Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 24°C Még több cikk.

Orbán: ebben a formában nem lesz internetadó

A távközlési adó kiterjesztését ebben a formában lehet bevezetni - jelentette be a miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádióban. Átdolgozzák a tervezetet, januárban konzultáció is lesz az internetről Deutch Tamás vezetésével. A jobbik szerint kevés a "meghátrálás, az Együtt-PM örül a döntésnek. Tóbiás szerint Orbán azt jelentette be, hogy lesz internetadó.
Orbán Viktor szerint mivel az emberek megkérdőjelezik a távközlési adó kiterjesztésének ésszerűségét, ezért az ebben a formában nem vezethető be, így módosítani kell a parlament előtt fekvő adótörvény-javaslatot. A miniszterelnök ezt pénteken a Kossuth Rádióban jelentette be. Az ellenzéki pártok többnyire úgy reagáltak a kormányfő szavaira, hogy lesz internetadó, csak más formában.

Deutsch Tamás a nemzeti konzultáció összeállításáról is párbeszédet kezdeményez


Az internettel kapcsolatban tervezett nemzeti konzultációnál már a kérdések összeállításáról is széles körű és alapos párbeszédet akar Deutsch Tamás. A nemzeti konzultáció tartalmi kérdéseiért és az egyeztetések lebonyolításáért felelős fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő erről péntek este a Duna tv-csatorna Közbeszéd című műsorában beszélt.

Kifejtette: internetszolgáltatók, nagy multicégek, közepes- és kisvállalatok, internetfelhasználók, szakmai és társadalmi szervezetek, valamint a közélet politikán kívüli szereplői bevonásával szeretné megvitatni, milyen kérdésekben kérjék ki a magyar állampolgárok véleményét. Itt van a lehetőség, hogy az internet szabadságának erősítése érdekében értelmes párbeszédet folytassanak - hangoztatta a politikus, hozzátéve: személye a garancia arra, hogy ez sokmillió ember elégedettségével találkozó konzultáció lesz.

Deutsch Tamás szerint az, hogy a közvélemény által internetadónak nevezett javaslatot a kormány most visszavonja, "nagyon jó" és "bölcs" döntés. Az történt, hogy "egy kellő alázattal bíró politikai közösség - annak rendje és módja szerint - meghallgatta az emberek véleményét" - fűzte hozzá.

Az EP-képviselő szerint ez nem gyengeség, nem visszavonulás, hanem "az erő és a rátermettség" jele. Megjegyezte: szerinte nem volt jó a kormány javaslata.

Az NGM kezdeményezte az internetadó visszavonását


A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kezdeményezte a távközlési adóról szóló törvény kiterjesztéséről szóló javaslat visszavonását az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnökénél - közölte a tárca pénteken.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken reggel a Kossuth Rádióban jelentette be, hogy a távközlési adó kiterjesztése ebben a formában nem vezethető be, így módosítani kell a parlament előtt fekvő adótörvény-javaslatot.

Az NGM közleményében kiemeli: "a távközlési adó kiterjesztése ebben a formában nem vezethető be, így módosítani kell a parlament előtt fekvő adótörvény-javaslatot".

"A jogszabálytervezetről szóló vita félrecsúszott, ezért visszavontuk a javaslatot" - áll a közleményben. A közlemény szerint a kormány január közepén nemzeti konzultációt indít az internetről.

A kormány célja, hogy legkésőbb 2020-ra minden magyar lakásban elérhető legyen a szélessávú internet. "Több százmilliárd forintot fogunk fejlesztésekre fordítani azért, hogy Magyarország Európa élmezőnyéhez tartozzon" - írja az NGM.

Orbán Viktor miniszterelnök reggeli rádióinterjújában úgy fogalmazott: azért nem vezethető be az új adótípus ebben a formában, mert "a vita félrecsúszott", "nincs meg a közös alap", hiszen az emberek internetadót látnak, miközben a kormány egy technikai módosítással a távközlési adót akarta kiterjeszteni.

