Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Nemzeti csúcs az MTA dísztermében

Gyurcsány Ferenc elismerte, hogy a Nemzeti Csúcs nem döntéshozó szervezet, hanem az elemzés, az értékelés, az útkeresés és a párbeszéd fóruma. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke szerint a fórum azért lett összehívva, hogy a miniszterelnök lenyelesse velünk a megszorításokat. Percről percre.
16.45 óra: Gyurcsány: nem lehet eltántorítani attól, hogy szervezzem az együttműködést

Többségében konstruktivitást látott a Nemzeti Csúcson Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, a felszólalók zöme arra tett javaslatot, mit kellene tenni, ezért ő személyesen optimista. A kormányfő azt is elmondta: fejlett országok sora halasztja el az adócsökkentést vagy éppen megemeli az adókat, illetve kiadáscsökkentést hajt végre a pénzügyi válság közepette. Magyarország 2001 és 2006 között azt a hibát követte el, hogy egyszerre növelték a kiadásokat és csökkentették a bevételeket, amit szükségszerűen követett a kiigazítás - mondta Gyurcsány Ferenc. Ha nem szeretnénk visszatérni 2001-hez, akkor nem lehet ugyanezt csinálni - tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc Kalifornia, Japán, Franciaország, Nagy-Britannia, Litvánia példáját sorolta fel, mint amely országokban egészségügyi szolgáltatásokat kurtítanak meg, tízmilliárdokkal növelik a költségvetést, hogy legyenek tartalékok a pénzügyi válságban, adókat emelnek, kiadást csökkentenek, befagyasztják a közszférában a béreket. A megegyezés akkor sikerülhet, ha mindenki felülvizsgálja korábbi stratégiáját ebben a helyzetben - mondta a kormányfő. Örömmel hallotta, hogy a munkaadók azt mondták: ki kell tolni az adócsökkentést a stabilitás érdekében.

A konvergenciaprogram lényegében elérte célját, az államháztartás hiánya három százalék alá kerülhet. Ezután a legszélesebb körű társadalmi támogatással hosszabb távú stratégiát kell kidolgozni - jelentette ki Gyurcsány Ferenc, egyetértve többek szavaival. 2009-ben óvatosnak kell lenni, mert nem tudjuk, mi vár ránk - mondta a miniszterelnök.

Több kérdéskör kapcsán is úgy fogalmazott a kormányfő, hogy egyetért a Nemzeti Csúcson elhangzottakkal. A többi közt azzal, hogy csináljanak adóegyszerűsítést, folytassák az adóalap szélesítését és a gazdaság fehérítését. Azt is támogatja, hogy csoportosítsák át az EU-támogatások egy részét, a stabilizáció és a gazdaság élénkítése érdekében. Egyetért Dávid Ibolyával abban, hogy közösen vizsgálják meg, hogyan lehet célzottabban nyújtani a szociális támogatásokat, iletve hogy függesszék fel a minisztériumok olyan marketingkiadásait, amelyek most nem fontosak. A kormányfő arra kérte a pártokat, hogy tárgyaljanak a pártfinanszírozási törvényről. Egyetért a miniszterelnök Orbán Viktor javaslatával a vállalkozások adminisztrációs terheinek csökkentéséről.

A korábbinál szorosabb együttműködés kezdődhet mostantól - mondta Gyurcsány Ferenc. Mint fogalmazott, "nem tudnak eltántorítani attól, hogy ezt szervezzem".

15.25 óra: Demszky: Kezdjük magunkon az önkorlátozást

Budapest főpolgármestere szerint a pénzügyi válság újra és újra előáll majd, amíg nem lesz lényeges változás az államháztartás alrendszereiben. Denszky Gábor szerint az önkorlátozást a politikának magán kell kezdenie, például azzal, hogy csökkentik a választott képviselők számát.

Magyarországon 27 ezer választott képviselő van, ami 10 millió emberre vetítve világrekord -mondta Demszky Gábor. A főpolgármester szerint az önkormányzati reformot most, a ciklus közepén kell végrehajtani, amikor a választások még messze vannak. Demszky Gábor szerint fél év alatt le lehetne tárgyalni a szükséges módosításokat.

Denszky Gábor szerint az önkorlátozást a politikának magán kell kezdenie
Demszky Gábor szerint az önkorlátozást a politikának magán kell kezdenie

 
Döntsünk le még egy tabut: a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap segítségével kaphasson lehetőséget néhány ország arra, hogy ebben a válságos időben könnyítéssel fizethesse vissza hiteleit - javasolta a Nemzeti Csúcson Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke. A hiteleket nyújtók fogadják el, hogy nem kapják vissza azonnal pénzüket olyan országoktól, amelyek belerokkannának ebbe - mondta Palkovics.

A nominális bérek befagyasztását javasolók incselkednek a munkavállalók türelmével - fogalmazott Gaskó István, a Liga Szakszervezeti Szövetség elnöke. Szerinte lehetetlenség, hogy két év megszorítása után ismét a bérből és fizetésből élők fizessenek.

15.05 óra: A pénzügyminiszter szerint lehet megegyezés néhány ponton

Veres János a Nemzeti Csúcs vitája alapján úgy látja, egy ponton mindenképpen lehetséges megállapodás a politikai erők között, ez pedig a közpénzügyi törvény elfogadása. Ezért arra kéri a pártokat, ebben értsenek egyet és támogassák a törvényjavaslathoz benyújtott módosításokat.

A pénzügyminiszter a Nemzeti Csúcs délutáni vitájában azt is mondta: a kormány egyetért azzal, hogy kerüljenek a parlament elé az adóegyszerűsítést és a gazdaság további fehérítését szolgáló javaslatok, ha a pártok is támogatják ezt. Arról is érdemesnek tartja a vitát, hogy esetleg alakítsák át az adórendszert az állam és az önkormányzatok között. Nézzük meg, melyik a hatékonyabb, ha az állam vagy ha az önkormányzatok szedik be az adót - mondta Veres János.

Veres János: Nézzük meg, melyik a hatékonyabb, ha az állam vagy ha az önkormányzatok szedik be az adót.
Veres János: Nézzük meg, melyik a hatékonyabb, ha az állam vagy ha az önkormányzatok szedik be az adót.

Azt tapasztalják, hogy amikor ilyen válság kezelésére kerül sor, a bérből és fizetésből élőkhöz kedvesen odafordulnak, arra kérve őket, ezt most bírják ki - erről már az MSZOSZ elnöke beszélt. Pataky Péter szerint ha bárki áldozatot kér másoktól, az csak akkor fogadható el, ha mindenki hoz áldozatot. A szakszervezeti vezető szerint a mostani világgazdasági krízis elhárításakor nem a profitot kell a középpontba állítani, hanem az embereket, akik a hasznot előállítják.

