Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 24°C Még több cikk.

Negatívra rontotta besorolásunkat a Fitch

Stabilról negatívra minősítette le Magyarország államadóssági besorolását a Fitch. A forint árfolyama kilengett, a kormány nem ért egyet a helyzetelemzéssel.
20:26 - A Fitch Ratings nem egészen fél év után rontotta vissza leminősítés lehetőségére utaló negatívra a júniusban megadott stabilról Magyarország államadós-besorolásainak kilátását, azonban változatlanul a befektetésre ajánlott osztályzati sávban erősítette meg a magyar szuverén adósosztályzatokat.

A Három Nagy, vagyis a Fitch Ratings, a Standard Ú Poorís és a Moodyís Investors Service egyaránt a befektetési ajánlású osztályzati sáv alsó szintjén, "BBB mínusz" - illetve a Moodyís osztályzati módszertanában ugyanennek megfelelő "Baa3" - hosszú távú osztályzattal tartja nyilván Magyarországot mint államadóst.

A magyar besorolásokra az SÚP és a Moodyís eddig is negatív kilátást tartott érvényben. A Fitch Ratings azonban idén június 6-án stabilra javította az addigi negatívról a magyar adósbesorolás kilátását, vagyis akkor levette a napirendről Magyarország visszaminősítését.

A Fitch a nyár eleji kilátásjavításhoz fűzött londoni elemzésében közölte, hogy a döntés a magyar kormány által tavasszal bejelentett költségvetés-politikai célokat és intézkedéseket tükrözi. A Fitch Ratings júniusi értékelése szerint ezek a lépések erősítették a bizalmat aziránt, hogy az államháztartási hiányt 2012-ig sikerül a hazai össztermék (GDP) 3 százaléka alá mérsékelni, és az államadósság-ráta tartósan csökkenő pályára kerülhet, enyhítve a szuverén hitelképességre ható kockázatokat.
A külső környezet azóta bekövetkezett drasztikus romlását, és ennek beszűrődő hatásait jelzi ugyanakkor a magyar besorolási kilátás pénteki rontásához fűzött indoklás. Ebben a Fitch kiemeli azt a véleményét, hogy - egyebek mellett a gyenge növekedési kilátások miatt - nehéznek tartja a jövő évi 2,5 százalékos deficitcél elérését, és a maga részéről 2012-ben 3,3 százalékos GDP-arányos magyar államháztartási hiányt valószínűsít.

A külső és a belső növekedési környezet megítélésének romlását illusztrálja - és ez a pénteki elemzésben is szerepel -, hogy a Fitch a múlt hónapban az addigi 1,8 százalékról 0,8 százalékra rontotta az euróövezetre adott jövő évi GDP-növekedési előrejelzését. Jórészt emiatt a Fitch Ratings most már azzal számol, hogy a magyar gazdaság növekedési üteme 2012-ben csak 0,5 százalékos lesz, jóllehet a hitelminősítő idén júniusban összeállított előző előrejelzése még jóval magasabb, 3,2 százalékos magyar GDP-növekedést jósolt 2012-re.

A Fitch Ratings nincs egyedül a nagy citybeli házak között azzal a véleményével, hogy az adósságválsággal küszködő euróövezet növekedési kilátásai drasztikusan romlanak, és ez valószínűleg a mélybe rántja a közép-kelet-európai térség növekedési ütemeit is, a fél százalékos jövő évi magyar GDP-növekedési jóslat pedig szinte már konszenzusossá vált a londoni elemzői közösségben.

A UBS bankcsoport londoni befektetési elemzőrészlegének minap összeállított átfogó prognózisa szerint a ház az általa eddig várt 1,0 százalék helyett most már csak 0,2 százalékos átlagos gazdasági növekedést valószínűsít a jövő év egészére az euróövezetben, és emiatt a cég londoni közgazdászai erősen rontották a közép-európai felzárkózó gazdaságokra szóló prognózisukat is: Magyarországon például az eddig jósolt 1,5 százalék helyett most már csak 0,5 százalékos GDP-növekedést valószínűsítenek 2012-re.

A JP Morgan bankcsoport londoni közgazdászai minap kiadott, felülvizsgált prognózisukban közölték, hogy a magyar gazdaságban az általuk eddig várt 1,3 százaléknál 0,8 százalékponttal alacsonyabb, ugyancsak 0,5 százalékos növekedéssel számolnak 2012 egészére.

A ház londoni elemzői szerint jövőre Magyarországon lesz a leggyengébb a gazdasági növekedés a közép-kelet-európai országcsoportban.
A régió átalakulásának finanszírozására húsz éve létrehozott londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) minap kiadott legfrissebb átfogó előrejelzése Magyarországnak 2012-re szintén 0,5 százalékos gazdasági növekedést jósol az előző előrejelzésben szereplő 2,8 százalék helyett.

A magyar besorolásokra érvényes, ismét egyöntetű negatív kilátások kockázata az, hogy ha bármelyik hitelminősítő rontaná a magyar államadósság osztályzatát, azzal Magyarország az adott cégnél átkerülne a befektetésre már nem ajánlott, spekulatív besorolási kategóriába.
Ennek bekövetkeztét azonban a City korántsem jósolja biztosra.

Minapi elemzésükben a Barclays Capital londoni felzárkózó piaci közgazdászai például "hipotetikusnak" nevezték azt a lehetőséget, hogy Magyarország elveszítheti befektetési ajánlású adósosztályzatait.
A ház szerint ha ez meg is történne, az csak korlátozott piaci hatással járna, mivel a magyar kormánykötvények zöme felzárkózó piacokra szakosodott kötvényalapok portfolióiban van, és ezek számára nincs olyan kifejezett előírás, hogy csak bizonyos alsó besorolási küszöb feletti kötvényeket tarthatnak.