Liberálisok: a mostani bejelentés csak porhintés

A Magyar Liberális Párt elnöke szerint lesz internetadó, csak máskor, más néven és elképzelhető, hogy más összeggel.

Fodor Gábor pénteken azt írta MTI-hez eljuttatott közleményében, hogy Orbán Viktor miniszterelnök soha nem volt a "meghátrálás bajnoka" és most sem lesz az. Felvetette, hogy ellenkező esetben miért kezdene Deutsch Tamás vezetésével konzultációt januártól.

A bejelentés csak a "kádári időkre emlékeztető porhintés", hogy az utcán egyre hangosabban és többen tüntető csoportok lecsillapodjanak - értékelt az ellenzéki politikus.

Orbán Viktor miniszterelnök reggel a Kossuth Rádióban jelentette be, hogy a távközlési adó kiterjesztése a tervezett formában nem vezethető be, így módosítani kell a parlament előtt fekvő adótörvény-javaslatot.

Neelie Kroes örül

Neelie Kroes, aki a digitális ügyekért volt felelős a most leköszönő Európai Bizottságban, pénteken szóvivője útján adott nyilatkozatában hangot adott afölötti örömének, hogy "a magyar miniszterelnök visszavonta a világon elsőként javasolt internetadót".

Kroest örömmel töltötte el az, hogy - mint fogalmazott - "meghallották a magyar nép hangját".

Neelie Kroes a minap élesen bírálta az új magyar adónem tervét, tiltakozásra buzdított ellene, és azt hangsúlyozta, hogy az internethasználatot ösztönözni kell. Szerinte nem a helyes irányba mutat, ha ezzel ellentétes intézkedéseket hoznak.

"Büszke vagyok arra, hogy az Európai Bizottság pozitív szerepet játszott az európai értékek és a digitális Európa megvédésében" - fogalmazott most Neelie Kroes.

Az Európai Bizottság péntek déli sajtótájékoztatóján - amely a távozó testület által szervezett utolsó ilyen sajtóesemény volt - Ryan Heath szóvivő újságírói kérdésre hangsúlyozta: az internet szabályozása során nagyon óvatosan kell eljárni, hiszen az természeténél fogva globális jellegű, és nem mosható össze egyéb távközlési szolgáltatási formákkal.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádióban bejelentette: a távközlési adó kiterjesztése ebben a formában nem vezethető be, így módosítani kell a parlament előtt fekvő adótörvény-javaslatot. A kormányfő azt mondta, azért nem vezethető be az új adótípus ebben a formában, mert "a vita félrecsúszott", "nincs meg a közös alap", hiszen az emberek internetadót látnak, miközben a kormány egy technikai módosítással a távközlési adót akarta kiterjeszteni. Közölte egyúttal, hogy az ünnepek után, január közepén nemzeti konzultációt kell indítani az internetről, benne a pénzügyi kérdésekről.

DK: Orbán beismerte részleges vereségét

A Demokratikus Koalíció véleménye szerint Orbán Viktor miniszterelnök beismerte részleges vereségét, amikor azt mondta, hogy ebben a formában nem vezetik be az internetadót.

Erről Kerék-Bárczy Szabolcs beszélt pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján, hozzátéve: pontosan tudják, hogy a kormány később be fogja vezetni ezt az adóformát.

Orbán Viktor azt mondta, hogy meghallották az emberek szavát, "azonban nem dőlünk be ennek a kommunista trükknek, ha lehet így mondani", mert a kormányfő arról is beszélt, hogy akarják az internetadót - fogalmazott Kerék-Bárczy Szabolcs, aki szerint a kormány valódi szándéka az, hogy korlátozza az információhoz való hozzáférést.

Arra is kitért, hogy ez az adónem a szegényeknek árt a legjobban; a Budapesten és a nagyvárosokban élők többféle módon is hozzájuthatnak az információkhoz, számukra egy újabb adó nem jelent akkora terhet, mint a "középosztály alsó részének vagy a vidéken élő embereknek".