14.45 óra: Kósa: Miniszterelnök úr, a Csúcson kell abbahagyni!

Kósa Lajos szerint a Nemzeti Csúcs összehívása is azt jelzi, hogy nagyon mély válság van Magyarországon. A politikus szerint azonban a gazdasági válság kezelésére nincs esély addig, amíg a vezetési válságon nem lesz úrrá az ország.

A Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke, a Fidesz alelnöke a szombati Nemzeti Csúcson azt mondta, hogy a magyar miniszterelnöknek nincs lehetősége kivezetni az országot a válságból, mert nincs mögötte támogatás, nincs parlamenti többség és nincs érvényes kormányprogram sem. Az ellenzéki politikus szerint gyakran felmerül politikusokban, újságírókban és művészekben is a kérdés, hogy mikor kell abbahagyni. Miniszterelnök úr, a Csúcson kell abbahagyni - mondta Kósa Lajos.

Kósa Lajos: a gazdasági válság kezelésére nincs esély addig, amíg a vezetési válságon nem lesz úrrá az ország.
Kósa Lajos: a gazdasági válság kezelésére nincs esély addig, amíg a vezetési válságon nem lesz úrrá az ország.

Debrecen polgármestere felszólalásában kifogásolta azt is, hogy a korrigált költségvetést péntek délután nyújtotta be a kormány, úgy, hogy a Nemzeti Csúcs résztvevői még nem ismerhették meg azt, és javaslataikat sem lehet megjelentetni benne.

14.10 óra: Hiller István országunk erejét az emberi tudásban és kapacitásban látja

Varga László a szakszervezetek képviseletében elmondta, hogy a közszféra méretét kellene visszafogni. Holott már így is százhúszezer ember hagyta el azt az elmúlt három évben. Varga tart attól, hogy ha nem lesz politikai konszenzus, nem lehet megmenteni az országot a válságból.

Hiller István, figyelmeztet arra, hogy négyszáz évvel ezelőtt, meglehetőst dúlt politikai helyzetben Pozsonyban is képesek voltak megegyezésre, amire ma úgy tűnik nem képesek. Országunk erejét az emberi tudásban és kapacitásban látja. Az oktatásban részletesen kidolgozott nemzeti minimumot ajánl.

Hiller István nemzeti minimumot ajánlott az oktatásban.
Hiller István nemzeti minimumot ajánlott az oktatásban.

14.00 óra: Vizi E. Szilveszter szerint az emberek elvesztették bizalmukat

Vizi E. Szilveszter nyitotta meg a Nemzeti csúcs délutáni ülésszakát. Az MTA volt elnöke elmondta, hogy az emberek elvesztették bizalmukat, a bankokban, az államban. Akkor van esély a stabilizációra, ha képesek leszünk visszaadni a polgárok hitét.

Herényi Károly szerint nagyon figyelmesen kell bánni az adócsökkentés gondolatával. Olyan átalakításokat kell foganatosítani, amelyek nem befolyásolják az egyensúlyt, és nem veszélyeztetik a gazdasági élet szereplőinek helyzetét és identitását. Herényi szerint a lehető legrosszabb, ha nem történik semmi.

Vizi E. Szilveszter nyitotta meg a Nemzeti csúcs délutáni ülésszakát.
Vizi E. Szilveszter (balról) nyitotta meg a Nemzeti csúcs délutáni ülésszakát.

Bajnai Gordon úgy látja, hogy a válságkezelésnek megfelelő szabályai vannak, ezek közül az egyik, hogy abba kell hagyni a finomkodást, és stratégiát kell váltani; nem szabad gyengének lenni. Immár nem az adócsökkentésről kell beszélni, hisz a jelenlegi helyzetben ez felelőtlen, ugyanis a jövedelmek leértékelődése fenyeget, így nem a szociális juttatásokkal és korrekciókkal kell foglalkozni. Javítani kell a versenyképességet és a nyugdíjrendszer átalakítására van szükség. Bajnai felhívta a figyelmet, hogy Orbán Viktor ismét, plénum előtt ferdíti el a számokat, s nyitott kapukat dönget.

Parragh László a vállalkozók véleményét tolmácsolta. Úgy látja, hogy a pénzügyi válságot hosszú távú gazdasági fogja követni, amelynek során erőteljes verseny lesz, azonban a régióban a magyar vállalkozások nem tudnak versenyképesek maradni. A vállalkozók azt kérik, hogy legyen költségcsökkentés,. és ehhez igazítsák a tényleges bevételt. Elismeréssel adóznak a kormány és a jegybank válságkezelő lépéseinekt Parragh szerint a konjunktúra élénkítésére kell költeni az uniós pénzeket. Szeretnének részesei lenni a programalkotásnak.

Wekler Ferenc, a Kistelepülések és Kistérségek Szövetségének elnöke szorgalmazza az önkormányzati- és a megyerendszer szerepének fejlesztését. A kistelepülések összefogtak, próbálnak önerőből fejlődni, szeretnék kihasználni a további lehetőségeket.

12.55 óra: Áder János bírálta a Nemzeti Csúcsot

Áder János (Fidesz) volt Házelnök szerint Sólyom László köztársasági elnöknek igaza van abban, hogy a Nemzeti Csúcsnak nincs döntési kompetenciája, nincs felelőssége, de el tudja mosni a felelősséget. Gál Zoltán (MSZP) volt házelnök szerint ugyanakkor ez evidencia, ezt mindenki tudja, aki részt vesz az ülésen.

Áder János szerint nincs elfogadásra esélyes javaslat a Nemzeti Csúcs előtt, és nincs rövid távú forgatókönyv sem az asztalon. Az ellenzéki politikus hangsúlyozta: a döntés lehetősége és felelőssége is Gyurcsány Ferenc miniszterelnöké.

Áder János szerint nincs rövid távú forgatókönyv sem az asztalon.
Áder János szerint nincs rövid távú forgatókönyv az asztalon.

Gál Zoltán természetesenek nevezte, hogy az állam a Parlamentben működik a mindenkori kormány felelőssége alatt. A szocialista politikus arról is beszélt, hogy szerinte nem lehet érdemi, működőképes közpénzügyi viszonyokat teremteni a jelenlegi alkotmányos keretek között.

12.50 óra: Demján Sándor féléves bérbefagyasztást sürget

Fél évig még nominálisan sem emelhetőek a bérek, és a költségvetés bevételének hiányát nem lehet hitelből fedezni - ezt a két javaslatot tette Demján Sándor nagyvállalkozó a Nemzeti Csúcson. Szerinte fél évig mindenkinek várnia kell, addig nem szabad több kiadást ígérni.

