Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Orbán: Az oroszok ugyanazt mondják, amit 56-ban

Orbán Viktor szerint az elmúlt 20 évben nem volt példa olyan nyers erőpolitikára, mint amit Oroszország az elmúlt napokban vállalt. A Fidesz elnöke párhuzamot vont az 1956-os forradalom leverése és a Grúziában történtek között.
A Fidesz elnöke azt mondta, az orosz-grúz konfliktus nagy kérdése, hogy a jövőben teret nyer-e az oroszhoz hasonló erőszakos politika, vagy a nemzetközi közösségek megfékezik ezt.

Orbán Viktor párhuzamot vont az 1956-os forradalom leverése és a Grúziában történtek között. Többek között azt mondta: a 20. század történelmének fényében őt hidegen hagyják az agresszornak azon nyilatkozatai, miszerint semmi rosszat nem tettek. Miközben azok a puszta tények, hogy idegen csapatok állomásoznak egy másik ország területén, szétlőnek városokat és ártatlan civilek halnak meg.

Orbán Viktor a Terror Háza előtt 2007 októberében
Orbán Viktor a Terror Háza előtt 2007 októberében

A Fidesz elnöke kijelentette: nem akarják, hogy a 21. század olyan legyen, mint amilyen a 20. század volt. Ezért egyértelműen és erőteljesen ki kell nyilvánítani az euroatlanti elkötelezettséget. Ki kell nyilvánítani, hogy az Amerikával együttműködő Európának igenis van felelőssége, és vannak eszközei, amelyeket józanul és okosan ilyen történelmi pillanatban használni kell.

Igor Szavolszkij, orosz nagykövet szerint Orbán Viktor valótlanságot állít. A TV2 Tények című műsorában úgy reagált a Fidesz elnökének nyilatkozatára: "egyrészt nyugodtan, másrészt enyhe undorral fogadom el, mert ami a külpolitikai kérdéseket illeti, ők az amerikai neokonzervatívok zsebéből prédikálnak".

