Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Nullszaldós a Diákhitel Központ

A nonprofit alapon működő, állami tulajdonú Diákhitel Központ (DK) Zrt. 2010 első félévét nullszaldóval - 6,2 millió forint mérleg szerinti veszteséggel - zárta a tavalyi első félévi 3,6 milliós nyereség után - derül ki a társaság BÉT honlapján kedden közzétett féléves jelentéséből.
A DK mérlegfőösszege június végén megközelítette a 224 milliárd forintot, 2009 végéhez képest 5,5 százalékkal bővült. A társaság saját tőkéje június végén mintegy 2,3 milliárd forint volt, gyakorlatilag nem változott.

A hallgatói hitelezést a jelentés szerint alapvetően a felsőoktatási tendenciák és a jogszabályi környezet határozza meg. A gazdasági válság negatív hatásai az ügyfelek fizetési fegyelmében lényegesen kisebb mértékben láthatóak, mint a pénzügyi szektorra jellemző.

A DK az idei első félévben 11,529 milliárd forint összegű hitelt folyósított, így a 2009/2010-es tanulmányi félév összes folyósítása valamivel meghaladja a 22 milliárd forintot, ami gyakorlatilag megegyezik az előző tanévével.

A jelentés szerint a társaság 2001. évi indulásától 2010. június 30-ig összesen 290.035 hallgató részesült összesen több mint 198 milliárd forint összegű hitelben, június 30-án az eszközök 94 százalékát alkotó diákhitel-állomány összege meghaladta a 211 milliárd forintot.

A társaság teljes mértékben piaci finanszírozású, a működéséhez szükséges forrásokat a pénz- és tőkepiacokról vonja be, kötelezettségeiért az állam készfizető kezességet vállal.

Az idei első félévben a társaság adósság portfóliója nettó 9 milliárd forinttal nőtt, az ezen felül szükséges finanszírozási igényeit a saját bevételeiből, azaz ügyfelei befizetéseiből fedezte, így részben önfinanszírozó módon működött - állapítja meg a jelentés.

A kötvénykibocsátásból eredő tartozások június végén közel 60 milliárd, a diákhitelek refinanszírozására felvett hosszú lejáratú hitelek mintegy 120 milliárd forintot, a rövid lejáratú kölcsönök mintegy 20 milliárd forintot tettek ki.

Az ügyfelek részére folyósított hallgatói hitelek után számított kamatbevétel, valamint a pénzügyi műveletek bevételei 2009. első félévéhez képest 13 százalékkal, 8,583 milliárd forintra csökkentek. Az adósságállománnyal kapcsolatos kamat- és kamatjellegű ráfordítások összege ugyancsak 13 százalékkal, 6,007 milliárd forintra mérséklődött.

A hitelezési veszteségeket fedező céltartalék képzésére, illetve a társaság működési ráfordításaira alapvetően a kamatkülönbözet nyújt fedezetet. A diákhitel kockázati céltartalék 16,315 milliárd forintot tett ki június végén, 10,4 százalékkal nőtt 2009 végéhez képest. Az anyagjellegű ráfordítások az első félévben mintegy 498 millió forintot, a személyi jellegűek pedig 626 millió forintot tettek ki, mindkettő mintegy háromnegyede a tavalyi első félévinek.

A jelentés megjegyzi: a működéshez kapcsolódó ráfordítások nem a tárgyidőszakban a működéssel kapcsolatban ténylegesen felmerült költségeket tükrözik. Amennyiben a működési költség kamatelemében nem képződik elegendő fedezetet, a társaság a költségeket elhatárolja. Ha pedig a költségeket meghaladó fedezet képződik, a korábban elhatárolt működési költségeket feloldja, ami azt eredményezi, hogy az eredménykimutatás a ténylegesen felmerült költségeknél magasabb ráfordítást tartalmaz, ahogyan 2010 első félévében is történt.

A társaság 2010. január 1-jével - alapvetően a 2009 második félévében csökkenő forrásköltségek eredményeképpen - 100 bázisponttal, 9,50 százalékra mérsékelte a hallgatói hitelek kamatát. Az idei első félévben a forrásköltség kamatelem tovább csökkent, illetve a kockázati prémiumot alacsonyabb szinten állapították meg, ami együttesen további 100 bázispontos vágást tett lehetővé a diákhitelek kamatában, amely így 8,50 százalék lett. (A diákhitel kamata jogszabályi előírás alapján három elemből - a korábbi időszak átlagos forrásköltségéből, a működési, működtetési költségből és a kockázati prémiumból - tevődik össze.)

A DK felett a tulajdonosi jogokat 2010. június 17-től a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. gyakorolja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megdőlt az országos és a budapesti hidegrekord

Megdőlt az augusztus utolsó napján mért országos és budapesti hidegrekord: Sopronban 12 Celsius… Tovább olvasom