Demján Sándor: Senki sem akar 400 forintos eurót, vagyona felének elvesztésétSenki sem akar 400 forintos eurót, vagyona felének elvesztését.
Demján Sándor: senki sem akar 400 forintos eurót, vagyona felének elvesztését.

Magyarország egyik leggazdagabb üzletembere egyetért a munkaadói szövetségek képviselőivel abban, hogy a pénzügyi válságban most nem kérnek adócsökkentést, mert a stabilizálás a legfontosabb. Senki sem akar 400 forintos eurót, vagyona felének elvesztését - mondta. Ugyanakkor mélyreható reformok nélkülözhetetlenek, s ennek feltétele a béremelések elhalasztása fél évvel, és az, hogy az esetleges bevételcsökkenést ne hitelből fedezze a költségvetés.

Borsik János, a munkavállalói szervezetek képviselője szerint viszont a reálkeresetek csökkenésére nem magyarázat a pénzügyi válság. A munkavállalók helyzete már amúgy is romlott - fogalmazott a szakszervezeti vezető. Szerinte a megoldáshoz olyan döntéshozókra van szükség, akik mögött megfelelő társadalmi támogatás áll.

12.45 óra: Járai Zsigmond szerint megbukott az elmúlt időszak gazdaságpolitikája

Járai Zsigmond, volt jegybank-elnök szerint az elmúlt időszak gazdaságpolitikája megbukott, és vele együtt a konvergenciaprogram is megbukott. Ezért sincsenek most tartalékai a magyar gazdaságnak a külső hatások kivédésére - mondta a Nemzeti Csúcson Járai Zsigmond. Futó Péter, a Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke azt mondta, hogy ebben a helyzetben nem valósítható meg az adócsökkentés. De később elengedhetetlen - tette hozzá.

Járai Zsigmond Sürgette az elhalasztott reformok végrehajtását.
Járai Zsigmond sürgette az elhalasztott reformok végrehajtását.

Járai Zsignmond azt javasolta, hogy át kell csoportosítani a költségvetést, jelentős megtakarítással. Sürgette az elhalasztott reformok végrehajtását. Mint mondta, meg kell teremteni a gazdasági növekedés feltételeit, erősíteni a versenyképességet. És ezután lehet beszélni az euró bevezetéséről - mondta.

Futó Péter azt mondta: stabilitásra, bizalomra és összefogásra van most szükség. Biztosítani kell a fizetőképességet, elérni a pénzügyi stabilitást. A növekedés pedig csak ezután jöhet - tette hozzá. Ezért a gyáriparosok lemondanak az adócsökkentésről - ideiglenesen. A bérek terén most a nominálbéreket kell szinten tartani - mondta -, és később lehet elérni a reálbér szinten tartását.

12.25 óra: Medgyessy Péter szerint meg kell határozni a nemzeti minimumot

Medgyessy Péter korábbi kormányfő szerint szükség van a közös gondolkodásra, nemzeti összefogásra. Mint mondta: ez az üzenete ennek a találkozónak.

"Ezért meg kell határozni azt a nemzeti minimumot, amiben egyetértünk. Ez lehet az összefogás előnyben részesítése, elkötelezettség a mélyreható válság megoldásának keresztülvitelében és a nemzet sorsának jobbítása" - emelte ki a korábbi miniszterelnök.

Medgyessy Péter: mérsékelni kell a jövedelmeket sújtó adókat, meg kell szüntetni az adórendszer aránytalanságait, szélesíteni kell az adófizetők alapját.
Medgyessy Péter: mérsékelni kell a jövedelmeket sújtó adókat, meg kell szüntetni az adórendszer aránytalanságait, szélesíteni kell az adófizetők alapját.

Véleménye szerint az állami kiadásokat csökkenteni kell, de önmagában ez nem idéz elő gazdasági növekedést. Emellett mérsékelni kell a jövedelmeket sújtó adókat, meg kell szüntetni az adórendszer aránytalanságait, szélesíteni kell az adófizetők alapját.

Medgyessy Péter szerint a pénz túl drága Magyarországon, ezért tarthatatlannak nevezte a magas jegybanki alapkamatot, amit semmi sem indokol.

12.20 óra Surányi György egyetért Dávid Ibolyáva

Tabukat félretéve hozzá kell nyúlni a költségvetési kiadások legfontosabb tételeihez - szögezte le Surányi György egykori jegybankelnök a Nemzeti Csúcson, néven is említve az ugyanezt javasoló Dávid Ibolya MDF-elkönöt. A szintén volt MNB-elnök Bod Péter Ákos szerint jóléti fordulatot nem lehet hitelből végrehajtani. Az Állami Számvevőszék elnöke a közszféra szűkítését sürgette.

Nem értek egyet azokkal, akik szerint mindent félretéve mindent csak a válság hatásaival kell foglalkozni - hangsúlyozta Surányi György. Leszögezte: a hiányt tovább kell csökkenteni, de tabudöntésre is szükség van. Szerinte a költségvetés kiadási oldalának legfontosabb tételeihez hozzá kell nyúlni, miként azt Dávid Ibolya MDF-elnök is mondta. A mostani helyzet minden állampolgártól komoly áldozatot kíván - mondta Surányi György.

Surányi György: A mostani helyzet minden állampolgártól komoly áldozatot kíván.
Surányi György: A mostani helyzet minden állampolgártól komoly áldozatot kíván.

Magyarország megítélése rossz - mondta Bod Péter Ákos, aki szerint az ország nem tanult a korábbi évtizedek hibáiból. Abból, hogy hitelből nem lehet jóléti fordulatot végrehajtani.

Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke szerint szűkíteni kell a közszférát, de a szociális védőhálóra is szükség van. Az ÁSZ-elnök sürgette az állam átláthatóbb működését, a közpénzügyi szabályok megalkotását.

12.10 óra: Boross Péter szerint a gazdasági növekedés forrása ne a belső fogyasztás legyen

Boross Péter, korábbi miniszterelnök óva intett attól, hogy a jövőben a gazdasági növekedés forrása a belső fogyasztás legyen. Úgy vélte, hogy a krízisből történő kilábalás keresésében nem lehet egyetlen terület sem tabu, így akár a 13. havi illetmény intézményéhez is hozzá lehet nyúlni.

Meggyőződésének adott hangot, hogy a kormánynak cselekednie, intézkednie kell, ami akár a következő országgyűlési választások elvesztésébe is kerülhet.

Boross Péter szerint 2009-ben pótköltségvetésre lesz szükség
Boross Péter szerint 2009-ben pótköltségvetésre lesz szükség

Utalt arra, hogy azok a miniszterelnökök maradtak fenn a nemzetek emlékezetében, akik nagyot tettek egy országért, és nem elsősorban a sikeres kormányfők.

A korábbi miniszterelnök kifogásolta, hogy e találkozó nem a távlatok, a jövő felvázolása miatt hívódott össze, hanem a krízis elemzésére.

