Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 19°C | 25°C Még több cikk.

Orbán: hamarosan mindenki elismeri, hogy jó az új trafikrendszer

Az ősszel ismét csökkenteni akarja a kormány a gáz és az áram árát - mondta a kormányfő csütörtökön az InfoRádió Aréna című műsorának.
"A gazdaság szerintem egy erősebb ország képét mutatja majd az év második felében, mint most. (...) Ha ez így lesz, akkor szerintem elég erősek leszünk ahhoz szeptember-október környékén, hogy a gáz és villamos energia (...) árát képesek legyünk csökkenteni ismét" - jelentette ki Orbán Viktor.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a rezsicsökkentés érdekében szükség van az aláírásgyűjtésre.

"Minél egységesebben állunk ki egy ilyen nehéz kérdés mögött, annál nagyobb esélye van a kormánynak, hogy sikerre vigye az ügyet. És az, hogy most már a kétmilliót is lassacskán el fogja érni, legalábbis, úgy látom, hamarosan az aláírók száma, egy óriási nemzeti egységet és erőt jelent, ezzel már bele tudok vágni a rezsicsökkentés második fázisába az ősz során" - tette hozzá.

A kormányfő hosszabb távon elképzelhetőnek tartaná a 9 százalékos személyijövedelemadó-kulcsot, de hangsúlyozta, Magyarország még nem elég erős az szja-csökkentéshez.

"Ha lesz egy számjegyű személyi jövedelemadó Magyarországon, szerintem 9-es lesz, már ha azt egy óvatos, konzervatív kormány fogja bevezetni" - mondta. Jelezte azonban, az ország még nem elég erős ahhoz, hogy a jövedelemadóját érzékelhetően csökkentse.

A túlzottdeficit-eljárás megszüntetése érdekében korábban ígért intézkedésekre kitérve elmondta: a zárolások már megtörténtek, és a kormány végrehajtja azt a lépést is, amely alapján az egyszeri kiadásokat az állami vagyon terhére teljesítik.

A szintén felvetett reklámadó ügyében a miniszterelnök megerősítette: be szeretnék vezetni a reklámadót, amit egyébként már korábban is terveztek. "A reklámadótól azért hátráltunk vissza többször is, mert attól féltünk, hogy ez a közeg (a média) majd ellenünk fordul, és akkor nem lesz korrekt velünk. Nem azt fogja eljuttatni az emberekhez, ami a valóság meg amit mondunk, és az ellenfélnek fog esetleg kedvezni. Esetleg megígérik nekik az ellenfeleink, hogy majd eltörlik a reklámadót, és akkor ők jobban fognak kinézni a tévében, mi meg rosszabbul" - fejtette ki.

Szerinte azonban eljött a pillanat, amikor a nagyon nagy profitot termelő médiumoknak is szerepet kell vállalniuk a közteherviselésben. Hozzátette, azt tartja igazságosnak, ha a kisebb rádiók és televíziók nem esnek a reklámadó hatálya alá. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár még egyeztet az ügyben a reklámszövetséggel, és "ha esetleg olyan érveket kapunk, amelyek bebizonyítják, hogy rossz úton jár a gondolkodásunk, akkor persze mindent újra lehet gondolni, de a szándékaink elég egyértelműek".

Trafikügyben úgy foglalt állást - hivatkozva az egészségügyi szempontokra -, hogy "összességében jó dolgot csináltunk, ez nem kérdés", és az új rendszer elindulását követő három hónap után mindenki el is fogja ismerni: ez egy jobban működő szisztéma, mint a korábbi.

"Miért is marakodunk itt most a politikában? Arról beszélünk, hogy lesz 5500 kisvállalkozás, és két embernek - egész nap dolgozva - koponyánként leeshet 150-200 ezer forint" - fogalmazott, megjegyezve, hogy lesznek ennél nagyobb súlyú, szintén vitát kiváltó ügyek. Példaként említette, hogy a közeljövőben 150-200 ezer hektárnyi állami földet hirdetnek meg bérlésre. Ott is több a jelentkező, mint amennyi a lehetőség - mutatott rá. Megjegyezte, hogy egyébként lesznek még más, piacokat átszervező lépései a kormánynak.

