Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 3°C Még több cikk.

Nyár végi utazásvadászat

Az utazási irodák idén a szokásosnál nagyobb forgalmat bonyolítottak és az üdülési szezon vége felé sem csökken látogatottságuk. Ügyfeleik főleg az úgynevezett last minute helyekre vadásznak.
Az utóbbi öt-hat évben jöttek divatba hazánkban a last minute utak. De azt még sokan nem tudják, hogy ez az „utolsó percben" olcsón megvehető nyaralási lehetőség mit is jelent tulajdonképpen. Micsinai Jánosné, az ÉTK Print Utazási Iroda ügyvezetője elmondta, hogy nem a visszamondott utakat, hanem az eladatlan helyeket értékesítik szinte önköltségi áron az utazásszervezők.

Az utazásszervezőket veszteségük csökkentése motiválja, mert a már lekötött helyek árát mindenképpen ki kell fizetniük. Ám a szakember szerint nem tesz jót a szakmának ez a megoldás: elősegíti a csődöket. Tapasztalatai alapján tőlünk nyugatabbra nincs is ilyenfajta utazásvadászat. Az emberek nem bízzák a véletlenre nyaralásukat, gyakran már a karácsonyfa alá odakészítik ajándékként az előre lefoglalt utazási lehetőséget. Micsinainé szerint egyébként nálunk is megfigyelhető a szokások változása, akárcsak az utazási kedv növekedése. Elmondta, hogy cégük idén a szokásosnál nagyobb forgalmat bonyolított és a kereslet mostanában sem csökken, hiszen például a Vörös-tenger mellett az utószezonban is jó idő várja a turistákat.

Rászoktak a magyarok

A last minute népszerűségére következtetett Németh Ildikó is az ügyfelek érdeklődéséből. A Primissima Utazási Iroda irodavezetője úgy véli, a magyarok „rászoktak" erre a formára, egész nyáron át keresték. Mivel a nyaralás igazi főszezonja augusztus, e hónapra már nem nagyon akad ilyen hely. Mostanában viszont érdemes figyelni az ajánlatokat, mert az utazásszervezők az utószezonra többet is szoktak kínálni.

Csak gyorsan kell pakolni

Szeptemberre az utak katalógusára is olcsóbb, a last minute kedvezmény pedig általában húsz-harminc százalékot jelent. Ritkán ötvenszázalékos is lehet, de az már „ultra last minute". A spórolásnak ilyen esetben csak egy hátránya van, az, hogy gyorsan kell pakolni, mert az igazi last minute-ot az indulás előtt pár nappal, legfeljebb egy héttel hirdetik meg. A vízum miatt azonban nem kell aggódni, mert az e szempontból kedvelt úti célok, azaz Egyiptom, Jordánia és Törökország esetében könnyen elintézhető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tájékoztató a Phare-CBC pályázatokról

Közeledik a beadási határideje a Phare-CBC Ausztria–Magyarország 2002 Program keretében… Tovább olvasom