Boross Péter szerint bármilyen jövő évi költségvetést is fogad el az országgyűlés, 2009-ben pótköltségvetésre lesz szükség.

11.55 óra: Az MDF egyéves átfogó intézkedés-csomagot javasol

Az MDF 2009. december 31-éig tartó, egyéves válságkezelő intézkedés-csomagot javasol a parlamentnek. Dávid Ibolya, a párt elnöke a szombati Nemzeti Csúcson elmondta: javaslataik között szerepel például a 13. havi nyugdíjak egyéves felfüggesztése, a közalkalmazotti és köztisztviselői bérek egyéves befagyasztása a 2008-as szintre, illetve 150 milliárd forintos állami hiteltámogatási program indítása a hazai kis- és középvállalkozások számára.

Az MDF csomagjában szerepel még az idei bónuszok és jutalmak eltörlése a közszférában és ugyanez kérése a versenyszférában is; az egészségügyi hozzájárulés kiterjesztése minden akítv munkavállalóra; a vissza nem térítendő állami támogatások felfüggesztése, vagy átalakítása hitelekké; a minisztériumok összes marketing-tevékenységének felfüggesztése (kivéve az uniós pályázatok reklámozását) és ebből az összegből felvilágosító kampány indítása; a szolidaritási adó eltörlése; a családi pótlék és a szociális támogatások rendszerének átalakítása; valamint az, hogy minden parlamenti politikus és kormánytag havi fizetésének felét hazai részvények vásálására költse - mondta el Dávid Ibolya.

Dávid Ibolya: a magyar politika válaszúthoz érkezett.
Dávid Ibolya: a magyar politika válaszúthoz érkezett.

A pártelnök szerint ha ez megtörtént, utána - 2010 január 1-től - adóreformot kell bevezetni egykulcsos adóval és egyszeri adóamnesztiával, majd ezután az adóhivatalnak kíméletlenül be kell hajtania minden adót.

Az MDF szerint a magyar politika válaszúthoz érkezett: most eldől, hogy gyáva-e, vagy lesz elég bátor ahhoz, hogy őszintén szembenézzen a kialakult helyzettel és annak megoldásával.

11.35 óra: Az SZDSZ hiányt és adót is csökkentene

Az SZDSZ elnöke és frakcióvezetője három pontban foglalta össze az ellenzéki párt válságkezelő javaslatait: az államháztartási hiány csökkentése, a költségvetési plafonról szóló törvényjavaslat elfogadása valamint az adóreform és az adócsökkentés megvalósítása.

Fodor Gábor pártelnök szerint az államháztartás hiányát minél jobban kell közelíteni a három százalékhoz. Fodor Gábor szerint ezen kívül kellő keménységgel kellene a parlamentnek elfogadnia a költségvetési plafonról szóló javaslatot, amely megfékezné a pazarló államot. Az SZDSZ ezen kívül nem hajlandó lemondani az adóreformról sem.

Fodor Gábor: Az SZDSZ ezen kívül nem hajlandó lemondani az adóreformról sem.
Fodor Gábor: Az SZDSZ nem hajlandó lemondani az adóreformról.

Kóka János frakcióvezető hozzátette: elsősorban a különadó eltörlése és a vállalkozások élőmunka-terheinek csökkentése lehetnek az első lépések az adócsökkentésben. A frakcióvezető hangsúlyozta: nem lehet megvárni a 3-4 százalékos gazdasági növekedést az adócsökkentésig - mint ahogyan azt Gyurcsány Ferenc kérte szombaton -, mert az SZDSZ szerint a gazdasági növekedés nem feltétele, hanem következménye a jó gazdaságpolitikának, vagyis az adóreformnak.

Az SZDSZ ezen kívül kiáll az euró minél hamarabbi bevezetése mellett, mert ez csökkentheti a deviza-kockázatokat, ami nagyobb biztonságot jelentene az embereknek - mondta Kóka János.

Fodor Gábor úgy vélte, hogy van állandó Nemzeti Csúcsa az országnak: úgy hívják, hogy Parlament. Ettől függetlenül az SZDSZ elnöke azt kérte a Nemzeti Csúcs résztvevőitől, hogy kezdetnek mindenki ismerje el a többi résztvevőről, hogy a haza javát akarja, és senki sem a haza ellensége az asztal körül.

11.30 óra: A KDNP is a megszorítások ellen érvelt

A KDNP elnöke szerint a Nemzeti Csúcs csak egy kommunikációs manőver a kormány részéről, hogy elterelje a figyelmet a kisebbségi kormány tehetetlenségéről és alkalmatlanságáról - mondta Semjén Zsolt a Nemzeti Csúcs szombati ülésén.

Az ellenzéki pártelnök szerint Gyurcsány Ferenc múlt héten ismertetett 12 pontos javaslat-csomagja egy gigantikus megszorítás, amelyet az emberek fizetnének meg. Semjén Zsolt elfogadhatatlannak nevezte, hogy szerinte a kormány a 2009-es költségvetés tervezetében nem fizetné ki a jövő év első felében a nyugdíjkorrekciót és a megemelt családi pótlékot.

A KDNP elnöke, Semjén Zsolt élesen bírálta a kormányt
A KDNP elnöke, Semjén Zsolt élesen bírálta a kormányt

A KDNP elnöke élesen bírálta a kormányt, amiért az a válság idejében is az emberek megszorítását tartja jó megoldásnak a gazdaság élénkítése helyett.

11.15 óra: Orbán Viktor szerint összefogni a kormány megszorító csomagja ellen kell

A Fidesz elnöke szerint a Nemzeti Csúcs nem a pénzügyi válság megoldására jött létre, hanem azért, mert a kisebbségi kormány alkalmatlan a válság kezelésére. Orbán Viktor leszögezte: a Fidesz szerint is összefogásra van szükség, mégpedig a kormány körvonalazódó megszorító csomagjával szemben.

A Fidesz elnöke szerint Magyarországot azért érinti ilyen érzékenyen a pénzügyi válság, mert az ország legyengült, mert "a szocialisták tönkretették." Orbán Viktor szerint a felelőtlen kisebbségi kormányzati politika megbukott, és új politikára van szüksége az országnak.

Orbán Viktor: Gyurcsány azért hízeleg most itt nekünk, hogy lenyelesse velünk a megszorításokat.
Orbán Viktor: Gyurcsány azért hízeleg most itt nekünk, hogy lenyelesse velünk a megszorításokat.

A Fidesz elnöke szerint Gyurcsány Ferenc azért hívta össze a Nemzeti Csúcsot, "azért hízeleg most itt nekünk, hogy lenyelesse velünk a megszorításokat." Orbán Viktor szerint vezetési válság van, aminek az árát az egész ország fizeti meg. A pártelnök szerint évi 400 milliárd forintjába kerül az országnak a szocialista kormány elmúlt éveinek kormányzásának hatása.

