Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Nézőpont Intézet: erősödhet a választói részvétel jelentősége

A feliratkozás pedig könnyen hozzáférhető és nyitott lesz - állapította meg az intézet elemzésében.
Az új választási eljárási szabályok alapján a Nézőpont Intézet szerint erősödhet a választói részvétel jelentősége, a feliratkozás pedig könnyen hozzáférhető és nyitott lesz, mivel több módon és hosszú ideig lehet majd regisztrálni.

Fontos, hogy az állam időben tájékoztatja a választókat a feliratkozás szabályairól és a gyakorlati teendőkről, így átláthatóbbá válik a folyamat - állapítja meg az intézet az MTI-hez kedden eljuttatott elemzésében a parlamentnek kedden benyújtott, a választási eljárásra vonatkozó törvényjavaslatról.

Mint írták, a benyújtók figyelembe vették a feliratkozást érintő korábbi kritikákat, de fontosnak nevezik, hogy az Alkotmánybíróság előzetesen megvizsgálja az új jogszabályt, függetlenül attól, hogy időközben módosíthatják az alaptörvényt. Fontos vitatéma lesz, hogy megfelel-e az alkotmányosság szabályainak, ha a négyéves időszakon belül a parlamenti és az utána tartott további választások között csak az időközben választójogot szerzett választók számára nyílik meg a feliratkozás lehetősége. Felvetették, hogy a végleges törvényszöveg elfogadása előtt lehetnek olyan módosító javaslatok, amelyek ennek a problémának a megoldását szolgálják.

Kiemelték: az új eljárási szabályok alapján erősödhet a választói részvétel jelentősége a választásokon. A törvényjavaslat nem tiltja meg a pártoknak, hogy szervezett feliratkozási kampányt folytassanak, amivel véleményük szerint a jogszabály biztosítja a pártok esélyegyenlőségét is, hiszen a választók mozgósítására minden politikai erőnek egyenlő esélye lesz. A 2014-es erőviszonyok ismerete nélkül nem lehet megjósolni, mely politikai erőnek fog kedvezni az új rendszer, de az elkötelezett, könnyen mozgósítható szavazóbázissal, valamint kiépült szervezettel és aktivistahálózattal rendelkező pártok egyértelműen előnyre tehetnek szert a feliratkozási kampányban - tették hozzá.

Az elemzés szerint az egyszerűbb jelöltállítási rendszer bevezetése mellett komoly adatvédelmi szempontok szóltak, és így az ajánlószelvényekkel való visszaélések is csökkenthetők. Mint írták, az új rendszert vélhetően azzal a szándékkal alkották meg, hogy az ellenzéki pártok az egyfordulós választás ellenére is külön-külön méressék meg magukat a kormánypárttal szemben.

A dokumentumban fontosnak nevezték, hogy a választási eljárási törvény, valamint a később napirendre kerülő párt- és kampányfinanszírozási törvény parlamenti vitájában minden politikai erő részt vegyen, ellenkező esetben ugyanis könnyen megerősödne a választók szemében a kormánypárttal szembeni alternatívátlanság képe.

A Fidesz-KDNP kedden nyújtotta be a parlamentnek a választási eljárásra vonatkozó törvényjavaslatot. Eszerint csak az szavazhat majd, aki kéri felvételét a névjegyzékbe. A választási feliratkozás bevezetése érdekében az alkotmányt is módosíthatják.

A feliratkozás menetrendje szerint a választási iroda levélben tájékoztatja az embereket a regisztrációról. A négyévenkénti feliratkozás szeptember 1-jétől - ha a következő év első felében választás van - a szavazás előtti 15. napig tart. A javaslat szerint választópolgárok ez idő alatt kérhetnék felvételüket a névjegyzékbe a következő ciklusban esedékes összes általános és időközi választásra. Kedden Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője azonban már azt közölte, hogy a párt módosító indítványt fog benyújtani a törvényjavaslathoz annak érdekében, hogy a parlamenti választás után újra megnyíljon a regisztráció lehetősége az önkormányzati és az európai parlamenti (EP) választásokra azoknak, akik az országgyűlési szavazásra nem iratkoztak fel.

Az ajánlószelvény-gyűjtés a törvényjavaslat szerint megszűnik, a jelöltállításhoz ezentúl kétszáz támogató aláírást kell összegyűjteni az egyéni választókerületekben, míg az európai parlamenti voksoláson ötezer ajánlás szükséges a listaállításhoz.

Előzőleg a Fidesz több politikusa is jelezte, hogy az új választási eljárási törvényről előzetes normakontrollt kérnek majd az Alkotmánybíróságtól, vagyis a jogszabályt a parlamenti elfogadása után - még az államfői kihirdetés előtt - várhatóan megküldik a testületnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fazekas: az EU nem kifogásolja a hulladéktörvényt

A törvényt még az idén elfogadják, és 2013. január 1-jével a végrehajtási rendeletek is hatályba… Tovább olvasom