Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Negyvenkilenc véradó a sajtóházban

Olvasók, polgármesterek és -jelöltek, cégvezető, alelnök és művészeti titkár, a likócsi segítőházból pedig hatan is megfordultak tegnap a Kisalföld székházában. A „laborrá” átalakított tárgyaló és egy emeletközi forduló jelentette a kiszállásos véradás helyszínét, ahol közel ötvenen nyújtották a karjukat. Lapunk harmadik ilyen jellegű felhívása sikerrel zárult.
Szabó Gabriella kollégánk már gyakorlott: hetvenszeres véradóként kapcsolódott a kampányhoz, de a Lapcom kft. munkatársai közül többen tegnap vállalták először a segítségnyújtásnak ezt a formáját. D. Pusztai Andrea szerkesztő egyáltalán nem tartotta kellemetlennek az apró kis tűszúrást és emlékeztetőül kisfiának és lányának vitt egy-egy ajándék „véradós” kitűzőt. Az első önkéntesek között találkoztunk Lados Mihállyal és Grosz Andrással, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Regionális Kutatások Központjának munkatársaival.
„ A Kisalföld felhívását azonnal továbbküldtük a kollégáinknak. Gondoltuk, jó, ha mindenki tud róla, hiszen vérre akár egy operáció vagy baleset miatt azonnal szükség lehet. Sok esetben a felhíváson vagy a propagandán múlik, szorítunk-e erre időt vagy sem” – mondta Grosz András, kutató-oktató.
Vért adott Szabó Miklós, a megyei közgyűlés alelnöke, Kovacsics Imre győri polgármesterjelölt, és természetesnek tartotta a segítségnyújtás ebbéli formáját Pozsgai János, a Győri Nemzeti Színház művészeti titkára is. Cserjés László, Győrújfalu polgármestere a határon túlról invitált magával egy vendéget Morva László medvei polgármester személyében. „Vérrel pecsételjük meg a falvak testvérkapcsolatát” – hallottuk nevetve tőlük. Medve polgármestere egyébként elárulta: náluk az ötvenszeres véradókat úgynevezett Janszki-éremmel jutalmazzák.
Dinnyés Előd, a megyei kereskedelmi és iparkamara titkára a szervezet képviseletében érkezett. Elárulta, ugyan a katonaság ideje alatt rendszeresen adott vért, ám ideje, munkája évekig sokszor másfelé szólította. Ha teheti és elcsíp egy ilyen jótékony akciót, szívesen csatlakozik hozzá, mi több: decemberre egy hasonló, kiszállásos véradó nap megszervezését tervezik a kamarai székházban.

A félelem leküzdhető

„ Minden 18. évét betöltött állampolgár adhat vért, aki nem beteg és nem vérszegény” – ezt már a kiszállásos véradást levezénylő stáb orvosától, dr. Szabó Krisztinától tudtuk meg. Egyébként pedig a véradás a lehető leggyorsabb orvosi vizsgálat, hiszen a levett vér a diagnosztika alapjául is szolgál. Így a vért adó és az azt kapó beteget is védik, hiszen a vérvételt többféle vizsgálat (laboratóriumi, vérnyomás stb.) megelőzi. A doktornőtől megtudtuk: egy nagyobb baleset, bűncselekmény esetén megnő a vérellátó forgalma, a jóérzésű emberek többsége segíteni szeretne. Így volt ez például a brutálisan meggyilkolt magyarcsanádi P. Henrietta esetében is, akinek sokan éppen a vérükkel szerettek volna segíteni.
(Ma délelőtt 10 órától délután 3 óráig a győri Brico- store áruház előterében, holnap reggel 8 órától pedig a Krúdy-gimnáziumban lesz kiszállásos véradás.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyháziak a forradalomban és a megtorlás idején

Veres András szombathelyi megyés püspök pénteken Mosonmagyaróváron a Barankovics Akadémián 1956… Tovább olvasom