Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Nem kellene fizetni a beteg kisgyermekek gyógyszereiért

Budapest - Preferált referenciaársáv-rendszert alakítana ki az egészségügyi államtitkárság a generikus (lejárt szabadalmi védettségű), kémiai úton előállított gyógyszerek társadalombiztosítási támogatására, így ösztönözné nagyobb árengedményekre e gyógyszerek gyártóit - írja a Világgazdaság.
A lap pénteki számában közölt cikk szerint a hónap elején szakmai konzultációra bocsátott Semmelweis-vitairat készítői számolnak továbbá a lejárt szabadalmi védettségű biológiai készítmények másolatainak (biosimiler) piacra kerülésével is, amelyben jelentős tartalékok vannak.

Szóba jöhet, hogy a jelenlegi gyógyszer-támogatási rendszer - ebben minden biztosított betegnek az adott betegségre rendelt orvosság után egyforma tb-támogatás jár - megváltozik. Megfontolandónak tartják például azt, hogy a gyermekek adott életkoráig az állam a gyógyszerek költségét részben átvállalja, ami a kedvezőtlen születésszám megváltoztatását célozza.

Az orvosokat nem büntetnék, hanem anyagilag ösztönöznék a költséghatékony gyógyszerrendelésre, és állami szakmai háttérintézmény koordinálásával betegtájékoztató programokat indítanának.

A vitairatból kitűnik a közgyógyellátási rendszer megváltoztatásának szándéka is annak érdekében, hogy a településenként jelenleg meglévő különbségek megszűnjenek - írja a lap.

Olvasóink írták

  • 2. TomborBözse 2010. november 27. 17:15
    „Valószínűleg jobban a hoz a konyhára 3mill. ember pénzét törvényi szabályozással lenyúlni, mint a KOMÁK cégeit megsarcolni....”
  • 1. varadipal 2010. november 26. 09:08
    „A gyógyszergyártók extraprofitját kellene adóval lenyúlni. Tele vannak a Tv-k 10 milkás gyógyszerreklámmal. Azt mi meg a TB fizetjük. Ugyanez áll a mosóporgyárakra is. A magánnyugdíjpénztárakat lehet államosítani, vagy lepadlózni?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megregulázott üzletláncok

Budapest - Az ágazati érdekképviseletek szerint visszatartó erejű lehet az a 20,5 millió forintos… Tovább olvasom