Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 16°C | 25°C Még több cikk.

Orbán: az EU a transzferunió felé tolódik

Rossz irányba tolódott el a következő európai uniós költségvetésről szóló vita - mondta a kormányfő.
Rossz irányba tolódott el a következő európai uniós költségvetésről szóló vita, ezért nem jött létre megállapodás a brüsszeli csúcstalálkozón - így értékelte Orbán Viktor miniszterelnök az EU-s állam- és kormányfők múlt heti tanácskozását hétfői ljubljanai sajtótájékoztatóján.

Az EU lassacskán a transzferunió irányba tolódik - fejtette ki -, mégpedig a piacival azonos felfogás következményeként, vagyis hogy minden ország kiszámolja, mennyit ad be a közös büdzsébe, mennyit vesz ki onnan, és neki kedvező eredményre törekszik. Holott az elején nem arról volt szó, hogy "nemzeti alapon adunk-veszünk, kiegyenlítünk", hanem közös célok finanszírozásáról - így például a fejletlen régiók felzárkóztatásáról -, valamint arról, hogy egy olyan közös politika valósul meg, amely összességében mindenki javára válik - mondta a Janez Jansa szlovén kormányfővel közös tájékoztatón az egynapos ljubljanai látogatáson tartózkodó Orbán Viktor.

Szerinte Európának a költségvetési vitában el kell döntenie: üzleti transzferunióvá alakul, vagy fenntartja, hogy elvei vannak, gazdaságpolitikai filozófiája van, bizonyos ágazatokat pedig, így többek között az említett területpolitikát és a mezőgazdaságot, közös költségvetésből finanszíroz.

Janez Jansa szlovén miniszterelnök a sajtótájékoztatón a brüsszeli csúcstalálkozót úgy értékelte, tettek bizonyos előremutató lépéseket. Úgy vélekedett - utalva arra, hogy országa és Magyarország is tagja a kohézió barátai elnevezésű csoportnak -, sikerül majd megvédeni a kohéziós alappal kapcsolatos magyar és szlovén álláspontot.

Múlt pénteken Brüsszelben megállapodás nélkül ért véget az EU 2014 és 2020 közötti keretköltségvetéséről tartott csúcstalálkozó.

Orbán Viktor ljubljanai sajtótájékoztatóján elmondta: a magyar kormány igyekszik minél versenyképesebbé tenni az országot, mindeközben azonban egy nagy adóssághegy alól is ki kell magát ásnia. A miniszterelnök hangsúlyozta: a kabinet tudja, hogy nem minden lépése hibátlan, de "az egész ország érzi, egy olyan nagy munkában vagyunk, amelyet, ha már belevágtunk, mindenképpen érdemes végigcsinálnunk". Ezért fontos, hogy Magyarországon ma nincsenek nagy kormányellenes megmozdulások és nagy sztrájkok - mondta.

Szólt arról is, hogy Magyarország termelési központtá akar válni, iparpolitikájának alapelve ezért úgy szól: olcsóbban termelni és rugalmasabbnak lenni.

A magyar kormányfő megismételte azt az álláspontját, amely szerint értelmetlenek és kudarcra vannak ítélve azok a kísérletek, amelyeket ma Európában azért folytatnak, hogy megvédjék a válság előtt felépített gazdasági-társadalmi rendszert. A baj ugyanis sokkal nagyobb annál, mint azt gondolni szokás - vélekedett, jelezve, hogy Magyarországon ezért nem is strukturális reform, hanem - egy bizonyos vízió szerint és politikai kompromisszumok nélkül - teljes megújulás és átszervezés zajlik.

Kitért arra is, hogy bepótolnak egy évekkel ezelőtti, ám késedelmet szenvedett megállapodást, amely két, szlovénok lakta magyarországi település közötti útszakasz megépítéséről szól. Éppen hétfőn hirdetnek eredményt az építkezést érintő közbeszerzési eljárásban, az út pedig 2013-ban megépül - tájékoztatott. Hozzátette azt is, hogy a szlovén és magyar határ menti települések között is szeretnének több, közúti kapcsolatot biztosító átkelőt létesíteni.

Janez Jansa gyümölcsözőnek nevezte a szlovén-magyar kapcsolatokat, külön kiemelve a Szlovéniában élő magyar és a Magyarországon élő szlovén kisebbségek helyzetét mint a hétfői tárgyalások egyik fő témáját, majd úgy fogalmazott: nagyon fontos, hogy a nemzetiségek megőrizzék identitásukat. Üdvözölte egyúttal, hogy megépül az említett, szlovénok lakta két magyarországi települést összekötő út - jelentette Helmeczi Zoltán, az MTI különtudósítója.

A sajtótájékoztató előtt a miniszterelnökök aláírták az államhatáron átvezető közúti kapcsolatok fejlesztéséről szóló keretmegállapodást, a két ország innovációs hivatala a technológiai és innovációs területen való együttműködésről szóló dokumentumot írt alá, Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára pedig a szlovén féllel a magyar-szlovén, szlovén-magyar tudományos szótár elkészítéséről rendelkező nyilatkozatot szignált.

Orbán Viktor a Szlovéniában élő magyarság képviselőivel is találkozott Ljubljanában. A kormányfő a tárgyalás után újságíróknak elmondta, a résztvevőkkel megegyeztek, összeállítanak egy tervet arról, hogy a kabinet reményei szerint az elkövetkező időszakban erősödő magyar gazdaság milyen lehetőségeket tud teremteni a Muravidéken élő magyarságnak. Hozzátette, a szlovéniai magyarok szervezeteinek meghatározó szerepet kell játszaniuk, a szlovéniai magyarság biztosabb lábakon kell, hogy álljon, mert nem szabad eltűnnie, beolvadnia, hanem gyarapodnia kell.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

6 évet kaptak egy taxis kirablói

A két román állampolgárságú férfi tavaly tavasszal Nyársapáton kirabolt és bántalmazott egy taxist. Tovább olvasom