A kormányfő jövő év elejére nemzeti konzultációt hirdetett, de a DK véleménye szerint az már lezajlott az internetadó elleni tüntetéseken – folytatta Kerék-Bárczy Szabolcs.

A DK nem hisz a miniszterelnöknek, ezért "fenntartjuk a nyomást a kormányon" - mondta, közölve: azt próbálják elérni, hogy ne csak elhalasszák az internetadó bevezetését, hanem arról véglegesen mondjanak is le. Megjegyezte, bíznak abban, hogy a civil társadalom is átlát a szitán és nem dől be a kormány hazugságának.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádióban bejelentette, a távközlési adó kiterjesztése ebben a formában nem vezethető be, így módosítani kell a parlament előtt fekvő adótörvény-javaslatot. Azzal indokolt: "a vita félrecsúszott", "nincs meg a közös alap", hiszen az emberek internetadót látnak, miközben a kormány egy technikai módosítással a távközlési adót akarta kiterjeszteni. Az emberek megkérdőjelezik az egész dolog ésszerűségét, "ilyen körülmények között nem lehet bevezetni semmit sem" - fogalmazott.

Tóbiás: Orbán azt jelentette be, hogy lesz internetadó

Az MSZP elnök-frakcióveztőjének véleménye szerint a miniszterelnök azt jelentette be pénteken, hogy lesz internetadó.

Nem így, nem ebben a formában, nem most és nem ezen a néven, de egy álszent konzultációt követően más néven, máshogyan be lesz nyújtva - fogalmazott Tóbiás József Budapesten sajtótájékoztatón. Értékelése szerint a miniszterelnök nem meghátrált ez ügyben, csak egyet hátralépett, időnyerés a célja, hogy saját akaratát érvényesíteni tudja.

"Aki ma Orbán Viktornak hisz, az hibát követ el" - jelentette ki Tóbiás József. Azt mondta, pontosan tudják az elmúlt öt év alapján, hogy mennyire lehet hinni a kormányfő szavának. Nem igazán - tette hozzá.

Az MSZP-s pártvezető szerint a 2015-ös költségvetés további elszegényedést hoz Magyarországnak. Azt követelte, hogy a kormány vonja vissza a büdzséjavaslatot és az adótörvényeket.

Tóbiás József azt mondta, hogy azok fognak tovább szegényedni, akik az elmúlt években is a napi megélhetésért küzdöttek.

Van miért küzdeni, hiszen a költségvetési és az adótörvény-javaslatokból látszik, hogy mind az egészségügy, mind az oktatás területén, mind a szociális területeken további forráscsökkenés lesz - mondta, felhívva arra a figyelmet, hogy cafeteria adójának emelkedése további tehernövekedést jelent a családoknak.

Arra a kérdésre, hogy támogatják-e a péntek estére az internetadó ellen szervezett tüntetést, Tóbiás József azt mondta, támogatnak minden békés demonstrációt, amely felhívja a kormány figyelmét az övétől különböző társadalmi véleményekre.

Orbán Viktor pénteken, a Kossuth Rádióban azt mondta: a távközlési adó kiterjesztése ebben a formában nem vezethető be, így módosítani kell a parlament előtt fekvő adótörvény-javaslatot. Közölte egyúttal, hogy az ünnepek után, január közepén nemzeti konzultációt kell indítani az internetről, benne a pénzügyi kérdésekről.

A Hírközlési Érdekegyeztető Tanács üdvözli a bejelentést

A magyarországi hírközlési szolgáltatókat tömörítő Hírközlési Érdekegyeztető Tanács (HÉT) örömmel fogadta a miniszterelnök pénteki bejelentését, miszerint nem kerül sor az internetadó bevezetésére, a távközlési adó kiterjesztésére - közölte a szervezet pénteken az MTI-vel.

A HÉT és tagvállalatai mindenkor partnerek a digitális Magyarország megvalósításában, az ország digitális felzárkóztatásában, a kormányzati stratégiában is megfogalmazott kiemelten fontos szélessávú internet fejlesztésében, a digitális írástudás növelésében, a digitális szakadék felszámolásában és az elmaradott régiók felzárkóztatásában - hangsúlyozzák közleményükban.