Olvasóink írták

56 hozzászólás
 • 56. egyszeru polgar 2008. augusztus 16. 07:12
  „Ebben nem vagyok biztos!
  Ok ugyan olyanok mint a masik fel, csak pepitaban.
  Legfeljebb az eroegyensuly miatt lehet jelentoseguk, de az araboknak is, akikrol a vilag csak a fel igazsagot tudja a media voltabol!!!”
 • 55. USA veszély ! 2008. augusztus 15. 22:53
  „Éljen oroszország és erősödjön, mert csak igy lesz a világ biztonságba.”
 • 54. akutyafáját 2008. augusztus 15. 22:40
  „...Ezt te mugri honnan veszed,hogy a" Fletó " mit csinált? Talán az íródeákja voltál ?Már megint rágalmazgadsz.Azt hiszed ügyes vagy.
  Nekem a Nagy Imre újratemetéséről az egész anyag videón megvan.Rajta,többek közt Orbán beszéde is.
  Megkérnélek,Nagy Imre nevét legalább tisztességesen írd le !”
 • 53. Szeged rögbi 2008. augusztus 15. 22:20
  „31-es: persze, igaz amit írsz. Bár Korea és Vietnam az amik és az oroszok közös "bulija". szerbiával kapcsolatban pedig, igazából az a baj, hogy a magyar lakta területek kaptak nagyon sokat.
  A reakciódból arra következtetek, hogy az általam írtakkal azért egyet értesz.”
 • 52. mugri 2008. augusztus 15. 20:20
  „Vót ottan azér éggykinyinke fürtősbombicsekk is, amit títanak lyobb klubbokba. Amúgy mög még bőven itten valának azorosszok,amikó nyócvankilencc júnni tizzennhatodikkán, a Nagyimre újjratemetéssin ezaZorbán montaki elősző aztat, hogy talánha haza mönnének. Akkó a Fletó kiszkábétitkárrkodott vala, oszt levelet iratott a pártbizopccságoknak, hogyan harcójjanak az antikomenista főforrgató fityiszösök ellenibe, he-he”
 • 51. Lemba 2008. augusztus 15. 20:17
  „Nehany evvel ezelott a World Bank penzebol gaz es koolaj vezeteket epitettek Gruzian keresztul. Gruzia ebbol a beruhazasbol fejleszti magat. Termeszetesen Oroszorszag ezt nem nezi jo szemmel. Ezenkivul Gruzia a NATO tagja, reszt vettek a Sarajevo beke fenttarto egysegekben, Iraqban is ott vannak.
  Veletlenul kezembe kerult egy CIA dokument, ahol azt fejtegetik, hogy az oroszoknak milyen strategiai elkepzelesuk van a Sovjetunio osszeomlasa utani helyzetrol. Nem veletlenul tort ki ez a konflictus.
  Az Orban fele csoport csak kihasznalja ezt az alkalmat!”
 • 50. madártej 2008. augusztus 15. 19:55
  „Jó párhuzam a cseh szudéta vidék megszállása a Hitlerék által, most említette a grúz parlament elnöke egy BBC-Hardtalk című műsorban...”
 • 49. Gyurcsánybérenc vagyok.hu 2008. augusztus 15. 19:46
  „Azért az amerikai politikai elitnek is elkéne egy kis töri és földrajz oktatás, igaz bukaresti barátom?”
 • 48. dzugasvilli 2008. augusztus 15. 19:32
  „Bérenc:
  Condollesa Rice külügyminiszter a tűzszünet aláírásakor Csehszlovákia megszállására (1968) hivatkozott.”
 • 47. Lemba 2008. augusztus 15. 19:20
  „A parhuzam a ket esemeny kozott annyi mint az elso es a masodik Vilag Haboru kozott.
  Az igazi parhuzam az "suezi valsag" es az 56-os Forradalom kozott van.
  Egyes velemenyek szerint a vilag soha nem alt kozelebb a harmadik Vilag Haboruhoz.”
 • 46. Gyurcsánybérenc vagyok.hu 2008. augusztus 15. 19:19
  „OrbánÚÚr már megint nagyot szólt, ezt szerintem nem irta senki ez a baromság úgy jött,mint sokminden más. Bár látom neki sikerült párhuzamot vonnia a két esemény közt, de ami tisztelendő,hogy kimondta amit gondol :-DD Azért komolyan át kellene néznie a volt történelem tankönyvét, bár felelős politikus aki egy kicsit is jobban átlátja a politikát mint az átlagember....hááát elég gázos! A vége pedig a sok beetetett honfitársunk aki egyemberként felhördült erre a szóra...hááátnehogymáháténténylegmindigeztgondóótam...büdöskommonista”
 • 45. hannn 2008. augusztus 15. 18:15
  „Orbánnak már jónéhányszor visszanyalt a fagyi, csak sokan elfelejtettek ezeket a visszanyalásokat...

  Tudom jön a duma, hogy Gyurcsánybérenc vagyok. Üzenem aki ezt gondolja, hogy nyasgem!

  Mindkettővel tele a bocskorom!”
 • 44. kisbuta 2008. augusztus 15. 18:08
  „Nem kell a ruszkik se...t kinyalni. De azért csínján az elhamarkodott ítéletekkel, meg az elítélő szavakkal. Magyarán: hátrább az agarakkal! Ne adja Isten, hogy a nemsokára a saját maga által remélt hő kormányfői posztot visszaszerezze, és egyszer talpnyaló kutyaként kelljen a ruszkik lába alá dörgölőzni, mert otthon azt mondja az asszony: te Viktor, gyújts már be a gázkazánba, aztán állj ki a kocsival, mert kirándulni megyünk. Válasz, előbb el kell mennem Medvegyev meg Putyin pajtáshoz egy kis gázért, meg benzinért nyalizni!
  Ma már nem engedhetünk meg magunknak, kis országként felelőtlen politikai nyilatkozatokat, mert a fagyi visszanyal! Nem vagyunk mi olyan világmeghatározó tényező. Az ő szemükben szaros kis senkik vagyunk. Ahogy 1 nap alatt átgázolt Grúzián, úgy átgázol rajtunk is. Persze, majd a németek, meg francusok segítenek, mert Nato így, meg úgy.Egy frászt. Ők is ott állnak sorba az olajért.”
 • 43. dzugasvilli 2008. augusztus 15. 17:49
  „Nicsak-nicsak, a Nézőpont Intézet is értékelte a kialakult helyzetetet. Kissé rövidítve Barikad.hu kommentárral:

  "Az orosz-grúz konfliktus új törésvonalakra mutatott rá a magyar belpolitikában. Míg a Gyurcsány-kormány a semlegességet választotta, a Fidesz tovább erősítette atlantista arculatát, s ebben újabb közös pontot talált az SZDSZ-szel. A jobboldali Magyar Nemzet és a szélsőséges barikád.hu ugyanakkor - a kormányközeli Népszabadsághoz hasonlóan - látványosan oroszbarát álláspontra helyezkedett. Ezzel nemcsak a Fidesz és a radikálisok közötti ideológiai különbség vált egyértelművé, de megerősödött a szélsőjobboldali Orbán-ellenesség is."

  Röhej!!! Én mint szélsőjobb, nézzük tovább:

  "Az orosz-grúz konfliktus váratlanul érte a magyar pártokat. A nagyvilág eseményei csak a legritkább esetben, külső nyomásra foglalkoztatják a magyar politikai szereplőket. A kormány - hasonlóan Koszovó elismerésének hosszú halogatásához - ezúttal is a kivárást választotta. Mivel az oroszokkal együttműködésre törekvő nyugat-európai kormányfők, a párbeszéd érdekében szintén nem ítélték el egyértelműen a Grúzia elleni katonai manővert, a hallgatás ezúttal az uniós partnerek számára is elfogadható politikának bizonyult.

  A Fidesz ugyanakkor az egyértelmű állásfoglalás mellett döntött. Orbán Viktor pártelnök egyenesen 1956-hoz hasonlította a történteket, a Fidelitas pedig tüntetést szervezett az orosz nagykövetség elé. Ezzel a Fidesz ismét közös platformon találta magát az SZDSZ-szel, melynek egyik ifjúsági szervezete szintén szolidaritási akciót hirdetett a grúzokkal. Csak a balti államok és Lengyelország foglalt ilyen egyértelműen állást a kérdésben.

  Ennél fontosabb fejlemény, hogy a jobboldali médiumok többsége nem követte a Fideszt atlantista irányvonalának erősítésében. Az ellenzéki párthoz közel álló Magyar Nemzet egyértelműen Putyin-barát álláspontot képviselt, amivel inkább a kormány-közeli Népszabadsággal került közös platformra.
  (...)
  Emlékezetes, hogy 2003-ban az EU-népszavazáson résztvevők 16%-a szavazott a tagság és a parlamenti pártok ellen. Az akkori kritikák azonban nem osztották meg a Fidesz szavazótáborát, Orbán Viktor a maga oldalára tudta állítani a radikális szavazókat. Kérdés, hogy az oroszbarát, Amerika-, Európa- és Orbán-kritikus retorikára most hányan fogékonyak közülük. Azt, hogy létezik-e vagy létrehozható-e egy 5 százalékos szélsőjobboldali szavazói tömb, a 2009-es EP-választás dönti majd el."

  Barikád.hu kommentár: Tisztelt Nézőpont Intézet! Mivel önök is leírták sommás véleményüket a barikád.hu stábjáról, engedjék meg nekünk, hogy ezt a nem várt reklámot viszonozzuk.

  1. Amit önök szélsőjobbnak hívnak, azt mi nemzeti oldalnak nevezzük, megkülönböztetve a polgári-liberális ellenzéktől (Fidesz, MDF), amely számára a nemzeti sorskérdések csupán abban az esetben képviselhetőek, ha azok pártérdekeikkel megegyeznek. A nemzeti oldal csoportjai számára viszont ez nem lehet kérdés, ha nemzeti ügyről van szó, akkor nincs pártérdek. Ez a hozzáállás az, amelyet önök szélsőjobboldalnak neveznek.

  2. A nemzeti oldal nem ab ovo Orbán-ellenes. Sokan és sokszor szavaztunk jobb híján, fogcsikorgatva arra a pártra, amelyben a bennünket gyűlölő Deutsch Tamás, Pokorni Zoltán és liberális társaik ücsörögnek, amelyben Orbán Viktor - visszaélve népszerűségével - többször elárulta a nemzeti ügyet, és amely most olyan alacsony szintű amerikai elkötelezettséget képvisel, amely ellen fel kellett emelnünk a szavunkat. De, igen. Véget ért az az idő, amikor Orbán Viktor mondott két-három mondatot két-három értelemmel, mi meg bíztunk benne, hogy a számunkra szimpatikus értelmezés az igazi. Arra fogunk szavazni, aki nem csak beszél nekünk (azzal tele a padlás), hanem tesz is értünk.