A Barclays Capital londoni szakértői kiemelték ugyanakkor, hogy a magyar szuverén dollárkötvények viszont befektetési osztályzatú adósságokra szakosodott jelentős amerikai kötvényindexekben szerepelnek - köztük a Barclays Capital US Credit indexben -, és ha esetleg két hitelminősítő is a befektetési osztályzati sáv alá sorolná át Magyarországot, e magyar dollárkötvények szükségszerűen kikerülnének ezekből az indexekből, ami a magyar adósság külföldi befektetői bázisának valamelyes eróziójához vezetne.


17:30 - A forint majd' egy százalékos árfolyam csökkenéssel, utána gyors korrekcióval reagált a Fitch hitelminősítő pénteki bejelentésére, amely szerint stabilról negatívra rontotta Magyarország államadósi besorolásainak kilátását, megerősítve egyben a befektetési ajánlású szuverén magyar adósosztályzatokat.

Az euró forint árfolyama a bejelentés előtt, 17 óra körül 310,27 forint volt. A hitelminősítő közleményére 313,21 forintra szökött, majd húsz percen belül 310,42 forintra esett vissza az európai fizetőeszköz árfolyama. A svájci frank a bejelentés előtti 251,15 forintról 254,00 forintra nőtt. Fél hat előtt nem sokkal valamivel 251,50 forint alatt állt.


17:24 - A magyar kormány nem ért egyet a Fitch Ratings Magyarországról készített helyzetelemzésével.

A Nemzetgazdasági Minisztérium az MTI-hez pénteken eljuttatott közleménye szerint ugyanis tartható a 2012-es 3 százalék alatti költségvetési hiánycél, egyúttal csökken az államadósság, és ezt ismeri el legfrissebb prognózisában az Európai Bizottság is.


17:20 - Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Magyarország államadósi besorolásainak kilátását az eddigi stabilról pénteken a Fitch Ratings, megerősítve egyben a befektetési ajánlású szuverén magyar adósosztályzatokat.

A hitelminősítő a külső növekedési és finanszírozási környezet meredek romlásával indokolta a döntést.

Olvasóink írták

 • 5. gtnet 2011. november 12. 16:08
  „Folyton felbosszant, hogy a kormány a hitelminősítők elemzései kapcsán állandóan azt hajtogatja, hogy "nem megalapozott", "nem indokolt", "nem értünk egyet", "nem így van".....

  .... mikor jut már el a - külföld előtt abszolút hitelt vesztett- kormány tudatáig, hogy (már bocsásson meg mindenki) LE SE SZ**JA a külföldi tőkebefektető, hogy az egyre protekcionistább Orbánia mit állít vagy nem állít.

  A világgazdaság jelenlegi tőkeáramlási struktúrája egy rendkívül törékeny rendszer. Ha tetszik, ha nem a kedves miniszterelnök Úrnak, Magyarország egy parányi piacú, nyitott és a nemzetközi tőke előtt NAGYON kiszolgáltatott ország.
  tetszik vagy sem: EZ VAN. Egyetlen esélyünk a nemzetközi bizalom, a szavahihetőség és a hitelesség. Mindezt a kormány az eddigiekben mind semmibe vette.
  Nem a farka csóválja a kutyát, hanem a kutya a farkát. Ez Magyarország és a nemzetközi erőtér esetében nagyon is igaz.....,

  egy kutató közgazdász”
 • 4. lukrecia 2011. november 11. 20:44
  „Az elemzo cegek, manipulativ ertekeleseket vegeznek, ebbol kell kiindulni. Na es most mi lehet a celjuk???
  Ezen a heten az eurora is olvastam olyan cikket ,hogy mar csak ket het es osszeomlik az euro.
  Inflacios spiralban vagyunk, az orvenyles valoban veszelyes, de csak akkor bukhat be a Ft , ha eldontottek a politikusok. Lehet ez lesz a kovetkezo trukk ??? Lehet hogy 265 - rol longban vannak a hazardirozok?? Es meddig akarjak uzni a vadat??? Ha 500 FT ig emelkedik az euro , akkor meg a magyar kormany is kitermelne az allamadossagot a hataridos Forex piacon !!! Hat meg a magan szamlak ........
  Tehat buktassuk be a Ft-t ??? remelem nem ez a cel”
 • 3. dmonlájn 2011. november 11. 20:36
  „Köszönjük fityesz és ov!”
 • 2. igazságkereső 2011. november 11. 19:43
  „A hitelminősítőket ki sorolja és hová, mert kezd egy kicsit átlátszóvá válni a hitelminősítők tevékenysége,országminősítése! Kinek az érdekében történnek ezek a minősítések és mennyire hitelesek azután,hogy Franciaországot pedig tévesen minősítették le, ebből is látszik,hogy mennyire komolyan végzik munkájukat, ha ugyan erre egyáltalán szükség van!!”
 • 1. babar 2011. november 11. 19:41
  „Szerintem legyen 7 % a költségvetési hiány és nem esne rosszúl ha tovább is fentartanák a túlzott deficit eljárást Mo ellen, mint ahogy már 7 éve teszik!!!!! Vegyübk fel mégtöbb hitelt a hiány fedezetére, majd kifizeti a következő kormány!
  Vagy majd elengedik, mint a görögöknél...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A reális költségvetés ellentétes lenne az alkotmánnyal

Az alaptörvény szerint csak olyan költségvetés fogadható el, amely nem vezet az államadósság növekedéséhez. A HHA szerint ezért ragaszkodik a kormány a 1,5 százalékos növekedéshez. Tovább olvasom