A HÉT közölte azt is, hogy továbbra is nyitott minden, az iparág jövőjéről szóló egyeztetésre.

Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádióban azt mondta: a távközlési adó kiterjesztése ebben a formában nem vezethető be, így módosítani kell a parlament előtt fekvő adótörvény-javaslatot. Közölte egyúttal, hogy január közepén nemzeti konzultációt kell indítani az internetről, benne az internet szabályozásáról és a pénzügyi kérdésekről.

Deutsch Tamás lesz felelős a nemzeti konzultációért

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője lesz felelős az internettel kapcsolatos jövő évi nemzeti konzultáció tartalmi kérdéseiért és az egyeztetések lebonyolításáért - közölte a Fidesz kommunikációs igazgatója pénteken.

Kocsis Máté a Facebook-oldalán közzétett tájékoztatásában megismételte Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli bejelentését, amely szerint "látva azt, hogy a távközlési adó tervezett technikai kiterjesztéséről teljes félreértés alakult ki, és az emberek megkérdőjelezik a javaslat ésszerűségét, ez az adó ebben a formában nem vezethető be".

A Fidesz kommunikációs igazgatója közölte: szeretnék a lehető legtöbb fórumon meghallgatni az emberek véleményét, ezért 2015 elején "nemzeti konzultációt fogunk lefolytatni az internetről", benne az internet szabályozásáról és a pénzügyi kérdésekről. Emellett szakmai egyeztetéseket kezdeményeznek a szolgáltatókkal és szakmai szervezetekkel. Ezek előkészítéséért, a nemzeti konzultáció tartalmi kérdéseiért és az egyeztetések, viták lebonyolításáért Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő lesz felelős - tudatta.

LMP: Orbán véglegesen tegyen le az adóról!

Az LMP felszólítja a kormányt, hogy "ne ködösítsen", hanem teljes egészében és véglegesen vonja vissza az internetadót.

Szél Bernadett és Schiffer András, az LMP két társelnöke pénteki, MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: Orbán Viktor miniszterelnök a hatalmas és példaértékű társadalmi tiltakozást látva meghátrált, de nem zárta le egyértelműen az internetadóról kialakult vitát, csupán elhalasztotta azt.

Az ellenzéki politikusok szerint a kormány várhatóan újra megpróbálja majd bevezetni az internetadót, az LMP azonban mind az Országgyűlésben, mind azon kívül is mindent meg fog tenni ennek megakadályozására.

Leszögezték azt is, nincs szükség az internetadóval kapcsolatos nemzeti konzultációra, erről ugyanis a választók szerintük már egész határozottan állást foglaltak.

A politikusok ismételten az LMP antikorrupciós javaslatának elfogadására, valamint a NAV-vizsgálóbizottság felállításának támogatására szólítottak fel.
Orbán Viktor pénteken, a Kossuth Rádióban azt mondta: a távközlési adó kiterjesztése ebben a formában nem vezethető be, így módosítani kell a parlament előtt fekvő adótörvény-javaslatot. Közölte egyúttal, hogy az ünnepek után, január közepén nemzeti konzultációt kell indítani az internetről, benne a pénzügyi kérdésekről.

Jobbik: kevés "a meghátrálás", ingyenes alapinternet kell

A Jobbik alelnöke pártja sikerének is tartja, hogy a kormány "kihátrált az internetadó mögül".

Novák Előd pénteken azt közölte az MTI-vel: inkább az ingyenesen elérhető, alapszintű internet bevezetését kell tervbe vennie a kormánynak, hogy olyanok is tudjanak élni a távmunka vagy éppen a távügyintézés lehetőségével, akiknek erre eddig nem volt módjuk a Magyarországon nemzetközi összehasonlításban is kiugróan drága internethasználat miatt.

Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: céljuk a "miniszterelnököt bevonni az internetezők körébe, hogy megismerje ezt a világot". A Jobbik módosító javaslatot nyújtott be az adótörvényekhez, hogy a reklámadó-bevételből az alapszintű internet ingyenes elérését biztosítsák.

