Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Orbán kedden bejelenti a gazdasági akciótervet

Orbán Viktor kormányfő kedden, a parlament 13 órakor kezdődő ülése elején ismerteti a gazdaság talpra állítását célzó, a 3,8 százalékos idei hiánycél tartásához szükséges akciótervet.
A programot rendkívüli kormányülésen dolgozta ki a kabinet az elmúlt három napban, miután Varga Mihály ismertette az általa vezetett gazdasági tényfeltáró bizottság részjelentését.

A Miniszterelnökség államtitkára szombat délelőtt a tényfeltárás közbülső jelentésének ismertetésekor kijelentette: konszolidált a magyar gazdaság helyzete. Hangsúlyozta azonban, az idei költségvetés több adata nagyságrenddel tér el a valóságtól, ezért, hogy a tervezett 3,8 százalékos hiányt tartani lehessen, azonnali intézkedésekre van szükség.

A kormány ennek érdekében még szombaton háromnapos rendkívüli tanácskozásba kezdett, hogy gazdasági akciótervet dolgozzon ki.

Az ülés első napja az állapotrögzítésről szólt számos "külsős" vendég jelenlétében. Mások mellett ott volt Szapáry György, a Magyar Nemzeti Bank volt alelnöke, Járai Zsigmond és Bod Péter Ákos egykori jegybankelnökök, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Erdei Tamás, a Bankszövetség elnöke, Patai Mihály tőzsdeelnök, valamint Török Ádám, a Költségvetési Tanács tagja.

A gazdaság talpra állítását célzó akciótervvel kapcsolatos konkrét döntés-előkészítő munka vasárnap kezdődött Lovasberényben. A rendkívüli kormányülés második napján tartott tájékoztatón Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője azt mondta: a kormány "a mérlegelendő lehetőségek között" fontolgatja az egykulcsos, 16 százalék körüli személyijövedelem-adó (szja) bevezetésének lehetőségét. "Amikor a kormány ezt elemzi, azt is vizsgálat alá veszi, hogy a családi elemek miként tudnak, vagy tudnának abban megjelenni" - közölte.

Kérdésre válaszolva hangsúlyozta: az adócsökkentés a kormány által kijelölt egyik fő irány.

A háromnapos kormányülés utolsó napján, hétfőn Varga Mihály azt mondta: beigazolódott, hogy valótlan adatokat közölt az előző kormány, hiszen az első öt hónap államháztartási hiánya 736 milliárd forint, ami az egész évre tervezettnek 84,6 százaléka.

Közölte: a központi költségvetés hiánya az egész évre tervezett 87 százaléka, nagyobb a vártnál, és nagyobb, mint amekkora a korábbi évek hasonló időszakában volt.

Ebben a helyzetben a kormánynak kezelnie kell az államháztartás helyzetét, valamint meg kell kezdenie a magyar gazdaság talpra állítását, átalakítását - tette hozzá.

Még a gazdasági tényfeltáró bizottság részjelentésének ismertetése előtt kavartak vihart a Fidesz ügyvezető alelnökének szavai. Kósa Lajos múlt csütörtökön egy kkv-fejlesztési konferencián úgy fogalmazott, a jelenlegi cél a közvetlen államcsőd elkerülése, és "a krízis időszakára" egy átmeneti, legfeljebb két évre szóló forgatókönyvet kell megalkotni. Hozzátette: "szűk esélyünk van arra, hogy elkerüljük Görögország helyzetét, a helyzet ugyanis sokkal rosszabb, mint hittük".

Másnap erre Szijjártó Péter azt mondta, nem tartja túlzónak a Fidesz ügyvezető alelnökének kijelentéseit az államcsőddel összefüggésben. Emlékeztetett arra, hogy az államcsődről Gyurcsány Ferenc volt kormányfő beszélt mintegy két évvel ezelőtt. "Sőt mi több, döngette a mellkasát, és büszke volt rá" - tette hozzá.

A politikai nyilatkozatok hatására esett a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, és gyengült a forint.

Varga Mihály szombaton - miután bejelentette, hogy a kormány tartani akarja a 3,8 százalékos idei hiánycélt, és közölte azt is, konszolidált a magyar gazdaság helyzete - túlzónak nevezett minden olyan összevetést, amely magasabb kockázati felárral rendelkező országgal hasonlítja össze Magyarországot, "ha ezt egy kolléga teszi, az pedig nem szerencsés".

Kósa Lajos hétfőn a parlamentben újságíróknak úgy nyilatkozott: múlt heti, az államcsőddel kapcsolatos kijelentésével nem akart kárt okozni senkinek.

