Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Népszámlálási kérdőív - meglepődtek a katolikusok

Meglepődésének adott hangot a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) amiatt, hogy a népszámlálási kérdőíven nem szerepel az a válaszadási lehetőség, a megkérdezett állampolgár a katolikus egyházhoz tartozik.
Az MKPK titkársága az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azt írta: a népszámláláskor vallásukat katolikusnak megjelölni kívánó emberektől kapott információ szerint a kérdőíven a "katolikus" jelző nem választható ki.

Ez annál is inkább meglepő - teszik hozzá -, mert a Központi Statisztikai Hivatal és a történelmi egyházak júliusi egyeztetését követően még azt a hivatalos tájékoztatást kapták, hogy ez a megjelölés elfogadható lesz, mint ahogyan elfogadható lesz többi között a "református", "evangélikus" megjelölés is.

Mint írják, ennek ismeretében kértek minden, a katolikus egyházhoz tartozó állampolgárt katolikus hitének megvallására.

Úgy fogalmaznak: "joggal merül fel a kérdés, hogy miért húzták ki időközben a lehetséges válaszok közül a katolikust, anélkül hogy erről a Magyar Katolikus Egyházat értesítették volna". Ez az eljárás véleményük szerint alkalmas az adatok manipulálására.

A népszámlálási kérdőíven a vallással kapcsolatos kérdés így hangzik: "Mely vallási közösséghez, felekezethez tartozónak érzi magát?" Ezután egy külön sorba be lehet írni az adott egyházat, felekezetet. Ezt a sort további három válaszadási lehetőség követi: nem tartozik vallási közösséghez, felekezethez; ateista; nem kíván válaszolni.

Olvasóink írták

 • 6. Kisg 2011. október 07. 14:49
  „Üzenem: egészen pontosan kell megnevezni? RÓMAI KATOLIKUS...”
 • 5. Pimpa42 2011. október 04. 08:32
  „Innen üzenném az IQ bajnok illetékeseknek - ha már lányos zavarukban nem tudják milyen vallásúak -, hogy a "római katolikus" megnevezés alatt keressék a megfelelő választ. Avagy a "görög katolikus" alatt, ha azt vallják magukénak.
  Ha meg egyben szeretnének szerepelni, akkor javasolják a következő népszámlálás előtt, hogy legyenek egyszerűen mind "keresztény" címszó alatt és kész. Persze akkor a többi keresztény egyházzal osztozniuk kell ezen a rovaton.”
 • 4. .suhym. 2011. október 04. 06:23
  „38. kérdésre adott válaszban mindenki megjelölheti vallási hovatartozását, ha akarja.
  Szép is lenne minden vallást felsorolnának külön-külön.:))”
 • 3. atomboy 2011. október 04. 00:13
  „Hehe...
  Szamomra inkabb az a verlazito, hogy a kerdoivvel egy napon dobtak be a katolikus egyhaz szorolapjat, amely arra buzditott, hogy valljuk magukat katolikusnak. Mennyit koltott erre az egyhaz?”
 • 2. Palmer2011 2011. október 03. 23:57
  „Ami azt illeti, ez kb. olyan kaliberű betartás a Római Katolikus Egyháznak, mint az, hogy az 1 % - okat rendre visszadobta az APEH, ilyen - olyan kifogással, hogy az 1 % összegének többszöröséért a tisztelt adózó megfellebbezzhesse az 1 % megítélésének elutasítását az "illetékes" hivatalnál. Ilyenkor én mindig a zsebembe nyúltam, és a fellebbezési díjat bedobtam egy templomperselybe, vagy odaadtam közeli barátaimnak, akik tudták, hogy kinek is érdemes azt adni egyházon belül.”
 • 1. tótkomlósi 2011. október 03. 22:54
  „Azért ez már kissé vérlázító! Nemde??????

  Ez kimeríti a diszkrimináció fogalmát!

  Mert, ha valami kis semmirevaló egyház lenne!

  De most, amikor az állam alapító folyik a vízcsapból is, pont azt a vallást nem lehet választani????

  Akkor mostantól statisztikailag nem lesznek katolikusok?

  Vagy valaki katolikus helyett kaotikust olvasott és gyorsan kitörölte?????”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajnai szerint a kormány gazdaságpolitikája zsákutcába jutott

A nemzetgazdasági miniszter szerint a Bajnai-kormány hazudott a költségvetési adatokról és eltitkolta a hiány mértékét. Tovább olvasom