Orbán Viktor megerősítette: a Fidesz kitart az azonnali adócsökkentés mellett, mert szerintük ez a feltétele annak, hogy a pénzügyi válságból ne legyen reálgazdasági válság. A Fidesz elnöke szerint ezen kívül foglalkoztatási reformra és politikai változásra van szükség ahhoz, hogy Magyarország megújulva kerüljön ki a válságból. Orbán Viktor leszögezte: a Fidesz csak erről hajlandó egyeztetni a Nemzeti Csúcson.

11.05 óra: Gyurcsány Ferenc kordában tartaná a devizahitelek törlesztéseit

800 milliárd forintos támogatást nyújt a kormány a vállalkozásoknak az uniós források átcsoportosításával és mindent megtesz a kabinet azért, hogy a már beindult beruházásokat ne kelljen leállítani - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, az MSZP elnöke a szombati Nemzeti Csúcson. A kormányfő hozzátette: a kabinet ezen kívül olyan megoldás kidolgozásáról egyeztet a pénzintézetekkel, amely "kordában tartja" a devizahitelek törlesztő részleteit.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: a kormány átmeneti segítséget kíván nyújtani a munkahelyüket elvesztőknek, illetve azoknak a főiskolásoknak és egyetemistáknak, akiknek szülei elvesztették állásukat, és ezzel veszélybe kerül az iskolai tanulmányuk. A miniszterelnök ugyanakkor részleteket nem árult el.

Gyurcsány Ferenc: a Nemzeti Csúcs nem döntéshozó szervezet, hanem az elemzés, az értékelés, az útkeresés és a párbeszéd fóruma.
Gyurcsány Ferenc: a Nemzeti Csúcs az elemzés, az értékelés, az útkeresés és a párbeszéd fóruma.

Az MSZP elnöke megerősítette, hogy a kormány az adócsökkentés helyett az államháztartási hiány kezelését tartja meghatározóbbnak. Éppen ezért Gyurcsány Ferenc arra kérte az azonnal adócsökkentést támogatókat, hogy legyenek belátással és az adócsökkentéssel ne szűkítsék az állam mozgásterét, hogy adott esetben be tudjon avatkozni az állam és a gazdaság védelmében.

Gyurcsány Ferenc elmondta: amint az ország és a gazdaság visszatér a normális pályára, és 3-4 százalékos lesz a gazdasági növekedés, akkor 300-400 milliárd forintos adócsökkentésre lesz lehetőség.

A pártelnök elismerte, hogy a Nemzeti Csúcs nem döntéshozó szervezet, hanem az elemzés, az értékelés, az útkeresés és a párbeszéd fóruma. Gyurcsány Ferenc szerint a magyar bankrendszer erős, de mindenhol növekszika a bizalmatlanság, és emellett erős spekulációs támadás is érte Magyarországot. A kormányfő szerint a kabinet eddigi döntései feltartóztatták a válság első hullámait, de a hosszabb távú intézkedések kidolgozásában már a Nemzeti Csúcsnak is szerepe lehet.

11 óra: Simor: most Önökön a sor!

A pénzpiacok stabilitása érdekében most az államháztartás csökkentése a legfontosabb, a Nemzeti Csúcson részt vevőket arra kéri, hogy támogassák ezt - mondta Veres János pénzügyminiszter szombaton a Nemzeti Csúcson. Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke az amerikai példáról beszélt, arról, hogy alig egy hónappal az elnökválasztás előtt a politikai elit képes volt közös intézkedéseket hozni a bankrendszer megmentésére. Most Önökön a sor! - mondta Simor.

A magyar pénzügyi rendszer stabil, de a nemzetközi válság hatására befagytak a pénzpiacok, a vállalkozások nehezen jutnak pénzhez. A feladat most a pénzellátás biztosítása - hangsúlyozta Veres János. A pénzügyminiszter kiemelte, hogy a betétesek pénze biztonságban van.

Simor András: Szükség van hosszabb távon adócsökkentésre, de ezt a kiadások lefaragásának kell megelőznie, mérsékelni kell a jóléti kiadásokat.
Simor András: Szükség van hosszabb távon adócsökkentésre, de ezt a kiadások lefaragásának kell megelőznie, mérsékelni kell a jóléti kiadásokat.

A kormány új költségvetési javaslatot készített 2009-re, ami kisebb gazdasági növekedéssel számol - mondta Veres. A pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy a kormány folytatja az államháztartási hiány csökkentését, sőt az eredetileg tervezettnél nagyobb mértékben, mert a pénzpiacok stabilizálása érdekében most ez a legfontosabb. A jelenlévőket arra kérem, hogy támogassák ezt - mondta Veres János.

A kormány és a Magyar Nemzeti Bank minden szükséges intézkedést meghozott eddig - szögezte le Simor András jegybankelnök. Magyarország annak ellenére fordult segítségért az Európai Központi Bankhoz és a Nemzetközi Valutaalaphoz, hogy közvetlen veszély nincsen, de egy ilyen kis országnak nem kell szégyenkeznie ilyen segítségkérésért - mondta.

Hosszabb távon a gazdaság növekedési potenciáljának megerősítése az egyik legfontosabb feladat, elodázhatatlan a szerkezeti átalakítás - derült ki Simor szavaiból. Ennek sorában javítani kell a munkaerőpiaci aktivitást, csökkenteni kell a szociális támogatásokat. Szükség van hosszabb távon adócsökkentésre, de ezt a kiadások lefaragásának kell megelőznie, mérsékelni kell a jóléti kiadásokat - sorolta Simor András.

Az Egyesült Államok egymással szemben álló erői alig egy hónappal az elnökválasztás előtt képesek voltak komoly intézkedéseket hozni a pénzügyi válságban - említette az MNB elnöke, hozzátéve: Most Önökön a sor!

10.50 óra: Pálinkás József a felelősségről, Szili Katalin pedig egy válságkezelő programról beszélt

Szili Katalin szerint válságkezelő programra és cselekvésre van szükség a kialakult pénzügyi helyzet kezelése érdekében - mondta az Országgyűlés elnöke szombaton a Nemzeti Csúcsot megnyitó beszédében. Ugyanitt Pálinkás József a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke arról beszélt, hogy a helyzet kialakulásáért nem azonos a Nemzeti Csúcson résztvevők felelőssége és a megoldás felelőssége sem átruházható.

Szili Katalin házelnök szerint a szombati tanácskozásnak arról kell szólnia, hogy melyek a szükséges és elégséges politikai feltételei a válságkezelő programnak. Az Országgyűlés elnöke reméli, hogy a Csúcson résztvevők készek megkötni a rendszerváltás második paktumát, és azt javasolta, hogy jöjjön létre egy stabilizációs megállapodás a pártok között a Parlament falai között.