  3. Ha már a kötődéseknél járunk: a barikád.hu egyetlen párttól sem kap pénzt, de nem tudjuk, hogy ez a Nézőpont Intézetről mennyire mondható el. Mindenesetre felettébb látványos volt az az igyekezett, amellyel a Magyar Hírlapban Tóth Gy. László cikke kapcsán kialakult vita során az intézet munkatársa a Fidesz - előre hozott választásokkal kapcsolatos - képmutató magatartását igyekezett tisztára mosni.

  4. Megkérjük az intézetet, hogy honlapunk szélsőségesezését mellőzze a jövőben, mert a fogalom igen relatív. Számunkra az a szélsőséges, ha valaki az ország és a nemzet érdekével szemben szolgai és hazug módon veti alá magát egy nagyhatalom akaratának.”
 • 42. dzugasvilli 2008. augusztus 15. 17:37
  „Szerintem ez egy olyan kérdés, amelyben - elvileg - a négy parlamenti párt nagyvonalakban azonos állásponton van (hogy ez most etikus álláspont-e vagy sem, nem érdekes). Véleményem szerint Orbánnak, márcsak jól felfogott érdekében is, nem kellett volna a faltörő kos szerepét eljátszania, ezzel alapot adni olyasfajta riogatásnak, amelynek semmiféle reális alapja nincs (gázcsapok elzárása, meg ilyesmi). Magyarán jobban tette volna Ő is, meg a Fidelitas is, ha csendesen csatlakozik itthon a Parlament (és a Kormány), nemzetközileg pedig az EU (vagy annak néppárti frakciója) előbb-utóbb úgyis kihirdetendő állásfoglalásához.”
 • 41. kellemes 2008. augusztus 15. 17:28
  „Orbán általában ugatja a politikát, a külpolitikát viszont különösen. Szerntem az orosz nagykövet - függetlenül attól, hogy mit csinál az országa Grúziában - reálisan ítélte meg a nagy vezér szavait.”
 • 40. Bubu000 2008. augusztus 15. 17:21
  „"A Fidesz elnöke párhuzamot vont az 1956-os forradalom leverése és a Grúziában történtek között."

  A Fidesz elnöke történész? Nem. Kormányfő? Lassan 10 éve nem. Nem tudom milyen alapon mond ítéletet komoly kérdésekben.”
 • 39. apuka1 2008. augusztus 15. 17:19
  „A 34. hozzászóláson kívül mindent megértettem. Annál is csak azt nem értem, hogy jön ide. Egyébként én is úgy gondolom, hogy egyetértünk.”
 • 38. dzugasvilli 2008. augusztus 15. 17:15
  „Itt van például ez, még jóval a Bush nyilatkozat előtti:
  dzugasvilli 2008.08.15 09:19
  Írástudatlan: Valóban, ha Orbán így folytatja, könnyen nem lesz minisztereelnök, sőt miniszterelnök-jelölt sem. Egyébként, sajátos módon, most az oroszellenes megátalkodottsággal terhelt véleménye - aminek lépten-nyomon hangot ad, akár kell, akár nem - egybeesik az amerikai-eus elvárásokkal, a magyar pártpalettán az szdsz-ével. (Mondanom sem kell, melyik ország Grúzia egyik legfőbb fegyverszállítója.)”
 • 37. dzugasvilli 2008. augusztus 15. 17:11
  „Drága apuka1, olvassa már el a korábbi beírásaimat is, és akkor rájön hogy Önnel értek egyet ebben a kérdésben. Az "álszent" nagyon jó kifejezés, ráadásul Orbán rárakott még egy-két lapáttal.”
56 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyos vonatbaleset Gyöngyösnél- helyreállt a közlekedés

Csütörtök este 9 óra óta újra járnak a vonatok Vámosgyörk és Gyöngyös között. Délután súlyos baleset… Tovább olvasom