Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Orbán: készen állunk az IMF-tárgyalásokra

Orbán Viktor szerint bármelyik percben érkezhet hír az IMF-tárgyalás megindulására, hiszen az ország készen áll.
Magyarország készen áll a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval folytatandó hivatalos tárgyalásokra, és bármelyik pillanatban érkezhetnek olyan hírek az IMF-től, hogy ezek megindulhatnak - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában pénteken. Az interjúban beszélt arról is, szerinte Magyarországnak érdemi vitát kell folytatnia a következő egy-két évben arról, hogy a jellegében teljesen megváltozott eurózónához akar-e csatlakozni.

A jegybanktörvényről szólva a kormányfő közölte: a kabinetnek nem fűződik semmilyen különleges érdeke ahhoz, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) mostani vezetősége mandátumának lejártáig kinevezzenek egy harmadik alelnököt. "Van egy törvényünk, amely szerint ez lehetséges, a törvényt nem fogjuk módosítani, de szívesen megállapodunk arról, hogy a mostani jegybankelnöki vezetés mandátumának lejártáig nem nevezünk ki új alelnököt" - mondta, hozzáfűzve, "papírunk van arról, hogy mi betartjuk az EU-val kötött szerződésünket jegybankügyben". Azon szervezetek álláspontját pedig, amelyeknek csak véleményezési joguk van - így például az Európai Központi Banknak -, "olyan mértékig vesszük figyelembe, ameddig azt indokoltnak lájuk" - közölte, megjegyezve, hogy szerinte ez megtörtént. Kijelentette egyúttal, hogy a magyar parlament nem adhatja fel a szuverenitását.

"Az MNB a magyar pénzügyi rendszer része. Az MNB-nek senki sem adhat utasítást, ideértve az Európai Központi Bankot is", nem pedig csak a magyar kormányt - szögezte le Orbán Viktor.

Magyarország készen áll az IMF/EU-tárgyalásokra, "nem rajtunk múlik, hogy mikor kezdjük el", az EU már zöld lámpát adott, tehát "bármelyik pillanatban jöhetnek arról szóló hírek az IMF-től, hogy a tárgyalások megindulhatnak" - jelezte.

A jövő évi költségvetés tervezetéről Orbán Viktor kifejtette: "egy rendes ország" nem az év utolsó óráiban fogadja el büdzséjét, hanem már az év közepén tudja, milyen keretfeltételek között működik majd a gazdasága a következő esztendőben. "Most léptünk arra az ösvényre, amin érdemes járni" - mondta a költségvetési törvényjavaslat pénteki benyújtására utalva, hozzátéve, hogy a halogatás helyett a rugalmasság a fontos, meg kell ugyanis őrizni a kabinet akcióképességét, s ezt szolgálják a tervezett jelentős tartalékok is.

A büdzsé céljának a kormányfő azt nevezte, hogy Magyarország a saját lábára tudjon állni. A 2013-es költségvetés szerinte tovább növeli a munkalehetőségek számát, és csökkenti az adósság szintjét, egyúttal nem fordulhat elő, hogy egy terület kevesebb pénzből gazdálkodjon jövőre, mint idén.

Az előterjesztést a Fidesz-KDNP-frakció még nem tárgyalta - folytatta -, így "vannak még olyan szempontok, amelyeket javasoltak nekünk a parlamenti képviselőink, de ez a költségvetés nem oldja meg, ezért még számítok komoly és érdemi megbeszélésekre a frakcióval". Példaként említette a képviselőcsoportnak azt az igényét, hogy javítsák a fizikai munkát végzők bérhelyzetét. A költségvetést pénteken nyújtják be a parlamentnek, a főszámokat még a nyári szünet előtt elfogadják, majd szeptemberben véglegesítik - vázolta fel a menetrendet.

A forint árfolyamára kitérve megjegyezte, az európai gazdaság bizonytalansága miatt arra érdemes felkészülni, hogy a magyar fizetőeszköz árfolyama a jövőben is ingadozni fog; a forintnál jóval erősebb valutáknál is ez a helyzet.

