Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Orbán Indiában: Magyarországon lehet a legalacsonyabb az áramár az EU-ba

Magyarországon jelenleg a háztartások energiaárai csökkennek, de a kormány szeretné, ha később az üzleti szférában is visszaesnének a költségek.
Orbán Viktor miniszterelnök szerint négy-öt év múlva Magyarországon lehet a legalacsonyabb a villamos energia ára az Európai Unióban, aminek feltétele az atomenergia-kapacitás bővítése.

Magyarországon jelenleg a háztartások energiaárai csökkennek, de a kormány szeretné, ha később az üzleti szférában is visszaesnének a költségek - mondta a hivatalos indiai látogatáson tartózkodó kormányfő a Mumbaiban rendezett magyar-indiai üzleti fórumon pénteken.

A kabinet azért is áll ki a nukleárisenergia-felhasználás mellett, mert szükség van rá az energiaár-csökkentéshez - közölte Orbán Viktor. Emlékeztetett, hogy jelenleg a magyar villamosenergia-ellátás 40 százaléka származik atomenergiából, a kormány azonban közel van az erőműbővítésről szóló megállapodáshoz, így ez az arány a következő évtizedben 60-70 százalékra emelkedhet. Magyarországnak nincsenek természeti erőforrásai, így ez az egyetlen lehetőség a relatíve olcsó energia előállítására például ipari felhasználásra - mutatott rá.

Mindezek alapján úgy vélte, 4-5 év múlva Magyarországon lehet a legolcsóbb a villamos energia ára az Európai Unióban. Ennek azonban előfeltétele, hogy a jelenlegi kormányzópárt megnyerje a jövő évi választást - tette hozzá.

A miniszterelnök felhívta a figyelmet arra, hogy Európával ellentétben az Egyesült Államok azért volt képes kimászni a válságból, mert az európaihoz képest egyharmaddal alacsonyabbak az energiaárai. Márpedig, ha az európaiak nem képesek megtalálni az energiaár-csökkentés módját - nemcsak a háztartásoknak, hanem az üzleti szféra számára is -, akkor nincs esélyük a gazdasági versenyképesség visszanyerésére. Különösen nem a gépjárműiparban - mondta, miután az energiaárakkal kapcsolatos álláspontját a magyarországi autóipart firtató üzletemberi kérdésre fejtette ki.

Szerinte Magyarország egyebek mellett azért lehet sikeres, versenyképes a gépjárműiparban, mert kiváló mérnökei vannak és alacsony a munkaerőköltség, ami persze jó az üzletnek, de nem jó az embereknek, noha ebben a szektorban még mindig magasabbak a fizetések, mint sok más ágazatban. Azonban az autóipari versenyképesség egyik legfontosabb jövőbeli feltétele a cégek energiaköltsége lesz, ezért is szükséges csökkenteni az árakat Magyarországon is - közölte.

Egy másik kérdésre, a turisztikai kapcsolatokról érdeklődő vállalatvezetőnek válaszolva a kormányfő szorgalmazta, hogy jelenjenek meg az indiai szereplők a budapesti szállodaiparban, így ugyanis könnyebb lehet Magyarországra vonzani az indiai turistákat.

A több mint 70 magyar üzletember és számos indiai cég képviselője előtt tartott beszédében Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy Magyarország fontos, a vállalatok logisztikai szempontjából talán a legfontosabb hely Európában, amely egészében még nem látja tisztán, hogyan lábaljon ki a válságból, de már van olyan régiója - például Közép-Európa -, amely túl van a krízisen, így versenyképesebb.

A magyar-indiai gazdasági együttműködés szempontjából fontosnak nevezte a magyar gépjármű-, építő-, gyógyszer- és energetikai ipart, a már említett magas színvonalú mérnöki tudást, a víz- és hulladékgazdálkodást, a mezőgazdaságot, valamint az infokommunikációt és a biotechnológiát. Hozzáfűzte, hogy Magyarországon is vannak indiai befektető vállalatok, "zászlóshajók", közülük kettővel stratégiai együttműködési megállapodást is kötött a magyar kabinet.

