Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Néptáncra perdül az ország apraja-nagyja

Budapest - Szemnek, fülnek és persze a táncos lábaknak kedves programokkal várja az érdeklődőket április első három napján a főváros három különböző helyszínén a harmincadik Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár.
A Budapesti Tavaszi Fesztivál egyik kiemelkedő eseményének számító háromnapos programsorozat a Halljunk szót... című ünnepi gálakoncerttel kezdődik április 1-én a Művészetek Palotájában. Az este fél nyolckor kezdődő rendezvény első részében többek között Sebestyén Márta, a Csík zenekar és a Muzsikás együttes lépnek színpadra. Ezután a közönség eredeti, archív felvételeken keresztül ismerheti meg a hazai táncházmozgalom kibontakozásában fontos szerepet játszó személyiségek, így Nagy László, Weöres Sándor és Illyés Gyula munkásságát, valamint élőben megtekintheti a Gödöllő, a Szentendre és a Nyírség táncegyüttesek produkcióit.

A további programok a Papp László Budapest Sportarénában zajlanak majd. Április 2-án szombaton Aprók bálja, illetve a hazai, kevésbé ismert tájegységek bemutatására törekvő Ínyenctáncház és haladó tánctanítás várja a látogatókat. Az esti gálán hazai néptáncegyüttesek veszik birtokba az aréna színpadát, a Petőfi Csarnokban pedig hajnalig tartó Éjszakai bálban perdülhetnek táncra kicsik és nagyok.

Vasárnap a legjelentősebb Kárpát-medencei tájegységek és a hazai nemzetiségek táncaival lehet megismerkedni. A kisebbeket kézműves játszóház és tücsökringató várja majd, délután zenés beszélgetéseket, népzenei kamarakoncerteket és egy nagyszabású gálaműsort tartanak.

A táncháztalálkozóhoz szorosan kapcsolódó Népművészeti Kirakodóvásár is várja a látogatókat, ahol a hagyományos tárgyalkotás, illetve az abból táplálkozó képző- és iparművészet együttes megjelenése kerül majd a középpontba. A Mesterségbemutatón ma is dolgozó mesterek mutatják be munkájuk menetét, eszközeit és termékeit, a Kézműves Játszóházban pedig kicsik és nagyok is átélhetik a tárgyalkotás örömét. Emellett Mesterhangszerek kiállítása és koncertje, valamint a szakma, illetve a mozgalom életéről és híres személyekről szóló, ritkán látott filmeket felvonultató Etno-mozi várja a látogatókat.

A két évtizede működő Táncház Egyesület által életre hívott programsorozat megvalósulásában idén több mint háromezer közreműködő vesz részt. A háromnapos rendezvény egy össznépi mulatsággal, vagyis nagy közös össztánccal zárul.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden nap lesz légi járat Budapest és Doha között

Budapest - A hét minden napján lesz közvetlen légi járat a katari főváros, Doha és Budapest között… Tovább olvasom