Pálinkás József szerint azokban a kérdésekben, ahol tudható, hogy nincs egyetértés, ott várhatóan szombaton sem születik megállapodás. Azonban az MTA elnöke "őszinte, nyílt, világos beszédre, ahol lehet, párbeszédre" kérte a résztvevőket.

10 óra: Megkezdődött a Nemzeti Csúcs

Szombat délelőtt 10 óra után néhány perccel a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében elkezdődött a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által összehívott Nemzeti Csúcs. Az előzetes lista szerint 65 meghívott - plusz szakértők - feladata, hogy megtárgyalják, milyen intézkedésekre van szükség a nemzetközi pénzügyi-gazdasági válság magyarországi hatásai miatt.

A Nemzeti Csúcsot Pálinkás József, az MTA és Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke nyitotta meg.
A Nemzeti Csúcsot Pálinkás József, az MTA és Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke nyitotta meg.

Korábban:

A tervek szerint Pálinkás József jelenlegi, illetve Vizi E. Szilveszter és Glatz Ferenc korábbi MTA elnökök ebben a sorrendben elnökölnek az ülésen, amelyet Pálinkás József nyit meg az akadémia dísztermében.

Pálinkás József köszöntője után Szili Katalin Házelnök mond 10 perces megnyitót, majd Veres János pénzügyminiszter és Simor András a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke tart beszámolót a kialakult pénzügyi-gazdasági helyzetről. Veres János 8 percig, Simor András 7 percig beszél majd.

Ezt követően a parlamenti pártok csoportjai - pártelnökök, frakcióvezetők és az európai parlamenti képviselőcsoport-vezetők - kapnak 15-15 perc felszólalási időt, sorrendben az MSZP, Fidesz, KDNP, SZDSZ, MDF. Gyurcsány Ferenc az MSZP időkeretében szólal majd fel.

Azután 5-5 perces hozzászólások következnek. A program szerint 13 óráig tartó részben felszólal Boross Péter és Medgyessy Péter volt miniszterelnök, Kovács Árpád ÁSZ-elnök, Surányi György, Bod Péter Ákos és Járai Zsigmond egykori jegybank elnökök, Futó Péter MGYOSZ-elnöke, Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek vezetője, Demján Sándor nagyvállalkozó, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnöke. Végül a volt házelnökök, Áder János, Gál Zoltán és Szabad György követik.

Délután vita következik, ám az itt felszólalók személye nincsen előre rögzítve, az majd csak a helyszínen alakul ki, ám ők is 5-5 perc lehetőséget kapnak. A nemzeti csúcsot Szili Katalin házelnök beszéde zárja, várhatóan öt óra körül. A találkozót az m2 és az ATV élőben közvetíti.

Olvasóink írták

81 hozzászólás
 • 81. macilaci 2008. október 21. 21:41
  „79. hozzászólás Erdőssy Kálmán 2008.10.19. 14:42
  Igaza van !!! Azok bizony !!!Főleg a lopásokat illetően !!!
  És ön melyik propaganda-vonulat átvert balekja ????
  A magam részéről-önöktől nem kérve rá engedélyt-egyszerűen csak úgy vagyok,hogy borzasztóan rühellem,ha a rablók visítanak a pandúrért....”
 • 80. tisztahiszti 2008. október 20. 15:34
  „A szomorú a csúcsban, hogy összeültek a milliárdos személyek,és azon tanakodtak ezek hogyan lehet még jobban nyúzni a Magyart. semmi másról nem volt szó csak arról, hogy gyurcsány okot talált arra, hogy mindenünket elvegyen és ebben orbánnal nagyon egyet értettek.Valóban akik ott voltak azok többsége milliárdos- ugye gyurcsány éppen befért a 100 gazdag közzé a 4,2 milliárdos vagyonával. Nos ezen a csúcson egyik báró sem állt fel és mondta mondjunk le 1 milliárdról/fő és bűnbocsánatot kapunk a Magyaroktol és egyúttal több száz milliárd kerülne a kasszába : Nem , nem ilyet ezek nem mondanak, nem mondanak le az adó csalást bőven kitevő költségtérítésről, több milliós zabálásokról, nem az a merániknak jár, a magyar paraszt meg adjon oda mindent.
  Maguk politikusnak nevezők mivel járulnak hozzá a válsághoz...hogy legalább egyszer nyugodtan uraink nak szólíthatnánk önöket?”
 • 79. Erdőssy Kálmán 2008. október 19. 14:42
  „Macilaci, az adatok önmagukért beszélnek! Sajnálom, jön ezekkel a cocialista vádakkal, tudja mit? Legyen MIND igaz, amiket itt összevertyog! Akkor is, az adatok szerint, az államháztartás helyzete a fidesz éra alatt NEM romlott, sőt javult! Szemben a Gyurcsányos-furmányos időszakokkal. Nem közös a felelősség, macilaci. Egy autóbusz balesetért, miért lennének felelősek az utasok. Az olyanok felelősségét persze lehetne értékelni, ha kívánja Ön bűntársként beszállhat a kártérítésbe. De amennyire elnézem a hisztériázásait, a tényekkel és a számokkal szembeni teljes érzéketlenségét, ön nem bűntárs, csak egy a Kovács-Lendvai-Nyakó propagandavonulat által átvert balek, aki ezt felkiáltó jelek ezreinek alkalmazásával hitelesíteni vélt visítozással oldja fel. A számok makacs dolgok Macilaci.
  Hogy egyértelmű legyen:
  - Az állami vagyon eladásával "csak" a mai nyugdíjasok munkájának eredményeit nullázták le, míg az államadósság felduzzasztásával a jövő generációkét.”
 • 78. MI 2008. október 19. 14:41
  „Hankiss Elemér szociológust hallgattam a Kossuth rádión. Hankiss úr szerint MI nem érezzük magunkénak Magyarországot.
  Örültem volna, ha Hankiss mester kiemelte volna Gyurcsány Ferencet, aki "lekurvázta" az országot és nem a MI hozzáállásunkat kritizálta volna.”
 • 77. Bubuka 2008. október 19. 14:15
  „Macikám!
  Miért járatod le önmagad? Miért állítod, hogy mások "sötétek" és "hülyék"?
  Én 74, 75, stb. véleményét elfogadom, mert igazat állítanak!”
 • 76. macilaci 2008. október 19. 14:09
  „Én tudok! De nem ártana,ha Ön is gondolkodna !!!
  Az,hogy egy bigott fityeszes,az egy dolog...Ügy csökkenteni,hogy másoktól ellopom,akinek megjárna,szarok odaadni,.....így én is tudnák csökkenteni..Csak jó vastag bőr legyen a pofámon!!!!!Önöknek van,jó vastag!!!!!
  Másodszor !!!aszfaltozott kövesutat építek a szőlőmhö,a haveroknak osztogatom,felcsúton a kerítés is kolbászból van, az alfoldön,Debrecen kivételével,szoci utak.....Így könnyű:::
  A csúcs ez:""Az állami vagyon eladásával a mai nyugdíjasok munkájának eredményeit nullázták le""
  Jújjjjjjjjjjj !!!!!!!!Beszélhetnénk arról,hogy ki fosztogatott,aztán osztogatott!!!!
  Elhiszem,hogy Önök "elkötelezett"Orbán-imádók....
  De mielőtt erkölcsi alapot vesznek maguknek,keressék meg a Kaya Ibrahimnak eladott cégek tartozását.....kik és hogy hozták össze....hova lett a motyó????Nem zuschlag- mennyiség...Ezüsthajó....happyand hogy és mennyi tartozással húztak el....Jónéhány milla itt is eltűnt....Keressék már meg!!!!
  Az eltűnt székház-árával együtt..."Elmaszekolt" bányák,állami gazdaságok...Posta-bank....kb 30 milla...(igyekszem visszafogoptt lenni),ellopott nyúgdíjemelés......
  Még egyszer:""Az állami vagyon eladásával a mai nyugdíjasok munkájának eredményeit nullázták le""
  Igaza van !! És ebben az ön által imádott mocskos fasisztoid jellegű dzsentri bandának is köze van...nem kicsi...sok....Nagyon sok....A földművesek kifosztása a földjükből....
  Ami az erkölcsüket illeti: a "térdre csuhások"-tól hamar eljutni a lelkes vallásosságig...nem semmi..

