Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Offenzívába mennek át a libatenyésztők

Defenzívából offenzívába megy át a magyar libatenyésztő ágazat az osztrák Négy Mancs alapítvány fellépésével szemben. A hízott libamájat hungarikummá nyilváníttatnák.
Defenzívából offenzívába megy át a magyar libatenyésztő ágazat az osztrák Négy Mancs alapítvány fellépésével szemben, emellett kezdeményezik a parlamentnél, hogy a hízott libamájat vegyék fel a törvényben védett hungarikumok közé - jelentette be a Baromfi Terméktanács elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón. A hízott libamáj eltűnése a boltokból 5 ezer munkahelyet szüntetne meg, 25 milliárd forint éves exportbevételtől esne el az ország - hangzott el. Az érintettek szerint a libatömés nem állatkínzás, és célzott lejáratókampány folyik a magyar ágazat ellen, amely mögött nyugat-európai piaci szereplők állnak.

Az Országgyűlés módosítsa a törvényt, és vegye fel a hungarikumok közé a hízott libamájat, ahogyan Franciaország is védelem alá helyezte ezt a terméket - jelentette be Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnöke. Emellett kezdeményezik, hogy módosítsák az állatvédelmi törvényt, amely kimondaná, hogy a libatömés nem állatkínzás, hanem állattenyésztési technika.

Az osztrák Négy Mancs állatvédő szervezet feltette feketelistájára a szentesi Hungerit Zrt.-t, és elérte, hogy több osztrák és német áruházlánc nem vásárolja termékeit. Ez közvetlenül több, mint 200 fős elbocsátással és körülbelül évi 2 milliárd forint árbevételkieséssel jár.

A Hungerit elleni támadás miatt a válság mára a teljes hazai liba- és kacsaágazatot fenyegeti - hangzott el. A terméktanács számításai szerint évente 6 millió darab liba és kacsa nevelése kerül veszélybe, 5 ezer munkahely szűnhet meg, százezer tonna kukoricára nem lenne szükség, évente 25 milliárd forint exportbevétel tűnne el és 5 milliárd forint adókiessel járhatna - sorolta Bárány László. A világ össztermelésének 80 százalékát az 1800 tonna magyar hízott liba teszi ki.

A terméktanács szerint a Négy Mancs csak Magyarország ellen folytat hadjáratot, sem a francia, sem a bolgár, sem más ország ugyanilyen módszert alkalmazó termelőivel szemben nem lép fel - mondta Bárány László. Szerinte nyugat-európai piaci szereplők érdekét szolgálja az alapítvány. Ha egy hatszereplős ágazatból csak a magyart pécézik ki, akkor okom van ezt feltételezni - fogalmazott Bárány. Szerinte a Négy Mancs eljárását tükrözi, hogy olyan magyar céget is feltett a feketelistára, amely évek óta nem üzemel. Szirbik Imre, Szentes polgármestere szerint sokatmondó, hogy a körülbelül 10 osztrák és német áruházlánc nem csak a tömöttárut nem vásárolja a Hungerittől, hanem egyik termékét sem. Magyarország az Európai Unióban az 5-6-ik legnagyobb baromfifeldolgozó tagállam - fűzte hozzá Szirbik Imre.

Horn Péter akadémikus határozottan jelentette ki, hogy a libatömés nem állatkínzás, kutatásokra hivatkozva állítja, hogy nem okoz stresszt a libáknak. Sőt, ha nem lenne tömés, akkor liba sem volna, ahogyan a prémesállatok iránti kereslet is eltűnt a bundákkal szembeni kampányok hatására - mondta. Az ágazatot a nemzet és a liba érdekében védjék meg - kérte az érdekelteket az akadémikus.

