Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Nő a családon belüli erőszak

Egyre több családon belüli bántalmazott veszi igénybe a krízisellátást, de maguk a bántalmazottak is többen vannak. Az országban tizenegy olyan központ van, ahová elhelyezik a testi vagy lelki erőszakot elszenvedőket - derült ki szerdán a témában rendezett konferencián Veszprémben.
A családon belüli erőszak világviszonylatban is nagy probléma, Európában 80 millió nőt érint. Magyarországon 2004 - ben indult a családon belüli erőszak megelőzésére és kezelésére szolgáló ellátórendszer. Míg 2005- ben 600- an vették igénybe a krízisellátást, 2006- ban már 1000-ren, tavaly pedig ez a szám már 1500- ra emelkedett. - mondta Ádámné Dunai Irén, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium Nők és Férfiak Társadalmi Egyenlősége Osztályának Főosztályvezető - helyettese.

A krízisellátáson kívül pedig a hosszabb távú megoldást nyújtó családok átmeneti otthonában 4-5 ezer bántalmazott fordul meg évente. Nem csak az ellátásban részt vevők, hanem az érintettek száma is folyamatosan emelkedik.

Jelenleg 10 krízisközpont és egy titkosház működik az országban, valamint egy a nap 24 órájában ingyenesen hívható segélyvonal is az áldozatok rendelkezésére áll.

A krízisellátásban 30 és 60 napig maradhatnak a bántalmazottak, ez alatt kell valamilyen megoldást találniuk a szakemberek segítségével, akár azt, hogy családok átmeneti otthonba költöznek, ám ott sem maradhatnak másfél évnél tovább. Ebben a hónapban indul az úgynevezett félutas kiléptetőrendszer, ahol már 5 évig maradhat a bántalmazott, ennek feltétele, hogy folyamatosan dolgozik. Az új szolgáltatás célja, hogy 5 év takarékoskodás után akár egy saját lakás megvásárlásához szükséges önerőt is össze tud spórolni.

A családon belüli erőszak világviszonylatba is nagy probléma, Európában 80 millió nőt érint.

Ádámné Dunai Irén elmondta, a hazai ellátórendszer anyát gyerekkel, apát gyerekkel és egyedülálló nőt is tud fogadni. 80- 90 százalékban nők veszi igénybe a szolgáltatást, akik legtöbbször testi bántalmazást szenvednek el, de vannak férfiak is, akik többségében a lelki terror miatt kérnek segítséget.

Ádámné Dunai Irén azt mondta, jövőre az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériummal közösen új jogszabály megvalósításán dolgoznak majd, egy nemzeti cselekvési stratégiát készítenek a témában, mely tisztázza a családon belüli erőszak fogalmát és az ellátórendszer szolgáltatásait is.

A családon belüli erőszak áldozatai a 06 80/ 20 55 20 - as a nap 24 órájában ingyenesen hívható telefonszámon kérhetnek segítséget.

Olvasóink írták

 • 3. gyarmati_nő 2008. december 04. 09:44
  „Az a probléma Magyarországon, hogy implicit módon még mindig "az asszony verve jó" ízléses aranyköpés elve áll fenn. Sokszor a kezdeteket jelentő egy-egy pofonról azt mondják, megérdemelte a nő. Vagy hányszor hangzik el a "rossz nőről/gyerekről": "a férjének/apjának jól fel kellene pofoznia".
  Nálunk a verés még mindig bevett és elismert, mi több, dicsőített és az egyetlen (végső) megoldásnak tekintett "nevelési eszköz". Nem tudom, mikor jut odáig a magyar társadalom/közvélemény, hogy a hajdanvolt patriarchális függés vagy egyszerűen csak az erő jogán még senkinek sincs joga lekeverni egyet/kettőt/hármat...
  És ez a "gyereknevelésre" is vonatkozik annyiban, hogy ne várjunk "nevelő hatást" az erőszaktól. Az inkább a szülő kétségbeesése, "utólagos tüneti kezelése". A "megelőzésre" kellene fordítani a hangsúlyt. A párkapcsolatokban pedig a megbeszélésre.”
 • 2. eperjesigyorgyne 2008. december 03. 17:48
  „eeperjesi gyorgyné vagyok hodmezővásárhely éva 5 2em 5.EZÉRT VAN NŐI ÉLETTÁRSAM:megértjúk és szeretjúk egymást.”
 • 1. allegro 2008. december 03. 13:46
  „A családon belüli erőszak halmozódik, a bántalmazó mellé állnak a szűkebb és tágabb család tagjai, ismerősei, barátai is - akik nyilvánvalóan hasonló attitűdökkel rendelkeznek, és a bántalmazást folytatják, verbális és nem verbális eszközeikkel egyaránt. Ők pedig csak fokozzák a helyzet súlyosságát, ha nincs a bántalmazott mögött segítő támogató ember, ha nem elég önálló, össze is omolhat szegény magára maradottan. A rosszindulatú támadó mellé pedig könnyen felállnak a hozzá hasonlóak. Akik ugyan ártatlan kezesbárányként állítják be a támadót és maguk a jóság mintapéldányai. Kegyetlen zsarnokok rágalmazók tudnak lenni. És éppen ,aki máshol kezesbárány, az valójában kommunikációképtelen, és ilyen az összes pártfogója is.Tapasztalatból tudom. Állatok bántalmazása az egyik kezdet, amit már komolyan kell venni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiköltöztették a besnyői faluházból a napközit és a zeneisko

A besnyői faluház emeleti részét lezárták, az alsó szinten csak az ebédlőt használják, a zeneiskolát… Tovább olvasom