Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Navracsics: Március 15. arra kötelez minket, hogy magyarok maradjunk

Az 1848-as forradalom és annak eszméje arra kötelez minket, hogy magyarok maradjunk abban a helyzetben is, amikor nehéz magyarnak maradni - jelentette ki Navracsics Tibor csütörtökön a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kemecsén.
A miniszterelnök-helyettes, közigazgatási miniszter az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 165. évfordulója alkalmából megtartott városi rendezvényen elmondta: ezen az évfordulón a fiatal Magyarország, az ifjúság, valamint a szabadság és a nemzeti függetlenségről emlékezik meg az ország.

A márciusi ifjak üzenete, hogy ez a nemzet időről-időre felnevel olyan nemzedékeket, amelyek azoknak az eszméknek a megvalósítására hivatottak, amiket az idősebb generáció már nem tudott megvalósítani - fogalmazott Navracsics Tibor. A kormányfő-helyettes szerint az ifjúság ad erőt arra, hogy a másik két szimbólumot, a szabadságot és a nemzeti függetlenséget elérjük, vagy éppen meg tudjuk tartani.

Március 15-ét 165 éve ünnepeljük - folytatta a politikus - , de ez az ünnep időről-időre más jelentést nyer el az éppen ünneplő nemzedékek számára. A fiatalok magukénak érezték március idusát, ők hordozták magukban a szabadság és a nemzeti függetlenség üzenetét - mondta a miniszter.

"Néha a szabadság, néha a nemzeti függetlenség volt a hangsúlyosabb, hogy ma, 2013-ban azt mondhassuk, nincsen szabadság nemzeti függetlenség nélkül, és nincsen nemzeti függetlenség szabadság nélkül" - hangsúlyozta Navracsics Tibor. A miniszterelnök-helyettes beszédében úgy fogalmazott, azok a fogalmak és eszmék, amelyekért ma élünk és 165 éve meghaltak elődeink, azok 1848. március 15-én születtek.

A parlamentnek felelős kormányzás, a népképviseleti Országgyűlés, a modern nemzet és a polgári Magyarország mind olyan kategóriák és fogalmak, amelyek 1848-ban találják meg gyökerüket - tette hozzá a politikus.

Navracsics Tibor beszédében utalt arra, ezeket a fogalmakat a mai politikai vitákban másképp értelmezik. "Sokan úgy gondolják, hogy a nemzeti függetlenség nem ér annyit, hogy konfliktusokat vállaljunk nálunk erősebb hatalmakkal (...), a szabadság nem ér annyit, hogy ezért konfliktusokat kelljen vállalni" - fogalmazott Navracsics Tibor.

Március 15. legfőbb üzenete, hogy bár kerülhetnek máshová a hangsúlyok, tűnhet úgy, hogy vannak csábítóbb és könnyebb megoldások, a forradalom eszméje mégis arra kötelez minket, hogy magyarok maradjunk akkor is, amikor nehéz magyarnak maradni - mondta Navracsics Tibor.

Ennek érdekében konfliktusokat kell felvállalni, kiállni a saját nemzeti megoldásainkért, mert csak magyarokként tudunk európaiak maradni - tette hozzá a miniszterelnök-helyettes.

A rendezvényt a rossz időjárás, a jeges szél miatt a polgármesteri hivatalban tartották meg.

Navracsics Tibor az ünnepség keretében koszorút helyezett el Répásy Mihály honvédtábornok és a szabadságharc során elesett kemecsei honvédek tiszteletére emelt emlékműnél.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Március 15. - Békés ünnepre számít a Fidesz

A Fidesz arra számít, hogy az idei március 15-i nemzeti ünnep programjai békés, családi rendezvények… Tovább olvasom