Orbán Viktor miniszterelnök reggel a Kossuth Rádióban jelentette be, hogy a távközlési adó kiterjesztése a tervezett formában nem vezethető be, így módosítani kell a parlament előtt fekvő adótörvény-javaslatot.

Együtt-PM: a kormány belátta, az internet megadóztatása butaság

Az Együtt-PM fontos lépésnek tartja, hogy a kormány belátta: az internethasználat megadóztatása butaság, azt nem szabad bevezetni - közölte az ellenzéki pártszövetség pénteken az MTI-vel a miniszterelnök reggeli rádiónyilatkozatára reagálva.

Szerintük azonban tovább kell menni, a cafeteriaadót és "a további megszorításokat is" vissza kell vonni.

Az Együtt-PM - áll a közleményben - Magyarország polgárainak győzelmeként értékeli "a kormány meghátrálását" ebben a kérdésben.

A szövetség azt követeli a kormánytól, hogy más kérdésekben is "vegye figyelembe a nemzeti érdeket". Folytassanak "európai politikát, ne dörgölőzzenek Putyinhoz, mondják föl a Paks2 szerződést, a Déli Áramlat ügyében pedig ne az EU ellenében politizáljanak, hanem az együttműködést keresve" - írták, hozzátéve: ismét felszólítják a kormányt, hogy állítsa helyre a bizalmi viszonyt Magyarország észak-atlanti nemzetközi szövetségeseivel, váltsa le a korrupciós gyanúba került vezetőket.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádióban bejelentette, a távközlési adó kiterjesztése ebben a formában nem vezethető be, így módosítani kell a parlament előtt fekvő adótörvény-javaslatot. Azzal indokolt: "a vita félrecsúszott", "nincs meg a közös alap", hiszen az emberek internetadót látnak, miközben a kormány egy technikai módosítással a távközlési adót akarta kiterjeszteni. Az emberek megkérdőjelezik az egész dolog ésszerűségét, "ilyen körülmények között nem lehet bevezetni semmit sem" - fogalmazott.

Nemzeti konzultáció januárban

Az emberek megkérdőjelezik a távközlési adó kiterjesztésének ésszerűségét, ezért az ebben a formában nem vezethető be, így módosítani kell a parlament előtt fekvő adótörvény-javaslatot - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A kormányfő indoklásul azt mondta: azért nem vezethető be az új adótípus ebben a formában, mertkialakult "egy félelmeket előhívő vízió", amely kezelhetetlenné teszi a vitát, vagyis "a vita félrecsúszott", "nincs meg a közös alap"; hiszen az emberek internetadót látnak, miközben a kormány egy technikai módosítással a távközlési adót akarta kiterjeszteni - mert "a távközlés áthúzódik az internetre" -, ráadásul ezt is a szolgáltatóknak kellett volna fizetniük.

Orbán a Kossuth Rádióban - 2014. október 31. Fotó: MTI/Kovács Attila (galéria)

Az emberek azonban megkérdőjelezik az egész ésszerűségét, "ilyen körülmények között nem lehet bevezetni semmit sem" - fogalmazott Orbán Viktor. Hangsúlyozta: a kormánynak el kell fogadnia, hogy az ésszerűség mércéjével meg kell mérni minden intézkedést, és ha az embereknek nemcsak hogy nem tetszik egy lépés, hanem ésszerűtlennek is tartják azt, akkor nem szabad megtenni. "Nem vagyunk kommunisták, nem az emberek ellen kormányzunk, hanem az emberekkel közösen kormányzunk" - mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor közölte egyúttal, hogy január közepén nemzeti konzultációt kell indítani az internetről, benne az internet szabályozásáról és a pénzügyi kérdésekről, mert "választ kell kapnunk arra a kérdésre, hogy az interneten keletkező hatalmas extra profit hova lesz, és nem lehetne-e annak egy részét itt tartani Magyarországon, és bevonni a költségvetésbe". A konzultáció vége 2015 első negyedévének, félévének végére várható - fűzte hozzá.

