendben is van. De mi lesz a 70-80 eFt nettót kereső emberekkel, akiknek meg kellene teremteni a gyerekvállaláshoz szükséges körülményeket? Vagy azokkal, akik már nem nevelnek gyereket, de éppen a gyerekek nevelés miatt 45-55 éves korukra totál lepusztultak?”
 • 28. lepkehalo 2011. február 23. 19:37
  „Egy-két rossz kivétel???? Csak azokat a dolgozó és gyereket nevelő családokat támogatják az adózással, ahol sokat is keresnek. Persze csak egy-két kivétel van...”
 • 27. Larsson 2011. február 23. 19:35
  „Hol van a jól bevált söralátétes duma?! :D
  Mindenki jobban jár, mondom mindenki jobban jár, ne sírjatok! :D :D :D
  Ha a király is ezt mondja, meg az okos szóvivői, akkor az úgy van és pont...”
 • 26. deszkás 2011. február 23. 18:24
  „"Drága" szóvivő hölgy önnek fogalma sincs miről beszél. De erőltessék csak a semmisségi "törvénnyel" alkotolmánnyal hátha hamarabb távoznak.”
 • 25. tintasbarns 2011. február 23. 18:15
  „Ez a populista hülye duma amit hallatom a szóvivőtől.”
 • 24. Nórikám 2011. február 23. 17:53
  „Annácskam először beszél hülyeséget!”
43 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Interneten a parkolási pótdíjat kapott autókról készült fényképek

Ezentúl az internetre is feltölti az V. kerületben parkolási pótdíjat kapott gépkocsikról készített… Tovább olvasom