A gazdaság alakulását illetően Orbán Viktor arra számít, hogy a túlzottdeficit-eljárás ügyében tett európai bizottsági ajánlást a pénzügyminiszterek tanácsa jóváhagyja majd, az államadósság-csökkenés folytatódik, a gazdasági növekedés a második negyedévben nagyobb lesz, mint az elsőben, és ez így marad egész évben, sőt 2014-ben is.

A következő időszak feladatai között említett még egy júliusban várható demográfiai programot - amelynek keretében szóba került, hogy bizonyos számú gyermek után célzott járulékkedvezmény járjon -, valamint a pedagógus-életpálya bevezetését, de megerősítette: ehhez folytatódó gazdasági növekedésre van szükség.

Szólt arról is, hogy tervei szerint ez év végére, ha máshogy nem, a közmunka bővítésével, kijelenthető lesz: aki dolgozni akar Magyarországon, az dolgozhat. Nem biztos, hogy azt a munkát végzi majd, amit szeretne, és az sem állítható, hogy fel fogja vetni a pénz, de lehetőség lesz dolgozni - magyarázta.

A fogyasztást firtató kérdésre azt válaszolta: demokratikus érzületű kormány nem kényszerítheti fogyasztásra az embereket, márpedig mivel a magyarok született szabadságharcosok, ebben az országban csak demokratikus alapokon lehet jól kormányozni.

Oktatási ügyekben egyebek mellett arról beszélt, hogy nem látja fenntarthatónak azt a rendszert, amelyben szinte mindenkit felvettek a felsőoktatásba, ha hajlandó volt kifizetni tanulmánya költségeit. Az egyetemek is igénylik, hogy a mostaninál magasabb bekerülési ponthatár legyen - fűzte hozzá.

Második kormánya elmúlt három évét értékelve azt mondta, még a kritikusok sem vonják kétségbe, hogy az előző szocialista kabinetek által hagyott csődtömeget sikerült megoldani. Magyarország 2010 előtt nem a saját lábán állt, "félgyarmati sorban volt", önállóságának felét elveszítette, mindennek azonban vége - hangsúlyozta.

A kormánya munkáját érő külföldi reakciókat firtató kérdésre úgy fogalmazott: "a munkámban nem zavar meg, a lelki nyugalmamból nem billent ki, és az önbizalmamat sem vágja vissza, ha azt látom, hogy néhány nagyobb állam vezetője összehúzza a szemöldökét, vagy Brüsszel ráncolja a homlokát".

Az este 7 órakor adásba kerülő interjú felvételét az InfoRádió csütörtök délután juttatta el az MTI-hez.

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. Roland1000 2013. június 02. 22:32
  „Hogy ismernék már el az emberek, amikor eddig bármelyik boltban vehettek cigit..., amikor eddig bárki árulhatta a cigit, és hogy ismernék el azok, akiknek kivette a kormány a megélhetést a kezükből?”
 • 31. lebowski71 2013. május 31. 14:40
  „Gyakorlatilag ellopták a trafikokat, ellopják a földeket. És természetesen ez így mindenkinek jobb lesz.
  Ez az ember menthetetlen, ezért bukott már háromszor.”
 • 30. Agyalapi 2013. május 31. 13:14
  „Szeretném tudni, Schmitt Pál tanult e O. V.-tól vagy O. V. Schmitt-től? Kísérteties a két ember jellembeli hasonlósága. Most már csak az a kérdés, hogy a sorsuk is azonos lesz?”
 • 29. Mike3 2013. május 31. 11:43
  „"de lehetőség lesz dolgozni - magyarázta." Viktor! Ezzel egy bazinagy gond van csak! Az, hogy a magyar NEM AKAR dolgozni!”
 • 28. kormoska 2013. május 31. 10:49
  „Nagyon EUfórikus hangulatban van Viktor mióta hazatért Brüsszelből!
  Lehet,hogy a frissen facsart narancslén kívül mást is felszolgáltak a repcsin?”
 • 27. Grabowsky 2013. május 31. 08:59
  „"Grabowsky
  Az a 60 % hol élt eddig?"

