Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 35°C Még több cikk.

Orbán: Ausztria és Magyarország maradjanak stratégiai partnerek!

Ausztria és Magyarország stratégiai partnerei kell, hogy maradjanak egymásnak - jelentette ki Orbán Viktor kormányfő pénteken Budapesten, miután tárgyalt Michael Spindelegger osztrák alkancellárral, külügyminiszterrel.
A megbeszélésen a magyarországi végtörlesztés is téma volt, amellyel kapcsolatban a miniszterelnök elmondta, tudatában van annak, hogy ez az intézkedés komoly veszteséget okozott osztrák bankoknak. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a végtörlesztésben nincs semmilyen nemzeti részrehajlás, hiszen az hovatartozásra való tekintet nélkül minden pénzintézetnek - köztük magyaroknak is - nehézséget okozott. Azonban egy olyan elfogadhatatlan, a magyar pénzügyi rendszert mérgező konstrukció működött eddig, amellyel nem lehetett belevágni a 2012-es évbe - hívta fel a figyelmet.

"Magyarországon tisztelői vagyunk Ausztriának" - mondta a kormányfő, aki köszönetet mondott nyugati szomszédunknak azért, hogy támogatta Magyarország uniós tagságát, amikor arra szükségünk volt.

Orbán Viktor kitért arra is, hogy nincs meglepődve "a Magyarországot övező nagy ívű" érdeklődésen, ugyanis ha egy ország másfél év alatt megalkot egy új alkotmányt, csaknem harminc kétharmados törvényt és összesen 365 jogszabályt, akkor "okkal tart igényt a nemzetközi érdeklődésre". Magyarországon minden egyes intézkedés mögött komoly érvek húzódnak meg, amelyeket bármely nemzetközi fórumon készek bemutatni - emelte ki.

A tárgyaláson - mint ismertette - mindemellett felvázolta a gazdasági helyzetet: elmondta, hogy 2010-ben a magyar gazdaság szinte reménytelen helyzetben volt, és ezért a szokványos válságkezelési eszközökön túl innovatív eszközöket is használni kellett. Ennek eredményeként az EU-tagság óta európai sztenderdekkel mérve is stabilnak tekinthető a magyar költségvetés, az államadósság pedig folyamatosan csökken - hangsúlyozta, kiemelve ugyanakkor, hogy ehhez kellettek a válságadók, a bankadó, és át kellett alakítani a nyugdíjrendszert is, az "új tehermegosztás" pedig természetesen érdekeket is sértett. Világossá tette azonban az osztrák külügyminiszternek - folytatta -, hogy a válságadókat három évre vezették be, és 2013 elején kivezetik azokat, a bankokkal kötött megállapodás pedig tervezhetővé teszi a bankadó "leépülését".

Tájékoztatta Michael Spindeleggert arról is, hogy az említett területekről három év alatt több mint ezermilliárd forintot vontak be a büdzsébe. Ez segített a hiány és az államadósság csökkentésében - mondta, hozzátéve, hogy ennyi pénzt sem a nyugdíjasoktól, sem a munkavállalóktól nem lehetett elvenni, mert már korábban is "többször megskalpolták őket", és belerokkantak volna ilyen terhekbe.

Az átmeneti időszak a végéhez közeledik, sőt Magyarország a konszolidáció időszakába lépett - fogalmazott Orbán Viktor.

"A mi értékeink az osztrák kormánnyal közösek. Európai értékek talaján állunk, az európai kultúra részei vagyunk, és európai vitákban vagyunk érdekeltek" - mondta, majd nyilatkozatát azzal zárta: kérte Michael Spindeleggert, hogy a nemzetközi színtéren ne csak Magyarországot, hanem az általa képviselt értékeket is támogassa, és "dolgozzunk azon, hogy Magyarország és Ausztria stratégiai partnerei maradhassanak egymásnak".

Olvasóink írták

  • 1. lukrecia 2012. január 20. 18:10
    „Sajnálatos hogy ezzel a szép országgal , és logikus gondolkodású országgal nem igazán mondható kielégítőnek a gazdasági kapcsolat. Sokat tanulhatnánk az osztrákoktől .”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobbik: veszélyes fordulatot vett a Fidesz-kormány agrárstratégiája

A Jobbik szerint Ángyán József távozásával veszélyes fordulatot vett a Fidesz-kormány… Tovább olvasom