Délmagyar logó

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 13°C | 22°C Még több cikk.

Nem is őt, nem is akkor verték meg származása miatt - kirúgták az RTL riporterét

Nem azt a férfit mutatta be az RTL Klub híradója egy rasszista támadás áldozataként, mint akit valójában megvertek. A támadás időpontja sem stimmelt a híradásban. A nyilatkozó főrabbi is kiakadt.

Egy hetven év körüli idős férfit vertek meg származása miatt pénteken a belvárosban, adta hírül kedden az RTL Klub híradója. A riportban képi bevágással meg is mutattak egy bottal közlekedő idős férfit, aki a riporter szerint arcát és hangját nem vállalta ugyan, de elmesélte, hogy hazafelé tartott, amikor fiatalok támadtak rá, akik földre lökték és arcát ütötték ököllel, zsidó származását hangoztatták, és azért bántalmazták. A férfi helyett Fröhlich Róbert, a Dohány utcai zsinagóga főrabbija vállalta a szereplést a riportban. Fröhlich mondta el az eset körülményeit: „látták rajta, hogy zsidó, szakállal, fedett fővel, belekötöttek és végül megverték".

Az Indexhez érkezett jelzések szerint azonban a Novák András által jegyzett riport több pontatlanságot tartalmazott. A rasszista inzultus nem a bemutatott 70 éves idős embert érte, hanem egy 58 éves férfit, és nem néhány nappal a Schweitzer József elleni támadás után, hanem mintegy másfél hónapja történt a Kertész utcában.

A pontatlanságokat megerősítette az Indexnek a híradóban szereplő Fröhlich főrabbi is. Fröhlich értetlenségének adott hangot, mert mint mondta, az interjú felvételekor az eset körülményeit tisztázták a riporterrel, a leadott anyagban mégis más szerepelt.

Helyesbít az RTL Klub Híradója

Az RTL Klub Híradója június 12-én este számolt be arról a sajnálatos esetről, hogy egy 70 év körüli férfit vallási hovatartozása miatt támadtak meg az utcán. A beszámolóban azonban nem az igazi áldozat jelent meg és a támadás ideje sem volt egyértelmű. A csatorna belső vizsgálatot rendelt el, a riporter már nem az RTL Klub munkatársa.

A Híradó tegnap esti adásában félreérthetően hangzott el, hogy mikor támadtak meg Budapest belvárosában egy férfit zsidó származása miatt. A támadás május 4-én, pénteken történt, és a férfi körülbelül 60 éves. Az eset miatt az RTL Klub belső vizsgálatot rendelt el.

- Azzal, hogy a riporter nem a sértett személyről készült vágóképet használta a híranyag elkészítéséhez, súlyos szakmai és etikai vétséget követett el, és pontatlanságaival is megszegte a csatorna vonatkozó szabályait. De ezt ő maga is belátta, és közös megegyezéssel távozott a csatornától – mondta Kotroczó Róbert, az RTL Klub hírigazgatója.

Az RTL Klub az érintettektől és azoktól a médiumoktól, amelyek ilyen formában átvették a hírt, ezúton elnézést kér.Előzmények:
A Jobbik szerint elfogadhatatlan az a kettős mérce, amellyel egyes bűncselekmények esetében a rendőrség, az illetékes állami szervek és a sajtó is kiemelten felhívja a figyelmet az áldozatok etnikai, vallási hovatartozására - mondta a párt szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján.

Mirkóczki Ádám szerint ez az egyébként nem következetes gyakorlat az oka annak, hogy etnikai feszültségek vannak a társadalomban. Hozzátette: azzal, hogy a rendőrség és a sajtó csak áldozati szerepkörben hívja fel a figyelmet egy-egy személy vallási, vagy etnikai hovatartozására, azt a "nem bizonyított látszatot kelti, mintha kifejezetten a hovatartozásuk miatt támadtak volna rájuk". Amíg ez nem bizonyított, addig kifejezetten káros és csak erősíti a feszültségeket - értékelte. A Jobbik szerint vagy az lenne a helyes eljárás, ha az áldozatok mellett az elkövetők esetében is minden alkalommal feltüntetnék a nemzeti, vallási, etnikai hovatartozását, vagy pedig az, ha egyiknél sem.

Az RTL Klub Híradója kedden számolt be arról, hogy pénteken megvertek egy idős férfit Budapesten zsidó származása miatt. A férfi állítása szerint a Dohány utcában támadták meg fiatalok, akik közben zsidó származását hangoztatták.

Olvasóink írták

 • 6. Emberségetavilágnak 2012. június 23. 11:03
  „5. Mozimasiniszta 2012.06.14. 23:04
  Nem állsz azon a szinten, hogy minősíts!
  Szerencsétlen.”
 • 5. Mozimasiniszta 2012. június 14. 23:04
  „4.-es látom olvasni már tudsz , csak az értelmezéssel akadnak még kisebb gondjaid !”
 • 4. Emberségetavilágnak 2012. június 14. 07:13
  „3. Mozimasiniszta 2012.06.13. 19:48
  Nem akkor, nem ott, de etnikai alapú támadásról van szó.
  Épp úgy, mint határainkon túl, magyarokat érintő támadások esetén.
  Az ilyen hozzáállással aláásod a magyarokat. Gondolkozz, kérlek.”
 • 3. Mozimasiniszta 2012. június 13. 19:48
  „Nna ...ugye ! láttam a riportot , ordított róla hogy "meg van csinálva" ! Nem kellene ezt a rohadt szennycsatornát berekeszteni mondjuk egy hétre ! úgy a százmisi büntetés mellé !!! Mivel hogy etnikai gyűlölet szítás esete forog fenn , nagy nyílvánosság előtt !
  A főrabbit megértem , ők abból élnek hogy sajnáltatják magukat, és ez remek alkalom volt,
  csakhogy nem az volt, nem akkor, és nem ott , egyébként minden stimmel az előre megírt koerográfiában !”
 • 2. Queenmargareth 2012. június 13. 18:17
  „na, a szegény megvezetett rabbi, majd elhiszem.”
 • 1. Apátfalvi** 2012. június 13. 14:05
  „A szokásos hülyeség. ha pl. egy cigányt kidobnak egy diszkóból, valóban nem feltétlen kell a "cak azér´, mer´ cigány vagyok?!" kártyát előhúzni, de egy zsidózásokkal tarkított támadásnál (ha tényleg így volt, bár úgy tűnik, hogy ezt a Jobbik se vonja kétségbe) meg kell jelölni az áldozat vallását, mivel ez lehetett a kiváltó ok. Mint ahogyan a cigányok által megvert magyar egyetemista ügyében is tisztázva voltak a "szerepek", mivel ott is etnikai jellegű oka volt a támadásnak a cigányok részéről.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra magyar bélyeg nyerte a PostEurop első díját

A Posta idei pályázata kétféle bélyegképet tartalmazott, amelyet Rozmann Ágnes grafikusművész… Tovább olvasom