Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Nemzetközi netnap, avagy mit csináltunk az internet előtt?

Az internet világnapjának nincs nagy hagyománya, néhány éve ünnepeljük a világhálót. Az internetet már szinte minden korosztály használja keresésre, tájékozódásra.
Évekkel ezelőtt könyvtárba jártunk, lexikonokat bújtunk, telefonáltunk, a tudakozót hívtuk vagy megkérdeztük egy bölcs és mindig mindenről tudó ismerősünket, ha valamire kíváncsiak voltunk, vagy nem tudtuk. A mai életünket már el sem tudnánk képzelni keresők, e-mailek, közösségi oldalak, és chat-programok nélkül.

Ha ma valamire kíváncsiak vagyunk, csak beírjuk a keresőbe. Így másodpercek alatt kiderül, mik az aktuális szegedi hírek, milyen programokra mehetünk el a barátainkkal, ki volt az első magyar Nobel-díjas, mi a másodfokú egyenlet megoldóképlete, hogy néz ki egyik-másik hollywoodi sztár, ki volt a főszereplő az Elfújta a szélben, és azt is, hogy miért éppen ma van az internet világnapja.

Az internet segítségével mi is eljuthatunk a világ bármelyik pontjára.
Forrás: youtube.com

Május 18-án világszerte megemlékezést tartanak a mára a mindennapok szerves részévé vált világhálóról, mely közel félmilliárd emberhez jut el. Az internet világnapja egy nappal követi a nemzetközi távközlési világnapot. 2002-ben írták ki először hivatalosan a "netnapot"; a távközlési világszervezet akciója egy tavalyi magánjellegű kezdeményezést követ.

2001-ben még április 3-án ünnepelhettük az internet napját, az akkori ötlet Michael Tchong piackutatótól származott, aki a dotkom-csődök után a háló életképességét kívánta demonstrálni. Tchong ennek a jegyében hirdette meg 2001-ben a netnapot, tematikája akkor az elektronikus kereskedelem köré épült.

Az 2002. évi, már "hivatalos" esemény a Nemzetközi Távközlési Világszervezet által évente megrendezett távközlési világnap (május 17.) egyik nyúlványának tekinthető. A szervezet az internet napja kiírásával a hagyományos kommunikációs és az új technológiák, illetve metódusok összefonódására akarja felhívni a figyelmet.

Az internetet mára szinte minden korosztály használja.
Forrás: youtube.com

A kezdetek

A XXI. század egyik meghatározó találmánya a hadiipar bölcsőjéből nőtte ki magát. A hatvanas években komoly fejtörést okozott az amerikaiaknak, hogy egy - az irányító központot sújtó - esetleges szovjet légitámadás megbéníthatja az amerikai hadi gépezet kommunikációs hálózatát, s így képtelenné válnának gyors válaszcsapást mérni a támadóra. Ezért dolgozni kezdtek egy olyan megoldáson, amely lehetővé teszi, hogy egy-egy központ megsemmisülése esetén a más helyen lévő számítógépek átvehessék a feladatot.


Az internet története.
Forrás: youtube.com

A kidolgozott módszer lényege az volt, hogy nem egy központi számítógépen, hanem számítógépek sokaságán tárolják az adatokat, amelyek különböző kapcsolatok útján jutnak el a célszámítógépig. Így született meg az összekapcsolt számítógépes hálózat (Integrated Network), vagyis az internet. A világsikerhez persze még számtalan fejlesztés és technikai vívmány szükségeltetett, de a premier kétség kívül 1969.október 25-én az ARPANET debütálása volt.

Az internet 1969-ben.
Forrás: youtube.com

1969-ben elindult tehát az ARPANET (Advanced Research Projects Agency Network). A katonai felhasználáson túl az adattovábbítás ezen formáját katonai bázisok, kormányzati laboratóriumok, és egyes egyetemek használták elektronikus levelezésre, fájlok cseréjére és távoli bejelentkezésre egymás számítógépei között.

1972-ben meg is született az első e-mail program, majd 2 évre rá meg jelent a ma is használatos „Internet" kifejezés egy a TCP protokollról szóló tanulmányban. A katonai alkalmazásból fokozatosan átkerült a polgári életbe az internet.

A nagy áttörésre 1983-ban volt, amikor a szigorúan ellenőrzött ARPANET-ből MILNET (Military Network) néven leválasztották a hadászati szegmenst, és végül megszületett az internet. Ahogy pedig fejlődött a hálózat úgy egyenes arányban megjelentek az első féregvírusok is (1988). 1992-ben pedig elérkeztünk a www-hez (World Wide Web). Ettől kezdve már a számítógéphez kevéssé értő laikusok is bátran szörfözhettek az Interneten.

Sandra Bullock a hálózat csapdájába keveredett.
Forrás: youtube.com

Kezdetben hasznos szöveges információkat olvashattunk le az oldalakról, ma már videó-bejátszásokat nézhetünk, élő televízió- és rádióadásokat élvezhetünk, játszhatunk. Kapcsolatot teremthetünk a világ bármely részén élő felhasználókkal, a legrövidebb idő alatt juttathatjuk el üzenetünket az elektronikus levél, az e-mail segítségével, sőt még vásárolhatunk is anélkül, hogy elmozdultunk volna számítógépünk mellől.

Forrás: internet

Olvasóink írták

  • 1. kekeczke 2010. május 18. 12:57
    „internet előtt ? volt olyan ? ? ?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áttörte a szalagkorlátot egy kamion az M7-esen

Áttörte a szalagkorlátot és félig a sztráda melletti töltésre dőlt egy kamion kedden hajnalban az… Tovább olvasom