  Aki annyira sötét, hogy nem fogja fel, hogy Magyarország államadósságának az eddigi ormányok együttes felelőssége, az sajnos hülye.”
 • 75. röhej 2008. október 19. 12:53
  „Medgyessy és Gyurcsány 6 év alatt négyszerezték Magyarország államadósságát!!!!
  Mondhatnánk, hogy nem az adósság nagysága számít, hanem a GDP-hez való arányszáma. De ez a szám is csak egyre rosszabb lett, már a 70% felett vagyunk.
  Ennyi ígérgetés, hazudozás és pazarlás után a Gyurcsány-kormánynak semmi keresnivalója nincs a magyar közéletben.
  Azt tapasztalom, hogy a csúcson lévők közül, csak nagyon kevesen fogták fel, hogy társadalmi konszenzus nélkül nincs gazdasági fejlődés.
  54-es írta: "Tölgyessy Péternek igaza van, egy rendes országban már túl lennénk az előre hozott választásokon."
  65-ös írta: "Egyetértek azokkal, akik szerint a "csúcsfejeknek" halvány fogalmuk sincs az átlagemberek gondjairól, mert el sem tudják képzelni azt, mert több milliós fizetésekből élnek, mint Marci hevesen."
  Az öszödi beszéd óta két év telt el, a gazdaság nem hogy javult, de rosszabb lett mint valaha. Miért lenne okunk feltételezni, hogy az elkövetkezendő két évben metáltosodik a Gyurcsány-kormány?”
 • 74. erdőssy kálmán 2008. október 19. 12:12
  „Vannak akikkel nem lehet mit kezdeni. A link a magyar államadósság szerkezetét mutatja 2004-tól havi bontásban, a lapon balra 1990-től is megtalálhatók az államadóssági adatok. Aki annyira sötét, hogy nem fogja fel, hogy Magyarország államadósságának 90%-a a szocialista (illetve kommunista) kormányok felelőssége, az sajnos hülye. A fidesz érában ráadásul az adósság GDP-hez viszonyított aránya csökkent, 2001-ben "történelmi minimumon volt.
  http://www.akk.hu/object.c693e119-153c-49bc-bc3d-71f805d83db1.ivy
  Tud számolni macilaci, vagy csak a gagyi agymosást süketeli itt nyakló nélkül? Na kattintson rá az oldalra, és kérdezze meg magától, hogy kiknek az adósságait fizetgetjük életünk végéig.
  A privatizációs anomáliákat már meg sem merem említeni, mert az eladósítás önmagában is HALÁLOS bűne a szocialista kormányzatoknak. Az állami vagyon eladásával a mai nyugdíjasok munkájának eredményeit nullázták le.
  Akkor kattintson, számoljon, és - ha tud - gondolkozzon.”
 • 73. macilaci 2008. október 19. 12:00
  „72. hozzászólás erdőssy kálmán 2008.10.19. 11:51
  A félreértések elkerülése érdekében kiegészítem a véleményeimet:
  Az illető emberke a fityesz kormánytagjává avanzsált,szerintem anno is közel állt hozzájuk...
  A többi erős csőlátásra utal...csak az a jó,amit én csinálok,a többi meg mocskos hazudozó,tolvaj,büdös cigány,komcsi,mocskos keresztgyalázó....,ivartalanító.....a teljesség igénye nélkül...
  Bár nem így írta le,de ez volt a tartalom....”
 • 72. erdőssy kálmán 2008. október 19. 11:51
  „69-es: Teljesen igaz, ÖRÖKRE a szocialisták által felvett hitelek kamatait fogja Magyarország mindenkori lakossága fizetni! Rabszolgákká tettek minket, gyerekeinket, unokáinkat. Az adósságtól csak a halálunkkal szabadulunk, vagy ha az országból elmenekülünk. (Ha ez volt a szocialisták célja, akkor bátran merem állítani, hogy egy nép (nemzet) kiirtását készítették elő. Sajnos, egyesek (ld.68-as) még mindig azt a maszlagot nyomják orrba-szájba, amit a hülyítésükre kitaláltak. Tettestársak az ilyenek, vagy csak mérhetetlenül ostobák?”
 • 71. macilaci 2008. október 19. 11:48
  „Bocs." ÁSZ"”
 • 70. macilaci 2008. október 19. 11:46
  „69. hozzászólás modernkori Taigetosz 2008.10.19. 11:16
  """A 2 - KETTŐ - kilométer hosszú Kőrőshegyi völgyhíd az adófizetőknek 41,5 milliárd forintjába került.
  Az M6-os autópálya Szekszárd és Pécs közötti szakasza 250 milliárd forintért készül el, benne egy 8 kilométeres szakasszal, melyben 4 alagút és 3 völgyhíd is helyet kap és csupán ez a 8 - NYOLC - kilométer 40 milliárdot kóstál. Mindez egy olyan lankás vidéken, ahol se hegy, se völgy nincs, csak búzamezők és szőlőbirtokok."""
  Nem a görcsös vita kedvéért..(mert akkor írhatnám azt is,hogy bizonyos emberke-anno pártitkár is volt az MNB-nél,meg az ő nevéhez( is) fűzhető pár......-i dolcsi eltapsolása)eltereltette a vasútat a lakóhelye felé.....
  Az igazi okok valahogy nem jutottak még el hozzánk......
  De ! .Én feltételezem azt is,hogy a kisajátítás várható klt-e fedezi a többletet,ugyanakkor megmarad a mezőgazdasági terület művelésének lehetősége.Példájul....
  Mádl......brosúrát olvas fel,vagy maga is részese a .....-nak...
  Az ÁŰSZ pl. kritizálta a fürdőberuházásokat is,ahol nagyon sok milla tűnt el,többé-kevésbé nyomtalanul....
  Magyarán:baj van a hitelességgel....”
 • 69. modernkori Taigetosz 2008. október 19. 11:16
  „A Gyurcsány-kormánnyal Magyarország a jövőjét is feléli, ha már fel nem élte.
  A gond nemcsak az, hogy Európa egyik legeladósodottabb állama lettünk, hanem az is, hogy az állomány gyorsan növekedett az elmúlt 6 esztendőben. Ezen belül is a külföldi államadósság - a külföldiek kezében lévő és a nem forintban, hanem euróban vagy más devizában fölvett - összege gyarapodott leginkább.