Olvasóink írták

 • 20. CsImre 2008. szeptember 11. 22:25
  „Azt hiszem, nincs, akit ne háborítana fel, ha védett madarakat lelődöznek talján vadászok, ha elborult agyú biztonsági őrök az aszfalttal reszelik egy kutya húsát, japán bálnavadászok kihalás széléig vadásznak egy vízi-emlőst, stb... A libák azonban azért vannak, mert mi, emberek tartjuk őket, és mert meg akarjuk őket enni. Ez természetes, és nem zsákmányoljuk ki a természetet, valahogy nem is hallani arról, hogy nagyon bárki is egyetértene az "állatvédőkkel" (hol van egy libának 4, vagy akár 2 mancsa?). ennek aligha csak az az oka, hogy az illetők Ausztriából indították offenzívájukat. Mikor jutunk el addig, hogy tehenet fejni is barbárság, a juhot nyírni is, meg leszedni a gyümölcsöt a fáról? Olyan átlátszó ez az akció, mint a frissen mosott ablak, és egyet tudok érteni az ellentámadással!

  Én eddig sem tankoltam biciklim az OMV-nél, és garantáltan ezután sem fogom :-)”
 • 19. TELSTAR 2008. szeptember 11. 22:10
  „"Defenzívából offenzívába megy át a magyar libatenyésztő ágazat az osztrák Négy Mancs alapítvány fellépésével szemben."

  Nagyon helyes !
  LEKVÁRBÓL - ACÉLBA !!!”
 • 18. hi 2008. szeptember 11. 22:06
  „oft igen vannak , akik profi módon csinálják”
 • 17. billnek 2008. szeptember 11. 22:01
  „minden szavaddal egyetértek. amúgy a mostani hvg-ben is van egy nagyon undorító vélemény rádi antónia tollából, majdnem az utolsó oldalon. aki teheti olvassa el a kis csúnya kurva hülye mondatait...”
 • 16. Bill42 2008. szeptember 11. 21:43
  „Kiegészités az előbbihez.
  Ezek a kis kurtuzánok mikor találják ki hogy a tehenet nemszabad fejni,a tyuknak nemszabad tojni,a disznot nemlehet levágni.
  Kifogjáűk mondani amint a multik lefizetik őket.
  ÉN MEG KIMONDOM azt hogy ezekután BA.........nak egyedül és megtuják mire mennek.Na kis kur...vák,jó volt???”
 • 15. Bill42 2008. szeptember 11. 21:24
  „Most néztem a Szempont cimü müsort! Egyszerüen felháboritó,vérlázitó,hogy ez a három KURTIZÁN /négy mancs/ osztrák és német szervzet fizeti.Hamis filmekkel gyalázzák a magyar tenyésztőket./külföldön készült felvételekkel/
  Ez a három ribanc kurva akik még azt sem tudják jóformán, hogy mi a fasz.Ilyen mocskok tesznek tönkre magyar családokat. Tesznek tönkre olyanokat akiknek ez a megélhetésük.Pofáznak a bérencek Ők meg zabálják a libamájat.
  EMBEREK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Nincs egy keményfarku ember aki ezeket a kurvincákat beleőljék egy halastóba?????????
  Tudom durva amit mondok,de ez ilyen ribanc provokátorok akiket a multik felbérelik és zsirosan megfizetik megérdemelnék, hogy a rétre kikötnék a kecském mellé és zabákjanak füvet,a mocskos nemzetárulók.”
 • 14. oft 2008. szeptember 11. 20:54
  „fezoj: Ne általánosíts. Vannak csalók és pitiánerek, mint a Négy Mancs, de nem mind az. A kutyamenhelyek, a kihalásra ítéltek védelméért küldők stb tiszteletet érdemelnek.”
 • 13. egyen mindenki tomott, ketreces, tepett tollu liba máját 2008. szeptember 11. 20:29
  „X”
 • 12. tora 2008. szeptember 11. 20:25
  „Vesszen a 4 mancs! Nem kicsit, nagyon!”
 • 11. aranka2 2008. szeptember 11. 19:17
  „Helyes, támadjanak, nehogy már egy multik által üzemeltetett "állatvédő" társaság tönkretegyen egy igazi hungaricumot!”
 • 10. L.Miklós 2008. szeptember 11. 15:51
  „Már régen hungaricummá kellett volna nyilváníttatni.
  Az osztrák áruk bojkottját pedig meg kellene szervezni.”
