Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 29°C Még több cikk.

Nem ad pénzt az állam a BorsodChemnek

Hosszú távú elkötelezettséget és munkahelymegőrzést vár el a magyar kormány a BorsodChem mindenkori tulajdonosától, ám az állam sem közvetlenül, sem az Magyar Fejlesztési Bankon, sem más állami szereplőn keresztül nem nyújt hitelt a cégnek.
A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) közleménye kitér arra is, hogy az állam nem tulajdonos a társaságban.

Az NFGM kiemelt figyelemmel kíséri a társaság körül zajló eseményeket, a jelenlegi tulajdonosok és hitelezők, valamint a kínai befektetők közötti tárgyalásokat. A piaci szereplők közötti egyeztetésekbe ugyanakkor a kormány a jelen helyzetben aktívan nem kíván beavatkozni - áll a közleményben.

A dokumentum emlékeztet arra, hogy a vállalat iránti felelősségtől vezérelve a kormány eddig is több intézkedést tett: július 31-én például módosította az egyedi kormánydöntésről szóló szerződést. Ennek értelmében a 2009-2011 közötti időszakban a BorsodChem létszámvállalás tekintetében eltérhet az eredeti szerződéstől oly módon, hogy plusz egy év monitoring-időszak, 2012 során is vállalja az államháztartási bevétel kompenzációját a továbbfoglalkoztatási kötelezettség teljesítésével.

A kormány, tekintettel a válság hatásaira, lehetőséget nyújtott arra is, hogy a SMART pályázatokon támogatást elnyert vállalatok a megváltozott gazdasági körülményekhez igazíthassák szerződéseik teljesítését.

Amennyiben a BorsodChemnél a munkahelyek megőrzése érdekében szükségessé válik az állami beavatkozás, akkor egy tiszta tulajdonosi és rendezett hitelezői struktúrával rendelkező céggel a kormány kész tárgyalásokat folytatni - közölte az NFGM.

A BorsodChem korábbi tájékoztatása szerint a cégnek október 6-ig kell megállapodnia a lejáró hitelekről, és ezt követően további mintegy egy hét áll rendelkezésre arra, hogy a kölcsöntőkét, azaz mezzanine hitelt nyújtott hitelezőkkel, többek között a Wanhuával is megállapodjanak a nettó mintegy egymilliárd euró hitel átstrukturálásáról. Ha nincs megállapodás, a BorsodChem sorsa a hitelezőktől függ.

A BorsodChemet hitelező mintegy 60 bank konzorciumának vezetője az UniCredit csoporthoz tartozó HVB.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán a családi adózás pártján áll

Orbán Viktor az egykulcsos adózás és a családi adórendszer közül utóbbi pártján áll. Tovább olvasom