A kormányfő a rádióinterjúban ismertette azt a kormánydöntést is, hogy felmondják a PPP-beruházásokról - vagyis az állam és a magántőke bevonásával készülő nagyberuházásokról - szóló szerződéseket, "kiváltjuk belőle az államot, és az emberek visszakapják a sportpályákat, a csarnokokat meg a tanuszodákat, és azokat biztonságosan működtetjük a jövőben".

A miniszterelnök - az euróövezet válságával összefüggésben - beszélt arról is, hogy szerinte Magyarországnak érdemi vitát kell folytatnia a következő egy-két évben arról, hogy a jellegében teljesen megváltozott eurózónához akar-e csatlakozni. Orbán Viktor ezt azzal magyarázta, hogy szerinte az eurózónában egy nagyon erős, a nemzeti függetlenséget, szuverenitást jelentősen korlátozó központosítás zajlik majd le. A magyar kormányoldal a nemzetek Európájában hisz, nem a birodalmi koncepcióban - jelezte, majd azt mondta: "ha Európa a saját lábára akar állni, és nem akar a világ beteg embere lenni (...), akkor át kell vennie az események irányítását a pénzpiacoktól".

A hétvégi görögországi választásokról szólva úgy vélekedett: a görög emberek fogják eldönteni, hogy kik alakítsák meg a kormányt, és ezt nem szabad kívülről befolyásolni.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. Antal50 2012. június 16. 09:52
  „Az agymosottakmindenkishibábabelekötnek,hogy a lényegről eltereljékazemberekfigyelmét.A vezíretek országvezetéseatéma.”
 • 27. gubanc 2012. június 15. 21:33
  „Viktorka! Egy baj van! Az I MF ls az EU nem akar veled beszélgetni. Megvárják míg lemondasz. Addig meg a nép hal éhen.”
 • 26. Mignon 2012. június 15. 18:23
  „Hogy itt Nemetorszagban mennyire felelösek a politikusok, lenne egy szavam:

  A penzügyi valsag egyik legföbb okozoja a Deutsche Bank bankarai,
  a fönökükkel Herr Ackermann-nal.
  ( a "valsag"-ban milliardos nyereseget könyvelhetnek el!)

  A nemet kormany hogy kilabaljon ebböl a valsagbol, behivott egy embert Kormanytanacsadonak:
  Herr Ackermannt, a valsag egyik fö felelöset.....!

  Jo a sztori mi...?
  Es, igaz is.

  Ez van.”
 • 25. tol 2012. június 15. 18:06
  „tudod Mignon, könnyű Németországból beszélni - ott felelős emberek a politikusok...”
 • 24. tol 2012. június 15. 18:03
  „bolondjuk. Jó ez így...”
 • 23. Mignon 2012. június 15. 16:19
  „22.

  Lyuk (das Loch)-ezt meg nem felejtettem el...
  :)”
 • 22. Antal50 2012. június 15. 13:35
  „Bolond jukbol bolond szél fúj. Ez már annyiszor megveezette az embereket,hogy elvesztette a hitelét. Azért megy mindig a rádiba összevissza hülyeségeket beszélni, mert ott nemlátják. Ha már nemtudja,hogy mit kell tenni a jóirányba,legalább nelépne a rossz felé. Minden értéket eltesznek vagy lerombolnak a szemünk előtt,és jönnek a magyarászkodással,hogy ez jó a népnek meg az orrszágnak. Ezek nembecsülik sem a fiatalt sem az idöst,de még az országot sem,csak a zsebüket tömik. Telhetetlen pofátlan banda,még két év és egy éhessekkel,hajléktalanokkal tele kifosztott,lecsúszott országot hagynak magukmögött.”
 • 21. Mignon 2012. június 15. 13:06
  „Orban ur!