 • 9. beautiful dreamer 2008. szeptember 11. 15:45
  „Annak idején az oroszok diktáltak nekünk, most, hogy elszakadtunk tőlük, az Európai Unió fog bennünket végérvényesen tönkretenni? Röhej... Na ezt sem hittem volna, nesze neked szabadság! /u.i.: ráadásul ilyen pitiáner szervezetek közreműködésével"?”
 • 8. szkíta 2008. szeptember 11. 15:36
  „A Rába habzása óta nem tankolok ÖMV-nél,ezt kéne tennie minden magyarnak.”
 • 7. fezoj 2008. szeptember 11. 15:28
  „A Családom és én is eddig rendszeresen támogattunk anyagilag különféle állatvédő egyesületeket.
  A Négy Mancs aljas tevékenysége után úgy döntöttünk: a büdös életben többé egy fillért se adunk egyetlen "állatvédő" egyesületnek sem!”
 • 6. gágá 2008. szeptember 11. 14:53
  „T szerk.A liba nem terem,hanem tenyész.
  Lehet példázni honfitársaim,de ezzel nem megyünk semmire. az EU kellet,hát megkaptuk. Kell a piac másnak,és nem maradhat meg.
  Most már ez lesz,hogy ők Brüsszelből megmondják ki mit,mennyit és hogyan termelhet és tenyészthet.Mi vagyunk a legnagyobb tömött libák,hogy hagytuk az EU betömje nekünk tövig. Politikusaink meg vigyorogva fényképeszkednek velük.”
 • 5. S.G. 2008. szeptember 11. 14:33
  „Bezzeg a hipermarketekben az nem számít állatkinzásnak hogy az élő halakat koszos, zsúfolt (és úgy egyáltalán) "akváriumban" tartják... na az az igazi állatkínzás. A libák pl hozzászoknak a töméshez és ma már nem olyan "ősi" módszerekkel teszik azt mint korábban!”
 • 4. Grabowski 2008. szeptember 11. 13:54
  „Döbrögi uraság: 3x veri ezt kenden Lúdas Matyi vissza!
  Vajon kiknek az érdeke tönkretenni egy újabb magyar válalaltot?
  Szerintem valaki kinézte magának a Hungerit-et, egyszerűen az unión belül nem akarnak konkurrenciát.”
 • 3. genya 2008. szeptember 11. 13:36
  „A szemét labancok! Nem szégyelik magukat? Évszázadokig élősködtek rajtunk és még van pofájuk ilyeneket csinálni! A magyar környezetvédők pedig indítsanak akciót a magyar megmérgezett és ezután megmérgeződő halak ügyében! Bezzeg ha mi záratnánk be a bőrgyáraikat, biztos megtalálnák a módját hogy vágjanak alánk a Júdióban! Soha többet nem megyek hozzájuk sielni, inkább olasz vagy szlovén pályákat választok. Azok is vannak olyan jók, és sokkal olcsóbbak is! Nem beszélve arról hogy utálnak minket (Emlékeztek még a "Ne lopj magyar!" táblákra?). Bojkottáljuk Ausztriát minden szempontból! Ne vásároljunk osztrák árút! LE A LABANCOKKAL!”
 • 2. potya 2008. szeptember 11. 13:30
  „!!!!!!!!!!!!!!!!!! www.magyarliba.atw.hu !!!!!!!!!!!!!!!!!

  Kampány a Hungeritért, a több száz éves magyar hagyományért, 15.000 ember megélhetéséért!!! (Nem csak a Hungeritről van szó)

  Igaztalan vádak és hamis videó az, amit a Mancs fel tud mutatni.

  Nézzétek meg a magyarliba.atw.hu videóját: Hogyan tömnek valójában Magyarországon?

  Szavazzatok!!!

  Én tuti, hogy terjesztem az oldalt, én is károsult vagyok... és nem értem libához soha...”
 • 1. Miért most, nem volt idő? 2008. szeptember 11. 11:55
  „Mi mindig megvárjuk hogy égjen a ház. minek ott az a rengeteg honatya,ha nincs semmi munkájuk. Ez a példa most talán elgondólkodtatja őket,hogy ne vitázzanak,hanem csináljanak valamit értünk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP-SZDSZ: a jövő héten folytatódnak a tárgyalások

Szakpolitikai kérdésekről tárgyalt nyugodt, tárgyilagos, elemző mederben az MSZP és az SZDSZ… Tovább olvasom