Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Önkéntes tűzoltók kaptak terepjárót

Jótékonysági akció eredményeként gépesítették a Nagymarosi Önkéntes Tűzoltó Egyesületet, miután a civil szervezet egy 4 millió forint értékű tűzoltó autóval gyarapodott.
A Mitsubishi L200-as, 10 éves terepjáró vásárlását, felszerelését egy alapítvány finanszírozta. - Havonta átlag négy alkalommal kapunk riasztást - konténertűzhöz, fakidőléshez, földcsuszamláshoz, az útra kiszóródó balesetveszélyes anyag eltávolításához, árvíz utáni takarításhoz -, és eddig csupán a lelkesedés vitt minket előre, többnyire gyaloglásra, futásra kényszerültünk - mondta az MTI-nek Balazic David, az önkéntesekből verbuválódott egyesület francia származású elnöke.

- Mostantól viszont a riasztást követően garantáltan tíz percen belül a helyszínen lehetünk. Az immár mobilizált egyesület vezetőjének tájékoztatása szerint interneten választotta ki az eddig egy Békés megyei vállalkozót szolgáló autót, és felszerelték a tűzoltás, műszaki segélynyújtás kellékeivel.

Legfontosabb felszerelési eszköz a víztartály és a porlasztott sugarú vízködöt permetező fecskendő, amely pajzsot képezve segíti a lánglovagot kimenteni a tűzből a bennrekedt embereket.

De van rajta vágó-feszítő, láncfűrész, áramot fejlesztő generátor, adó-vevő rádió. A beszerzésekhez a karitatív tevékenységet végző Szent Olga Nemzetközi Alapítvány nyújtott anyagi fedezetet. A Dunakanyar városának egyesülete nagy múltra tekint vissza, egy 1911-es tűzvészt követően alakult meg, ám az 1990-es években átmenetileg megszűnt. Tavaly azonban ismét összeállt a 16 alaptagot és 60 támogatót tömörítő gárda.

A kemény magot fiatal autószerelő, asztalos, kőműves, diák, hivatásos tűzoltó alkotja; ők megfelelő elméleti és gyakorlati kiképzésben is részesültek. Az elméleti ismeretek közé tartozik például, hogy a házban keletkezett tűz esetén miként kell az épületet gyorsan áramtalanítani, a gázcsapot elzárni és az ajtókat becsukni, hogy a lángok ne kapjanak levegő utánpótlást.

A szivattyú, a tömlő kezelését, baj esetén a gyors cselekvést két hetente tartott közös gyakorlatozáson hangolják össze egymással. Az elnök arra is kitért, hogy riasztáskor mobil telefonon értesítik egymást az önkéntesek, és a helyszínen készítik elő a terepet a 16 kilométerrel arrébb állomásozó váci hivatásos tűzoltók kiérkezéséig.

A hivatalosoknál a riasztást követően 25 percen belül kötelező a helyszínre érkezni, és mivel minden perc drága lehet, fontos a helyiek gyors beavatkozása. A saját tűzoltó autó biztosította sebességváltás nyomán az ötezer - nyáron az ide költöző hétvégi házak lakóival kétszer annyi - lélekszámú város nagyobb biztonságban érezheti magát.

- De azért az őszi kerti avarégetésnél szükség van az óvatosságra - jegyezte meg Balazic David. A piros-szürke színű járművet ünnepélyes keretek között október 26-án adják át.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parragh: megkezdte az érdemi munkát az NGTT

Megkezdte az érdemi munkát a Nemzeti Gazdaság és Társadalmi Tanács (NGTT) - mondta Parragh László, a… Tovább olvasom