  Magyarorszag problemaja nem az IMF, es a Nyugat (különöskeppen Nemetorszag)
  problemaja!
  Egyetek meg amit föztetek!

  Bovli nivo nemcsak penzügyileg, hanem az agyatok is.”
 • 20. nanemaaa 2012. június 15. 13:05
  „18.
  Szerintem "a zelmúltnyócév" szlogent lassan pontosítani kellene "balfaszságainkelőttinyócév"-re!”
 • 19. Mignon 2012. június 15. 12:50
  „Tavaly december közepen Budapesten volt az IMF targyalni, de
  akkor nagy volt a pofatok, mi...?
  Most kuss.”
 • 18. Együgyű 2012. június 15. 12:41
  „,,Orbán: készen állunk az IMF-tárgyalásokra"
  Nemes dolog! Főleg ha Viktor apánk az íróasztala mögött ül és vár rendületlenül!
  Azért félve megkérdezném, hogy most ellenségek e vagy nekünk a pénzükre szükségünk lenne egyáltalán?
  Esetleg ez is az elmúlt nyolc év bűne?
  Talán keletről kellene várni az országunkat felszabadító pénzügyi szabad csapatokat?
  Mindenkinek én a vélemény szabadságot megadom a demokrácia jegyében! Bírálni senkit nem fogok!
  Aki nem érti, azt sajnálom! Félremagyarázni az írásomat szabad, mint mindent a kormány tagjainak és követőiknek!
  OFF.”
 • 17. X_Y 2012. június 15. 12:35
  „http://aranykozep.nolblog.hu/files/IMF-re%20v%C3%A1rva.jpg”
 • 16. Esovaro 2012. június 15. 12:28
  „Lehet ,hogy Orban keszen all,de az IMF nem”
 • 15. X_Y 2012. június 15. 12:24
  „Orbánnak fontosabb a saját öntelt egója mint az ország meg a zemberek sorsa... A zemberek addig voltak fontosak, amíg beszavazták őt és elvtársait a parlamentbe.”
 • 14. Ebgondolat 2012. június 15. 11:40
  „Szóval készen állnak a tárgyalásra?! Ezek szerint véget ért a karácsonyi vakáció az IMF-nél. Merthogy decemberben kósa (szokás szerint) azt hazudta, hogy csak a karácsonyi vakáció miatt utazott el az IMF küldöttsége. Amúgy jó tudni, hogy van még a világon valaki, aki szóba áll orbánékkal.”
 • 13. KamuNeni 2012. június 15. 11:39
  „Tenyleg keszen all??”
 • 12. szandokán 2012. június 15. 11:30
  „Álomvilágban él ez a kis törpe pöcs.”
 • 11. alfa258 2012. június 15. 11:30
  „Ez a zember???? 100-as? DE rólunk is csak annyit: semmi nem volt jó, egyszerűbb volt komcsizni, szidni ami van, mert itt semmi nem tetszik a többségnek, ezért elment az a kör aminek a 2-3-a hatalomra juttatta ezeket!!! Innen qva nehéz lesz elérni a két évvel ezelőtti szintet is! Tehát tessék felemelni a fenekét mindenkinek és elmenni választani 2014-ben! Már ha lesz választási lehetőség, és nem 1 párt rendszer lesz addig! Az ország inflációja a világon !!!! az elsők között van ma!!!! És ezt nem én találtam ki!!!”
 • 10. roxper 2012. június 15. 11:12
  „A naridrodokon kívül van aki hisz neki????
  Mert külföldön már a mezei újságírók is hazugnak tartják, rég lejáratta magát az egész világon!”
 • 9. gondolom 2012. június 15. 11:10
  „A végén a komcsi Orbán még ki lépteti az országot az eu-ból. Az imf pedig nem siet a bunkó fideszes politikusokhoz ,”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyedülálló tanfolyamot indít a Honvédelmi MInisztérium

Európában elsőként indítja el a nem hagyományosan előállított és használt robbanószerkezetek (IED)… Tovább olvasom