Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

NFM: a 65 év felettiek a vonatok döntő többségén továbbra is ingyen utazhatnak

A naponta elindított közel 3000 vonatból a feláras rendszer kiterjesztése után is csak 456 InterCity, hibrid, gyors vagy sebes járaton kell gyorsvonati pótjegyet váltani.
A 65 év felettiek május közepe után is ingyenesen utazhatnak a vasúti járatok döntő többségén - közölte szombaton az MTI-vel a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kommunikációs főosztálya.

Közleményük szerint a naponta elindított közel 3000 vonatból a feláras rendszer kiterjesztése után is csak 456 InterCity, hibrid, gyors vagy sebes járaton kell gyorsvonati pótjegyet váltani.

Hangsúlyozzák, hogy a 65 év felettiek a pótjegyköteles vonatokon eddig sem utazhattak térítésmentesen, a kiegészítő jegyeket eddig is meg kellett vásárolniuk. A menetrendi besorolás változtatása tehát ebből a szempontból sem jelent újdonságot.

Arra is kitérnek, hogy a személyszállítási szolgáltatásokról szóló törvény előírásai szerint 2012 óta a rugalmas árképzés érdekében a közlekedési társaságokkal kötött közszolgáltatási szerződésekben határozzák meg a díjakat. A mostani intézkedéssel a díjstruktúra nem, csak egyes járatok menetrendi besorolása módosul, a változásról a személyszállító vasúttársaság a menetrendek meghirdetésére előírt 14 napos határidővel tájékoztatta utasait.

A közlemény szerint a MÁV-START Zrt. a gyorsvonati pótjegyből származó bevételeket járműállománya felújítására fordítja. A vasúttársaság az idén és jövőre 1 milliárd forintot költ közel 300 vasúti kocsi szolgáltatási színvonalának növelésére. A vállalat 2013 második felében az Új Széchenyi Terv forrásaiból korszerűsített Budapest-Székesfehérvár elővárosi vasútvonalon és a kapcsolódó vonalakon jelentős menetrendi fejlesztést hajt végre.

A közlekedők többféle módon mentesülhetnek a gyorsvonati pótjegy megváltása alól. A MÁV-START Zrt. bérletével vagy START Klub kártyával rendelkező utasoknak nem kell felárat fizetniük. Így a rendszeresen munkába vagy iskolába vonatozókat a pótjegyes járatok körének kiterjesztése nem érinti - hangsúlyozza az NFM.

Azt is kiemelik, hogy az alaptarifa és a 65 év felettiek utazási kedvezményének mértéke a kormányváltás óta változatlan. A legutóbbi átfogó emelés a szocialista kormányzás idején, 2010 februárjában történt, a jegyek ára akkor 15, a bérleteké 10 százalékkal nőtt. A tarifák összességében 140 százalékkal emelkedtek 2002 és 2010 között - szögezik le.

Olvasóink írták

 • 11. balihoho 2013. május 05. 06:47
  „3 Csutak, nálad a pont!”
 • 10. Istus 2013. május 05. 04:08
  „Szerintem meg kellene osztani a 65 éven felüli nyugdijasokat is úgy hogy aki a fideszre szavazott az duplán fizessen aki pedig nem az ingyen utazhasson.”
 • 9. Gingko 2013. május 05. 02:41
  „Nem díjemelés, mert arra a kedvezmények igénybe vehetők lettek volna, hanem pótdíj. Ezt ravaszul kitalálták, hogy mindenki fizesse, kivéve a kitalálókat.”
 • 8. kormoska 2013. május 04. 22:48
  „Részben igazad van,megnéztem.
  Békés és Hajdú-Bihar megyében vannak pályafelújítások,és egy-két állomáskorszerűsítés.
  De az utazók számára a lényeg:Szeged irányában NEM A KORSZERŰ Siemens vagy Stadler szerelvények(tavaly Aug 20-án volt itt ilyesmi utoljára)közlekednek!
  Ha ilyenek járnának az emberek sokkal jobban fogadnák az emeléseket.
  Az ország mindig is ketté volt szakítva gazdaságilag,és erre a Máv-Start politikája csak rájátszik.”
 • 7. Beroesz 2013. május 04. 20:51
  „Kedves nyugdíjasok! Örömmel közöljük, hogy továbbra is ingyen utazhattok.

