Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Oktatásra küldené a rendőröket az ombudsman

Több visszásság is történt az állampolgári jogok általános biztosa szerint, amikor ősszel a rendőrök nem engedték a "Lehet Más a Politika" nevű szervezetnek, hogy bejelentett rendezvényükön színpadi lézertechnika segítségével a Parlament homlokzatára vetítsenek.
Az ombudsmani hivatal közleményben Szabó Máté felkérte az országos rendőr-főkapitányt, hogy intézkedjen a gyülekezési joghoz kapcsolódó ismeretek belső oktatásáról.

A budapesti rendőrfőkapitány, Szabó Máté ombudsman megkeresésére azzal magyarázta az esetet, hogy a szervezők nem jelentették be előre, hogy lézertechnikát akarnak használni, illetve a rendezők válaszaiból a rendőrök arra következtethettek, hogy a résztvevők ki akarhatják játszani a gyülekezési jog szabályait. Az ombudsman ezt a magyarázatot nem fogadta el, szerinte ugyanis "a cenzúráéval megegyező hatású lehet, a véleménynyilvánításhoz való jog érvényesülésének korlátozását jelentené, ha a rendezvény bejelentéséhez csatolni kellene a használni tervezett kommunikációs eszközök, azaz a véleménynyilvánítás módjának leírását".

Az ombudsman egy panasz alapján indított vizsgálatot, a "Lehet más a politika!" társadalmi kezdeményezés képviselője azt nehezményezte, hogy a budapesti Bem rakpartra bejelentett rendezvényükön egy rendőrjárőr a helyszínen megtiltotta a lézeres színpadi fénytechnika alkalmazását. A panaszos beadványában kifogásolta azt is, hogy a rendőrök elő sem engedték venni a lézervetítő berendezést, azután a készüléket elszállító személygépkocsit két rendőrautó követte, majd a Mammut üzletközpont mélygarázsában "fenyegetően a berendezést szállító jármű mellé parkoltak két oldalról".

Az ombudsman szerint a rendőrség eljárása visszás volt mind a jogállamiság elvéből fakadó jogbiztonság követelményével, mind a véleménynyilvánítás szabadságával, mind pedig a magánszférához való joggal kapcsolatban. Szabó Máté felkérte az országos rendőr-főkapitányt, hogy intézkedjen a gyülekezési joghoz kapcsolódó ismeretek belső oktatásáról. Kéri továbbá, hogy hívja fel a rendőrök és közvetlen előjáróik figyelmét a bírói engedélyhez nem kötött titkos információgyűjtés alkalmazásának előírásaira és arra, hogy az Alkotmány a véleményt annak érték- és igazságtartalmára tekintet nélkül védi.

Olvasóink írták

 • 5. jq 2008. december 18. 10:54
  „Miért? Azért mert nem lehet más a politika? Azért, mert teszi a dolgát? A mikrofont is be fogják tiltani?”
 • 4. k-r-obi 2008. december 17. 13:23
  „Az ombudimant nem rúgták még rendesen fel?”
 • 3. KolompárRómeó 2008. december 17. 13:08
  „En az ombucman helyeben masokak kuldenek oktatasra, de az sajnos utopia...”
 • 2. radenko 2008. december 17. 08:21
  „Nem csak az egyenruhát kell tudni felvenni, hanem a fejben is kell lenni valaminek.”
 • 1. klj_54 2008. december 17. 00:30
  „Ez az Ombudsmanus!
  Tessék csak nyíltan kiállni a zsaruk ellen!
  De ha majd egyszer rászorul, remélem nem lesz Rendőr aki mevédi.
  Talán akkor észhez tér.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megöltek egy nőt Budapesten - agyonverték

Az első hírekkel ellentétben mégsem lelőttek, hanem bántalmaztak egy nőt kedden délelőtt egy… Tovább olvasom