A miniszterelnök az Indiában folytatott gazdasági megbeszéléseit úgy összegezte, hogy a két ország kormánya minden szükséges lépést megtett, kinyitották a kapukat, most az üzletembereken a sor, hogy éljenek a lehetőségekkel.

Csütörtökön Újdelhiben is rendeztek magyar-indiai üzleti fórumot a magyar Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) szervezésében. Azon a tanácskozáson Orbán Viktor arról beszélt, hogy jelentősen, a mostani csaknem háromszorosára kellene növelni az Európán kívülre irányuló magyar export mértékét 2018-ra. A fórumokon 66 magyar cég képviselői vettek részt többek között a vízgazdálkodás, a megújuló energia, a biotechnológia, a gyógyszer-, valamint a gépipar területéről.

A magyar kormány már két indiai céggel is kötött stratégiai együttműködési megállapodást: az informatikai szolgáltatást és tanácsadást nyújtó Tata Consultancyvel - amelynek mumbai központját péntek délután keresi fel az Indiában tárgyaló magyar delegáció -, valamint a transzformátorokat és nagyfeszültségű gépeket gyártó CG Electric-kel.

Olvasóink írták

 • 9. TELSTAR 2013. október 18. 17:25
  „Talán az EU-baN...”
 • 8. pachakuti 2013. október 18. 16:35
  „Értsük ezt a prófétai kinyilatkoztatást úgy, hogy az áram árával lekörözzük Izlandot?
  Félő, hogy O.V. felvette tanácsadói közé az ígérőkirály Pintér Sándort is.”
 • 7. x 2013. október 18. 16:31
  „6. unicum58, most erre föl kívánjam, hogy élnéd le az életedet ott, ahol tényleg úgy van?
  - Tájékozódj inkább,
  http://www.delmagyar.hu/forum-kepek/231/B2305590.jpg
  - Nem kell messzire menned,
  http://www.delmagyar.hu/forum/szegenyseg/26/3361/?action=kifejt&ord=1&page=0&limit=200
  - Vajdaságban, illetve Szerbiában mikor voltál utóljára?
  http://www.delmagyar.hu/belfold_hirek/1_millioan_eheznek_szerbiaban/2353949/”
 • 6. unicum58 2013. október 18. 15:37
  „Legek országa! Meg a legmagasabb áfa, legkevesebb fizetések,legalacsonyabb életszínvonal,leg<moderálva>abb politikusok,legalacsonyabb életszínvonal,legtöbb munkanélküli,hajléktalan,stb.”
 • 5. keletaru 2013. október 18. 15:26
  „Mondja ezt aki sörös alátétre ígérte az adót ........”
 • 4. pog 2013. október 18. 14:59
  „talán szélütés érte...”
 • 3. x 2013. október 18. 14:06
  „2. _csutak_, azzal szemben a franciák (a francia szocialisták is) kitartanak az atomerőműveik mellett.
  A német "zöld hullám" pedig jelentősen drágítja a belföldi háztartási fogyasztók számára ott az áramot.”
 • 2. _csutak_ 2013. október 18. 13:40
  „Rettenetes dolog az amikor egy hagymázas vízióval megáldott jogász áll a kormány élén!
  Az álmai és a valóság között akkora a szakadék, hogy az egy zárt osztályt megérne.
  http://hvg.hu/gazdasag/20130402_Zold_hullam_porgette_fel_a_nemet_aramexpo
  http://www.pennenergy.com/articles/pei/2013/10/renewable-energy-surcharge-to-rise-again-in-germany.html
  Tehát amint e két link is írja, valami másról szól a valóság.”
 • 1. x 2013. október 18. 13:04
  „Székkutasi és tápéi fával-szénnel fűtők pár év múlva átállhatnak majd gazdaságos-atom-fűtésre! :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fidesz-frakció üdvözli a kormány jövő évi adócsökkentési terveit

A Fidesz-frakció üdvözli a kormány jövő évi adócsökkentési terveit, mivel a 2014-es adótörvények… Tovább olvasom