Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Nyilvánosságra hozták a kitiltási botrányt magyarázó dokumentumot

A külügyi államtitkár szerint nincs érdemi információ az amerikai nagykövetségtől kapott dokumentumban.
A kormány közzétette csütörtökön azt a dokumentumot, amelyet az amerikai nagykövetség egy munkatársa adott át a beutazási tilalmakkal kapcsolatban; a papír jórészt a külképviselet korrupciós aggodalmaival kapcsolatos korábbi egyeztetéseket sorolja fel.

A dokumentumot a kormany.hu oldalon tették közzé, kiegészítve a Külgazdasági és Külügyminisztérium megjegyzéseivel, amelyek szerint dátum, aláírás és pecsét nélkül adta át a dokumentumot az amerikai nagykövetség egy beosztott diplomatája november 6-án. A papíron foglaltak nem tartalmaznak érdemi információt a beutazási tilalmak hátteréről, annak ellenére, hogy a kormány már számtalan alkalommal kérte a bizonyítékok átadását "az állítólagos korrupciós ügyekben" a vizsgálatok lefolytatására - közölték.

A kiegészítésben azt is írták: egyes, a magyar hatóságok tudomására jutott bűncselekmények kapcsán ugyanakkor vizsgálat, illetve nyomozás van folyamatban. A kormány csütörtökön megtárgyalta az elmúlt években az amerikai nagykövetség és a kormány munkatársai közötti találkozókról szóló jelentést - tették hozzá.

Az amerikai nagykövetség a minisztériumban átadott angol nyelvű dokumentumban emlékeztetett, hogy 2012 februárja óta a nagykövetség rendszeresen konzultál a magyar kormánnyal a korrupciós aggodalmaikról. A dokumentumban ezt követően 2013 októberétől 2014 októberéig időrendben felsorolnak több találkozót, amelyeken a korrupció kérdéséről egyeztettek. A NAV-val folytatott konzultációk témái között szerepeltek a mezőgazdasági áfacsalásokkal és a trafikrendszer átalakításával kapcsolatos aggályok, továbbá az is, hogy két amerikai agrárvállalat azt állította: évente több tízmillió dollárt veszítenek az áfacsalások miatt.

A dokumentum szerint a NAV képviselői nem adtak kielégítő választ a nagykövetség kérdéseire, amelyek arra is vonatkoztak, hogy Fidesz-közeli emberek és cégek jutottak-e trafikokhoz.

Idén januárban a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium képviselőivel tárgyalva a nagykövetség felvetette a mezőgazdasági áfacsalás, az intézményesült korrupció, a közérdekű bejelentők védelme és a külföldön folytatott korrupt üzelmekről szóló törvény (FCPA) be nem tartása miatti aggodalmait, de a tárcánál a dokumentum alapján úgy reagáltak, hogy forduljanak a NAV-hoz, a Belügyminisztériumhoz, illetve a rendőrséghez.

Később a NAV bűnügyi főigazgatóságának illetékeseivel találkoztak a nagykövetség munkatársai, ekkor ismét az amerikai vállalatok aggodalmai volt a téma, mire a NAV egyik tisztviselője azt mondta, hogy nem voltak hivatalos panaszok, így nem tudnak lépni az ügyben - olvasható a dokumentumban.

Végül a külképviselet emlékeztetett: júniusban a nagykövetség a Külgazdasági és Külügyminisztériumban is beszámolt az áfacsalással kapcsolatos aggályairól, és szerintük a minisztérium megosztotta az intézményen belül az információt, de más visszajelzést nem kaptak.

Ezt követően tájékoztatták a tárcát okóberben a beutazási tilalmakról - olvasható a kormányzati portálon közzétett, az amerikai nagykövetségtől által készített dokumentumban.

Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: az irat semmivel sem tartalmaz többet, mint amit eddig is tudtak, nincsenek benne hiteles, bizonyító erejű információk, amelyek alapján a kormány meg tudná vizsgálni "az állítólagos korrupciós ügyeket".

