Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Nő az áram ára

Január elsejétől átlagosan 2,9 százalékkal emelkedik a lakossági áram ára. Molnár Csaba közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter elmondta: az áremelés egy átlagos magyar háztartás számára legfeljebb havi 180 forint többletkiadást jelent.
Az áramellátást biztosító villamosenergia-rendszer használati díja emelkedik, ugyanakkor az áramnak mint terméknek a nagykereskedelmi ára az egyetemes szolgáltatók számára 2009. január elsejétől 0,6 százalékkal csökken. A csökkentés és az emelés eredménye a 2,9 százalékos végfelhasználói áremelkedés.

A 2008. január elsején hatályba lépett szabályozás értelmében a villamosenergia-ipari egyetemes szolgáltatók a korábbi szisztéma szerint, a közüzemi szolgáltatók jogutódjaként látják el a lakosságot és a nagyon kis fogyasztókat kötelező jelleggel, ha azok nem kívánnak a szabadpiacra lépni. Az egyetemes szolgáltatók árképzését szigorú szabályok határozzák meg.

Az állami tulajdonú áramkereskedőnek, a Magyar Villamos Művek (MVM) kereskedőcégének, az MVM Trade Zrt.-nek az eredeti tervekhez képest kellett 7,6 százalékkal mérsékelnie az áram nagykereskedelmi árát.

Molnár Csaba hangsúlyozta, hogy az egyetemes szolgáltatók árrése, azaz haszna változatlan, kilowattóránként 1,90 forint marad. Az árrésről a hivatal javaslatára a miniszter dönt.

Olvasóink írták

 • 3. jergiz 2008. december 18. 09:29
  „Új év Új megszorítások - no meg az áremelés - mivel is kezdődhetne az Újév- csakis ezzel.”
 • 2. LukSzusz 2008. december 18. 06:13
  „Ki érti ezt? A pékek hogy sírtak a gázolajár emelése ellen,emelni kell a kenyér árát! Ráfizetünk,el kell adni a villáinkat!Most miért nem hallani hangjukat,amikor olcsó a gázolaj,féláron a búza?Az áram is ilyen,nem muszály lovakat tartani viccből,nem muszály Amerikába járni,milliárdost csináni a vezérből.”
 • 1. klj_54 2008. december 18. 00:27
  „Mindezt akkor, amikor elindult az áram liberó?
  Vicc, vagy siralmas:(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán: a nemlétező fajgyűlölet ellen harcol

Orbán Viktor szerint továbbra is az előrehozott választás lenne a megoldás Magyarország helyzetére,… Tovább olvasom