Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Nem volt kampánycsendsértés Tiszavasváriban

Mégsem lesz megismételt szavazás a két választókerületben.
A megyei területi választási bizottság szerint nem állapítható meg kampánycsendsértés a vasárnapi tiszavasvári időközi választáson, ezért a két kifogásolt választókerületben a vasárnapi eredmények a véglegesek - közölte a bizottság döntését a területi választási iroda vezetője szerdán.

Fazekas János elmondta: a helyi választási bizottság (hvb) hétfői ülésén szervezett szállításra hivatkozva megsemmisítette az 1-es és a 8-as választókerület végeredményét és új választás kiírásáról határozott. A hvb által hozott határozatok ellen fellebbezéssel élt a Tiszavasváriért Közéleti Egyesület, a szervezet jogorvoslati kérelmét pedig megalapozottnak ítélte a területi választási bizottság.

A bizottság döntése alapján tehát ebben a két választókerületben nem kell megismételni a szavazást - tette hozzá a megyei főjegyző.

A meghozott határozat nem jogerős, ellene bírósághoz lehet fordulni.

Fazekas János a bizottsági döntés részleteire kitérve elmondta, a hatályos jogszabályok szerint kampánycsend megsértésének minősül a választópolgárok választói akaratának befolyásolása, a számukra a jelölt, vagy a jelölőszervezetek által ingyenesen juttatott szolgáltatás, így például a voksolásra történő szervezett szállítás, vagy étel és ital adása.

Ezzel kapcsolatban maga a helyi választási bizottság sem állapította meg azt, hogy az általa szervezett szállításnak nevezett cselekményt pontosan ki valósította meg - utalt a törvényben leírt kitételekre a megyei főjegyző. Fazekas János hozzátette: a hvb emellett nem foglalkozott a felelősség kérdésével, sőt, a két - a egyéni választókerületek eredményeinek megsemmisítéséről - meghozott határozatában ezt ki is mondta.

A választási iroda vezetője az MTI kérdésére elmondta: a szervezett szállítást bejelentő jelölőszervezet által készített, becsatolt videofelvételeken nem volt látható olyan körülmény, amely alátámasztotta volna a hvb által meghozott, a választókerületek eredményeinek megsemmisítéséről szóló döntést.

A területi választási bizottságnak szigorúan a jogszabályokat kellett alapul vennie és ennek megfelelően született meg a döntés - közölte Fazekas János. A megyei főjegyző ugyanakkor megjegyezte, a vasárnap megállapított eredmény a hivatalos, mert egyrészt a fellebbezés nem a voksolás eredményei ellen irányult, másrészt a megadott határidőig nem érkezett az eredményekkel kapcsolatos panasz.

Ráduly Zsolt, a Tiszavasváriért Közéleti Egyesület polgármesterjelöltje a bizottság döntése után tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a Jobbik több mint 1700 választópolgár döntését nem akarta elfogadni, olyanokét, akik nem rájuk szavaztak.

"A területi választási bizottság egyhangúlag hozott döntést arról, a helyi választási bizottság által hozott döntés semmis, így a bizottság szerint nem kell új választást kiírni Tiszavasváriban" - tudatta Ráduly Zsolt. Hozzátette: az egyesület "tiszta lelkiismerettel áll" az esetleges bírósági jogorvoslat elé.

A vasárnapi időközi választáson Fülöp Erik (Jobbik) 2411 voksot szerzett. A Fidesz által támogatott Ráduly Zsoltra 1707, az MSZP színeiben induló Timári Istvánnéra 499, míg a Budapesti-Pest Megyei SZEM-pont Egyesület jelöltjére, Aleva Istvánra 116 szavazat érkezett.

A 12 tagú önkormányzati testületbe a jelenlegi állás szerint a polgármesterrel együtt hat tagot a Jobbik, kettőt a Tiszavasváriért Közéleti Egyesület delegálhat, egy képviselőjelölt pedig függetlenként jutott be. A kompenzációs listáról valószínűleg egy jobbikos, egy közéleti egyesületi és egy szocialista induló szerezhet helyet az önkormányzati testületben.

Olvasóink írták

 • 4. bánki 2012. november 01. 14:06
  „bocs - portál”
 • 3. bánki 2012. november 01. 14:04
  „1. StencilAtya 2012.10.31. 20:53

  Igazad van ! lásd. a meg nem nevezhető videómegosztó portélt. Audi 4 és Opel Asztra !”
 • 2. roxper 2012. október 31. 21:31
  „Tudtam hogy ez lesz, ilyenek a független testületek. Gyönyörű "tiszta" választás vár ránk 2014-ben is, ezeket semmilyen módon nem lehet majd legyőzni, mert minden nari csalás nem minősül csalásnak. Így van ez a nari pmesterekkel is akik saját földjeiken dolgoztatnak közmunkásokat, nekik mindent szabad, tisztára mossák őket! És még reggelig lehetne sorolni...”
 • 1. StencilAtya 2012. október 31. 20:53
  „és a felvételek??amin a fidesz több autóval szállítja a romákat szavazni??? JAAAA!! hogy az máááás..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Navracsics: a demokráciát mindig tanulni kell!

A demokrácia olyan szocializációs folyamat, amelyben mindenki jobb polgárrá válhat - mondta a… Tovább olvasom