Olvasóink írták

 • 12. Lutetia 2010. június 08. 08:38
  „"Mindaddig, amíg az EU-IMF hitelkeret rendelkezésre áll, nem alakulhat ki hitelfelvételi kényszerhelyzet" - mondta Edwin Gutierrez, az Aberdeen Asset Management feltörekvő piaci alapkezelője. "Mindaddig, amíg nem követnek el semmi butaságot, mint például az adók csökkentését, addig minden rendben lesz" - fogalmazott."
  (MTI)”
 • 11. achilleus 2010. június 08. 08:05
  „Látom itt alul, egymással is vitatkoznak.
  Bajnai úr - mellesleg, kedves Ferrer - nem az égből pottyant a miniszterelnöki székbe, hanem mindig olyan pozícióban volt a Gyurcsány kormányban, ahol az EU-s pénzekről döntöttek: fejlesztési stb, stb. miniszterként hozzájárult ahhoz, hogy a válság letarolta az országot: amúgy pedig egy-két héttel a válság kitörése előtt Gyurcsánnyal kórusban tagadták, hogy bármi probléma lenne. Ennyit az éleslátásról, miniszterelnöksége alatt pedig az IMF kormányzott, volt miből a 25 milliárd dollárból az ő ideje alatt hívtak le vagy 10 milliárdot.”
 • 10. saturnus 2010. június 08. 06:06
  „Méghogy nem okozott kárt!!! Gazdasági elemzők elemzése szerin több mint 400milliárd forint kárt okozott a forin mintegy 16ft-os gyengülése. Nem kiabálják,hogy 300ft benzin ár felett fizzessen az állam meg nem lessz GÁZ ÁR emelés.Nem hallom? Mindenki tudja ,hogy a forint alapú hitel háromszór drágább mint más valutában.De most jól megszívatták ezeket is. Haverját csányit is meg demjánt is megvágta ezeknek az állacsőddel való riogatás olyan mintha saját nemzetének kárt okozott a hazudozásuk,szerintem okozott is.Nem adokén egy évet és rendkivüli választások lessznek kiírva mert semmit semfonak tudni felmutatni csak az országot húzzák le.”
 • 9. N.P. 2010. június 08. 05:06
  „Arról volt szó még a választási kampányban is, hogy a Fidesznek kész tervei vannak, nem kér 100 napot, 20 nap alatt a közbiztonság is helyreáll stb.. stb.. Vagy "Hazudtunk reggel, éjjel meg este" -- persze Orbántól tudjuk: ők soha sem hazudna!!! Mi van itt elvtársak???”
 • 8. smalltown 2010. június 08. 01:37
  „akcios terv... hmmm”
 • 7. majdénmegmondom 2010. június 08. 00:06
  „Értem ez alatt, hogy akár a választási programjukban is szerepelhetett volna. Bár nem volt rá szükségük. A csodákban hívők így is megválasztották őket.”
 • 6. majdénmegmondom 2010. június 08. 00:00
  „Ideje! Lett volna rá 8 évük, hogy felkészüljenek. Ha Varga Mihály mint a költségvetási bizottság elnöke nem ismerte a számokat akkor itt valami sántít!”
 • 5. dömdödöm 2010. június 07. 22:59
  „orbán távozz!!!”
 • 4. Ferrer 2010. június 07. 22:41
  „Bajnai a szocialista blokkhoz tartozott ugyan, de amit ígért, azt legalább betartotta. Ilyen az, amikor egy nem elmebeteg vezeti az országot. Gondoljatok bele, mi lett volna, ha 6 évig ő lett volna a miniszterelnök a hazudozó Gyurcsány helyett.”
 • 3. Rozsdás 2010. június 07. 22:37
  „Kicsit változott a helyzet a mostani ellenzéket már nem egyszerű az orránál fogva vezetni!!
  Ebbe 2/3-os többségel is bele lehet bukni!!
  A nagy mellény ezen nem segít,sőt kifejezetten hátrányos.
  A hülyeség hatványozása jellemző most az új kormányra!!!”
 • 2. Tapasztalt 2010. június 07. 22:32
  „Talpra állitaniuk nem kell a gazdaságot, már elindult a növekedési ciklus, kecmergünk ki a válságból. Csak nehogy fejtetöre állitsanak mindent ezek a gazdasági balfékek. Obama elnök levélben megdicsérte és megköszönte Bajnai eredményes válságkezelö munkáját, a fidesz egy szó köszönet nélkül visszamutogatva mocskolódik....”
 • 1. T2 2010. június 07. 20:53
  „Már csak egy éjszaka és itt a CSODA! Európa hozzánk jön majd tanulni. 3 nap alatt kidolgozni az ország jövőjét, nem piskóta. (Gondolom olyan is lesz)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Varga szerint valótlan adatokat közölt az előző kormány

Varga Mihály szerint beigazolódott, hogy valótlan adatokat közölt az előző kormány. Az előző kormány… Tovább olvasom