  Nem tudom, de látod, behúzták őket is a választási ígéretekkel... Tegnap a tévében meg Bajnai ígérte a munkanélküliség megszüntetését...
  Bocsi, mentem hányni!”
 • 26. kumisz 2013. május 31. 08:50
  „"A fogyasztást firtató kérdésre azt válaszolta: demokratikus érzületű kormány nem kényszerítheti fogyasztásra az embereket,"

  Magyarul ne egyél, ne szórakozz, ne élj, csak dolgozzál paraszt, hogy valakiknek jólegyen.”
 • 25. Perec 2013. május 31. 08:12
  „Grabowsky
  Az a 60 % hol élt eddig?”
 • 24. Együgyű 2013. május 31. 08:00
  „,,Orbán: hamarosan mindenki elismeri, hogy jó az új trafikrendszer"
  Érdekes most az ,,egészségvédők" nem kommenteznek.”
 • 23. Grabowsky 2013. május 31. 07:25
  „Ezek megmagyaráznák a gázkamra előtt sorban állóknak is, hogy ez így lesz jó, értük van az egész...

  Szavazóik 60 % -át veszítették el ezzel a húzással.”
 • 22. balihoho 2013. május 31. 07:19
  „Kikérem magamnak! Én nem vagyok született szabadságharcos, én csak egy egyszerű, békésen élni kívánó polgára vagyok egy olyan országnak, amelyben éppen a szabadságharcos banda miatt, a szegény még szegényebb, a gazdag még gazdagabb. De ahogyan a közmondás tartja, jön még a kutyára dér!”
 • 21. Antal50 2013. május 31. 07:17
  „Beteges ember, beteges megnyilvánulásai,magukat fényezi a talponmaradásukért,már rég nem az országérdek fontos számára,csak a zsebe. Szánalmas, szégyelnivló.”
 • 20. X_Y 2013. május 31. 07:01
  „"Orbán: hamarosan mindenki elismeri, hogy jó az új trafikrendszer"

  Vagy minimum az a kb. 300 fideszes és sleppje akik azt a közel 5000 koncessziót megkapták...”
 • 19. Bruhh 2013. május 31. 07:00
  „Először is egészségügyi szempontból károsabb a nemzeti dohánybolt,mivel ha már egyszer bejutottunk,nem 1 doboz cigit veszünk,hanem 1 kartonnal,hogy ne kelljen mindennap jó messzire,bekorlátozva gyalogolni.Namármost azt tudjuk,ha van egy karton cigi otthon jobban szivjuk,mintha csak 1 doboz lenne otthon.Azonkivül biztos vagyok benne a disco előtt sok balhé lesz,mindenkinek elfogy a cigije és kéregetés,betámadás lesz,arról nem beszélve mig hazaérünk a buliból hányszor állitanak meg,hogy adj 1 cigit,vagy esetleg le is ütnek.”
 • 18. pirosmedence 2013. május 31. 06:29
  „Önbizalomban továbbra sincs hiány: mindent jól csinálunk, az ego rendben van, a stílus továbbra is elképesztően magabiztos, arrogáns, pökhendi -a nyilatkozatban ismét hozta a formáját.”
 • 17. Logaritmus 2013. május 30. 22:43
  „Bohács és Haág tuti jobban élnek.”
 • 16. Egyolvasó 2013. május 30. 21:58
  „Persze, hogy elismerjük, sőt még tapsolni is fogunk minden megszólalása után.
  Volt ilyen régen is, aki pedig másképp gondolta azt elvitték elbeszélgetésre. Miért ne elevenítsük fel a múltat, hiszen a történelem ismétli önmagát.”
 • 15. roxper 2013. május 30. 21:45
  „Biztos minden bagós boldogan fizet 100 ft-tal többet egy doboz cigiért, azért hogy pár csókos nari pár hónap alatt megszedje magát...”
 • 14. Roland1000 2013. május 30. 21:36
  „Hát, ha pisztolyt fognak a fejemhez, akkor esetleg...”
 • 13. pachakuti 2013. május 30. 20:39
  „Ha nem is mindenki, de a trafikos fideszesek biztosan!”
32 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

150 millió jut idén szúnyogirtásra

Ez a tavalyi összeg duplája. Tovább olvasom