  Például Miskolc és Budapest között. Igaz eddig 2 óra 20 perc volt a menetidő, mostantól pedig 3 óra 25 perc lesz két átszállással. Ingyen utazhattok Pécsről Budapestre is, az eddigi három óra helyett 5 óra harminc perces menetidővel. Azt sanjos még nem találtuk ki, hogy Szegedről Pestre hogyan utazhatnátok ingyen, talán Vásárhelyen és Szolnokon át. A modell az, hogy a pestieké az olcsó és modern vonat, a tiétek meg a régi és drágított, de végül is tökmindegy, csak még jövő áprilisban egyszer szavazzatok ránk, lerozzant vidéki nyuggerek!

  5. kormoska 2013.05.04. 20:03
  A dunántúli felújítások ügyében nézz szét kérlek Törökszentmiklós, Karcag, Gyoma és Mezőberény környékén!
  http://www.youtube.com/watch?v=0xwHyzz2388
  http://www.youtube.com/watch?v=QG0u0A3AkDc
  http://www.youtube.com/watch?v=B1Nt4EIyO5s
  Vannak felújítások és fejlesztések errefelé is, igaz nem túl látványosak.”
 • 6. dezsi 2013. május 04. 20:28
  „Az ország minden részében fejlesztik a vasutat és a vasúti kocsik színvonala mindenütt jó-jobb és modernebb. Itt meg hibrid vonatok járnak 40 éves kocsikkal :(((( de fizessünk csak mi is többet. A 2/3-ad szólhatna a képviselőknek ide is lobbizanak már egy kicsit!!!!!”
 • 5. kormoska 2013. május 04. 20:03
  „A cikk lényege hogy nincs lényege!A nyugdíjasoknak is fizetni kell a pótjegyet!
  Azon a bizonyos 456 vonalon bonyolódik a személyszállítás 70%-a.Ezt elfelejtették leírni a kommünikében:-(
  Persze nem maradhatott el az"elmúltnyócév"felemlegetése sem.A bérletesek és klubkártyások kivételével ez az intézkedés MINDENKINEK áremelést jelent.
  A fejlesztések,pályafelújítások persze szigorúan a Dunántúlra és Közép-Magyarországra korlátozódnak az új, modern és csendes Siemens motorvonatokból már van a Máv-Startnak majdnem 100 db.
  Ezek 95%-a főváros körzetében és a nyugati országrészben jár,Szegeden utoljára tavaly Augusztusban volt egy,mutatóba.
  Ennyit a szolgáltatás színvonaláról!”
 • 4. pityesz76 2013. május 04. 19:39
  „az ok hogy kevés vonatra vonatkozik, csak ugye Szeged Pest között azok aránya gyakorlatilag100 % amikre vonatkozik”
 • 3. _csutak_ 2013. május 04. 19:17
  „Tehát " csak 456 járaton" ?
  Megérdemeljük!
  Én az összes járaton 1.000 forintot kérnék pluszban, sőt mozdony helyett a vonatot is az utasokkal tolatnám.
  Ennyire balga nép mint a mienk megérdemli mindazt amit ma ettől a kormánytól kap.
  Ja., azoknak kell ezt megköszöni, akik nem tisztelték meg embertársaikat azzal, hogy a választásokkor elegye a fene őket a választó helyiségbe.
  Ők azok akik az országot a szakadék felé taszítják, nem a fideszre szavazók, hisz ők éltek állampolgári kötelezettségükkel!”
 • 2. X_Y 2013. május 04. 19:09
  „1. M.Aurelius 2013.05.04. 18:49

  Elsőnek a "népviselő" urakkal kellene kezdeni....Bár az egyenlő kategória az adócsalóval.”
 • 1. M.Aurelius 2013. május 04. 18:49
  „Nyugdíjasokat sarcolni a legkönnyebb, inkább az adóoptimalizálókat, magyarul adócsalókat keresnék meg, akkor
  nem kellene az öregek terhére lejmolnia az államnak. :-(((”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Együtt2014-PM: a trafikbotránnyal betelt a pohár

Karácsony Gergely kijelentette: ez az ügy világosan mutatja, hogy amit a Fidesz kormányzat csinál,… Tovább olvasom