  ,,Az új költségvetés 80,8 milliárddal kisebb hiányt tűz ki célul
  A kormány által átdolgozott, és szombaton az Országgyűlésnek beterjesztett költségvetési törvényjavaslat 895,1 milliárd forint államháztartási hiánycélt tűz ki 2009-re, a hiány 80,8 milliárd forinttal kisebb az eredeti tervezetnél."

  Hogyan pazarolták és pazarolják el az amúgy is óriási adósságállományt felhalmozó Magyarország adófizetőinek pénzét?

  A 2 - KETTŐ - kilométer hosszú Kőrőshegyi völgyhíd az adófizetőknek 41,5 milliárd forintjába került.
  Az M6-os autópálya Szekszárd és Pécs közötti szakasza 250 milliárd forintért készül el, benne egy 8 kilométeres szakasszal, melyben 4 alagút és 3 völgyhíd is helyet kap és csupán ez a 8 - NYOLC - kilométer 40 milliárdot kóstál. Mindez egy olyan lankás vidéken, ahol se hegy, se völgy nincs, csak búzamezők és szőlőbirtokok.
  A 4-es metró első és második szakaszának összköltsége már meghaladta az 517 milliárd forintot.

  "Mádi László az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentése alapján úgy látja, hogy lesújtó a költségvetési gazdálkodás helyzete, a kormányzat "irreális és pazarló" gyakorlatot követ. Elmondása szerint az ÁSZ vizsgálata bebizonyította, hogy a kormány gazdaságfejlesztési lépései "összehangolatlanok, perspektívátlanok, ellenőrizetlenek és ezért hatékonytalanok"."”
 • 68. macilaci 2008. október 19. 10:06
  „Azért volt ezen a csúcson két szereplő, aki tökéletesen egyetértett. Aki követte a csúcs eseményeit, az maga is észrevehette, hogy Semjén Zsolt beszéde kivonata volt Orbán Viktor beszédének. Na, most vagy puskázott Semjén úr, vagy nem készült, és ott a csúcson kérte kölcsön Viktor szövegét, vagy a mindkettőjüknek dolgozó szövegíró két beszéd árát vette fel, de csak egyet írt, azután másolt.Vagy igazi lelki testvérkék ők?Hit meg az erkölcs.......”
 • 67. grenadle 2008. október 19. 10:00
  „Korábban egy hozzászólásomban megpendítettem a vagyonadót, nem reagált rá tulajdonképpen senki. Tényleg, miért is nem merült fel ennek a kérdése? Persze, ne 2 millió fölött kezdjék, hanem 50 millió fölött!! Akkor aztán progresszíve. Gyurcsány 4,9 Md-os vagyona, vajon mennyivel adózna. Nyilván, ami a termelőeszközökben van az semmivel, de ha értékesíti, átíratja, stb. akkor uccu, fizessen! Demján a 300 milliárdjával, mennyit adózik?”
 • 66. hekaté 2008. október 19. 09:51
  „Szerintem a csúcson résztvevők összvagyonának felhasználásával "gatyába lehetne rázni" az országot. Jó lenne ha vigyázó szemüket Széchenyi Istvánra vetnék az érintettek.”
 • 65. Djeedjee 2008. október 19. 09:28
  „Szóval Nagy Imrét 56-ban kilökdösték a kommunisták az erkélyre, hogy beszéljen a tömeghez, mert a tömeg csak őt követelte. A "csúcstalálkozó" hasonló célokat szolgált a média eszközeivel. Az ellenzéket nem az erkélyre lökték ki, hanem a kamerák elé.
  Gyurcsány és Glatz hegyi beszédek lényege is ezt támasztotta alát minden jó, minden szép, mindenkinek igaza van, mindekivel egyetértek, de válság van és most mindenkinek minden erejével azokat kellene támogatni, akik eladósították és csődbe vitték Magyarországot.
  Egyetértek azokkal, akik szerint a "csúcsfejeknek" halvány fogalmuk sincs az átlagemberek gondjairól, mert el sem tudják képzelni azt, mert több milliós fizetésekből élnek, mint Marci hevesen.
  Gyurcsány és az MSZP miért nem a választópolgároktól kérnek tanácsot?”
 • 64. b.Ági 2008. október 19. 09:23
  „Demján Sándor a nagyvállakozó,idézem senki sem akarja 400 ft.-os eurót ugye,mert elvesziti a vagyona felét,ezért szorítsuk meg a bérből és fizetésből élöket,továbbra is.Engem nem zavar,ha elveszitik a vagyonuk felét,akkor is marad nekik elég.Sőt örülnék,ha a összelopot vagyonok felét előre felajánlanák,igy nem kell várakoznunk az igy is nyomoruságos fizetésünk reálértékére, és tisztalappal indulhatnánk.”
 • 63. hekaté 2008. október 19. 08:44
  „Az eredményt tekintve többet ért volna, ha ezt a pénzt, amit erre a csúcsra költöttek, inkább a hajléktalanokra,vagy egyéb nemesebb célokra fordítják.”
 • 62. ÉN" 2008. október 19. 06:48
  „Az a baj,ebből is mi jövünk ki rosszul!
  Míg ŐK" meggazdagodnak..a Mi ellopott pénzünkön!”
81 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bombariadó miatt lezárták a Nyugati pályaudvart

Bombariadó miatt két órára lezárták a fővárosban a Nyugati pályaudvart szombat délután. A… Tovább olvasom