A kormányfő a rádióműsorban kiemelte, továbbra is cél, hogy legkésőbb 2020-ra minden magyar lakásban elérhető legyen a szélessávú internet, az erről szóló megállapodásokat a szolgáltatókkal már megkötötték.
Ez egy több száz milliárd forintos projekt, és "ezzel Európa élmezőnyébe fog Magyarország kerülni" - közölte a miniszterelnök.

Internetadó: átdolgozzák

A távközlési adó kiterjesztése ebben a formában nem vezethető be - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádióban.

Az adótörvényt szerinte módosítani kell, az ünnepek után, január közepén pedig egy nemzeti konzultációt is el kell indítani az internetről, annak a szabályozásáról és a pénzügyi kérdéseiről. 

Orbán a Kossuth Rádióban - 2014. október 31. Fotó: MTI/Kovács Attila (galéria)

A netadóval kapcsolatban hozzátette, a távközlés áthúzódik az internetre, ezért egy adótechnikai módosítást javasoltak, hogy az adórendszer kövesse az élet természetes mozgását. Szerinte a netadónak semmi köze nem lett volna a vásárlókhoz, a szolgáltatóknak kellett volna fizetni, de ez ellen már nála is tiltakoztak.

De az internetadóval kapcsolatban olyan félelmeket előhívó képzet jött létre, ami kezelhetetlenné tette a tervezett teherről szóló beszédet - mondta. Olyan szokott lenni, az emberek megkérdőjelezik az adó bevezetését, és ez a vita most félrecsúszott, ilyen körülmények között szerinte a netadót egész egyszerűen nem lehet bevezetni.

"Ebben a formában semmit sem szabad bevezetni" - mondta Orbán, aki szerint az emberek ezt nem tartják ésszerűnek, márpedig a kormány az emberekkel együtt kormányozna.

Kitiltás: várakozás


Rágalmazás ellen nem lehet védekezni, minden egyes ügyben várjuk az információkat - közölte Orbán az amerikai kitiltási botránnyal kapcsolatban. Szerinte most derült ki például, hogy amerikai cégek is érintettek lehetnek áfacsalási ügyben, ezért Kérte Varga Mihályt, a parlamentben számoljon be erről az ügyről.

Költségvetés: a teljes foglalkoztatottság a cél


A büdzsé tervezetéről azt mondta, azt kérte a miniszterektől, hogy a teljes foglalkoztatásra összpontosítsanak. Négy éve 550 ezer ember kapott jövedelmpótló támogatást, ők nem találtak munkát, segélyt kaptak fizetés helyett, ez a szám most 180 ezer körül van, a 2018-as célkitűzés pedig nulla lenne - közölte. Ehhez a célhoz vinne közelebb szerinte a jövő évi költségvetés is.

A másik cél a bankok elszámoltatása, ami Orbán szerint példa nélküli, azt mondta, ennek köszönhetően több százezer családnak csökkenhetnek a pénzügyi tervei 2015-ben. A nyugdíjakat sikerül megvédeniük, a családok támogatását növelni tudják - sorolta a jó híreket a kormányfő.

Vannak időszakok, amikor sűrűbbek a bírálatok, most éppen azért, mert most jön a bankok elszámoltatása. Ez most a sláger, most várni kell, fel kell készülni, hogy gyakrabban írnak negatív cikkeket - közölte Orbán.

A gond az, többet költünk, mit keresünk - tette hozzá Orbán, aki szeretné elérni a nullás költségvetési egyenleget, ez az államadósság csökkentése érdekében is fontos lenne. A költségvetés a "forró krumplik" közé tartozik, erről mindig vita van, a büdzsé elfogadása szerinte általában "méhkasszerű" időszak a politikában - tette hozzá.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zúgott ˝a mondjon le˝ és az ˝Orbán, takarodj˝

Nem hittek a kormányfőnek, ezért tüntettek Budapesten. Tovább olvasom