Korábban írtuk:

Semmilyen érdemi információ sincs abban a dokumentumban, amelyet az amerikai nagykövetség egyik munkatársa adott át a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak (KKM) - mondta Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Az államtitkár az Országház előtt beszélve bemutatott egy kétoldalas dokumentumot, amelyet - mint mondta - a múlt héten az amerikai külképviselet egy beosztott diplomatája adott át a tárcának "a kitiltási ügy mögött húzódó állítólagos bizonyítékok gyanánt". Ezen semmilyen pecsét, hitelesítés vagy dátum nem szerepel - közölte.

Magyar Levente szerint a dokumentum semmivel sem tartalmaz többet, mint amit eddig is tudtak, nincsenek benne hiteles, bizonyító erejű információk, amelyek alapján a magyar kormány meg tudná vizsgálni "az állítólagos korrupciós ügyeket".

Az államtitkár közölte: még csütörtökön nyilvánosságra hozzák a szóban forgó dokumentumot, kiegészítő megjegyzéseikkel együtt. A dokumentum "formai komolytalanságát csak a tartalmi komolytalansága múlja felül" - jelentette ki.

Magyar Levente arra is kitért: ha felmerül annak a gyanúja, hogy valóban a minisztériumtól szivárogtatták ki, hogy az amerikai nagykövetség egyik munkatársa átadott egy dokumentumot a tárcának, akkor megteszik a szükséges lépéseket.

Kerék-Bárczy Szabolcs, a DK elnökségi tagja csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy a párt értesülései szerint múlt csütörtökön a KKM-ben az amerikai nagykövetség képviselői átadták azokat az információkat, amelyek alapján beutazási tilalmi listára tettek hat vezető magyar kormánytisztviselőt. Mint mondta, erről egy magyar külügyminisztériumi forrásból értesültek.

Kerék-Bárczy Szabolcs azt kérte, hogy vagy a múlt csütörtöki találkozó jegyzőkönyvét vagy az amerikaiak által átadott információkat hozzák nyilvánosságra. Azt is firtatta, a kormány indított-e vizsgálatot az amerikaiak által múlt csütörtökön átadott információk alapján.

A Legfőbb Ügyészség ismét az amerikai nagykövetséghez fordult

Újabb levéllel fordult az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivőjéhez a Legfőbb Ügyészség, információt kérve az esetlegesen felmerülő korrupciós ügyről - erről az ügyészség közleményben tájékoztatott csütörtökön.

Emlékeztetnek: Polt Péter legfőbb ügyész október végén már felkereste Eric H. Holdert, az Egyesült Államok legfőbb ügyészének posztját is betöltő igazságügyminisztert és információt kért tőle, erről pedig az ideiglenes ügyvivőt is tájékoztatta.

A mostani levélben az ügyészség illetékes főosztályvezetője közvetlenül a budapesti ügyvivőhöz, André Goodfriendhez fordult, ezúttal személyre szólóan is információt kérve. Ebben utalt arra, hogy mivel a közelmúltban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökének sajtónyilatkozata alapján köztudomásúvá vált, hogy érintett a beutazási tilalomban, így vele szemben személyiségi jogsérelem sem áll fenn - olvasható a közleményben.

Az ügyészség kérte az ideiglenes ügyvivőt arra, hogy a beutazási korlátozásokra alapot adó bűncselekményre utaló konkrét adatokat bocsássa a magyar ügyészség rendelkezésére, hogy azok elemzése alapján a magyar ügyészség megtehesse a szükséges intézkedéseket.

A Legfőbb Ügyészség szerint leginkább ez szolgálná a korrupció elleni hatékony és eredményes fellépés közös ügyét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Motoros és biciklis ütközött Kisterenyén

A balesetben mindkét jármű vezetője megsérült. Tovább olvasom