Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 2°C Még több cikk.

Önfeloszlatásról tárgyal az OCÖ

Rendkívüli ülésen tárgyal az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) közgyűlése kedden az ellenzéki frakció által kezdeményezett önfeloszlatásról - erősítette meg az MTI információját a szervezet szóvivője hétfőn.
A roma érdekképviseleti testület ellenzéki, Lungo Drom-frakciója azt követően kezdeményezte a rendkívüli közgyűlés összehívását, hogy az október 9-én tartott, szintén rendkívüli közgyűlésen a független képviselők szavazatával többségbe kerültek, és nem fogadták el a napirendet, ezért az elnök elnapolta az ülést. Az ellenzéki frakciót vezető Farkas Flórián ezt akkor úgy értékelte, hogy Kolompár Orbán megbukott, már nincs többsége az OCÖ közgyűlésében, ezért kezdeményezték a testület feloszlatását.

Kolompár Orbánt, az OCÖ elnökét arra kérték, hívja össze a rendkívüli közgyűlést november 10-ére, és meghatározták a két napirendi pontot is: az OCÖ ügyvezető elnökségének megválasztása, majd a testület feloszlatása.

Ahhoz, hogy az országos önkormányzat kimondja önfeloszlatását, az 53 tagú közgyűlés egyszerű többségének szavazata, vagyis 27 voks kell. A legutóbbi ülésen a jelenlévő képviselők többsége - 28 nem szavazattal, 3 tartózkodás mellett - nem választotta meg az ülés jegyzőkönyvvezetőjét és a két hitelesítőt, így az OCÖ-t irányító nagyobbik, MCF-es (Magyarországi Cigányszervezetek Fóruma) frakciószövetségből korábban kilépett hét képviselő a közgyűlésen a Lungo Dromot támogatta szavazataival, ezzel többségbe kerültek.

Másnap, október 10-én Lakiteleken tanácskozott a 29 tagú ellenzéki, Lungo Drom-frakció, és - arra hivatkozva, hogy a választások közeledtével a cigányság nem maradhat képviselet nélkül - úgy határozott, mégsem kezdeményezik a feloszlatást, hanem bírósági úton igyekeznek eltávolítani Kolompár Orbánt az elnöki székből.

A képviselői indítványnak megfelelően viszont Kolompár Orbán a kért időpontra, november 10-ére összehívta a közgyűlést, és a két megjelölt napirendi pont szerint a cigány önkormányzati képviselőknek dönteniük kell a testület feloszlatásáról.

Az OCÖ közgyűlésének tagjait 2007 márciusában választották meg kisebbségi önkormányzati képviselők. Az 53 tagú közgyűlésben a Lungo Drom (LD) 28, az MCF 25 mandátumot szerzett. így az volt várható, hogy a többség a fideszes országgyűlési képviselő Farkas Flóriánt (LD) választja meg OCÖ-elnöknek. Az alakuló ülésen mégis Kozák Jánost, az LD színeiben mandátumot szerző képviselőt, a rivális MCF jelöltjét választották elnöknek. (Azzal, hogy Kozák János és szintén testületi tag fia "átállt", az MCF-nek 27, a Lungo Dromnak 26 mandátuma lett).

A Közép-Magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal utóbb törvénysértőnek ítélte, ezért megismételtette az alakuló ülést. A 2007. március 31-ei ülésen Kolompár Orbánt választották elnöknek 29 igen, 1 nem szavazattal, 23 tartózkodás mellett. A másik jelölt, Farkas Flórián, az LD vezetője 24 támogató szavazatot kapott. Azóta előbb az MCF-hez csatlakozott több LD-s képviselő, így a frakció 37 tagúra duzzadt, az elmúlt hónapokban viszont többen kihátráltak Kolompár Orbán mögül.

Kolompár Orbán az idén szeptember 10-én jelentette be, hogy elnöki jogkörének nyolcvan százalékát négy helyettesére ruházza át, mert pártjának, az MCF Roma Összefogás Pártnak a választási felkészülését szervezi.

Eddig az OCÖ szinte valamennyi közgyűlésén megpróbálták elmozdítani pozíciójából az elnököt vagy kimondani a testület feloszlatását, de azok a kezdeményezések kudarcot vallottak.

Olvasóink írták

 • 6. sőndör 2009. november 10. 12:50
  „Oszlásnak indult az OCÖ ? Könyörgöm földeljék el gyorsan mert borzasztó fertőzést, járványt okozhat !”
 • 5. dodó 2009. november 09. 20:47
  „Ájjunk má´ meg tezstvírek! Ha feloszlunk, ugrik a zsozsó! Kik akarik eztet?”
 • 4. KolompárRómeó 2009. november 09. 20:04
  „Ez a cikk egy csomó betűszó, egy csomó szám és egy csomó Kolompár. Ha OSZLATásról lenne esetleg szó, akkor...”
 • 3. Rexsnake 2009. november 09. 17:15
  „.

  Tán elfogyott az apanázs????

  .”
 • 2. klj_54 2009. november 09. 17:05
  „Szóljanak a gárdának, majd ők segítenek feloszlatni:)”
 • 1. CID 2009. november 09. 17:02
  „Támogatom, már ha érdekel valakit :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Űrnagyhatalom lehetne Magyarország

Most alig tucatnyi hazai cég érdekelt az űriparban, ám számuk a többszörösére növekedne, ha az ország az Európai Űrügynökség teljes jogú tagjává válna. Tovább olvasom