Délmagyar logó

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Orbán: nem szeretem a fegyverletételre épülő nemzetpolitikát

Megvannak az eszközök arra, hogy miképpen lehet békésen, a nagyhatalmak számára is elfogadható módon megvédeni saját érdekeinket - nyilatkozta a kormányfő.
"Nem szeretem a fegyverletételre épülő nemzetpolitikát" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a román Digi 24 hírtelevíziónak adott interjúban. A kormányfő hangsúlyozta: megvannak az eszközök arra, hogy miképpen lehet békésen, a nagyhatalmak számára is elfogadható módon megvédeni saját érdekeinket.

A július 27-én rögzített, szombat este műsorra tűzött interjú világpolitikai témákat érintő részében, a 24. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen tartott előadására utaló felvetésre válaszolva Orbán Viktor kifejtette, nem bírálta a nagyhatalmakat, csak felhívta a figyelmet arra: a közepes méretű országoknak meg kell próbálniuk az általuk megtermelt erőforrásokat - a nagyhatalmi elszívó hatást közömbösítve - saját határaikon belül tartani.

"Engem azért szoktak megtámadni, mert ilyen tabutémákról beszélek, de ha nem beszélünk róla, akkor a magunkfajta méretű országok eleve vereségre vannak ítélve" - mondta Orbán Viktor.

A magyar kormányfő utalt arra is, hogy az Európai Unió az egységesüléssel jó választ adott a világban zajló átalakulásokra, de tíz évvel korábban kellett volna felvennie soraiba a nagy növekedési potenciállal rendelkező közép-európai országokat. Az EU megtorpant a közös valuta bevezetésénél: a pénzügyi uniót nem követte a bankunió és a költségvetési unió - tette hozzá.

Orbán Viktor felidézte, hogy első miniszterelnöki mandátuma idején az Európai Unió még egy derűlátó, magabiztos, merész terveket szövögető közösség volt, mikor azonban 2010-ben visszatért az európai csúcstalálkozókra, egy pesszimista, kiútkereső, bizonytalan közösséget talált.

Úgy vélekedett, Európa számára még nyitott kérdés, hogy sikerül-e elindulnia egy újabb fellendülés felé, míg az Egyesült Államok - az eddigi jelek szerint - az Európai Uniónál eredményesebb válaszokat talált a gazdasági válságra.

"Ott egy nagy pénznyomdát működtetnek, van egy nagyon komoly inflációs veszély, de az állam mindenkori költségvetésén és a jegybankján keresztül folyamatosan életet pumpál a gazdaságba" - magyarázta Orbán Viktor. Hozzátette: Japán még forradalmibb megoldásokkal próbálkozik, és Magyarországnak ezekkel a piacokkal és partnerekkel is számolnia kell.

Kifejtette: a keleti nyitásra azért van szükség, mert a magyar gazdaság külkapcsolati rendszere rendkívül egyoldalú, 70-78 százalékban az Európai Unió felé irányul.

"Az exporthitelezéssel foglalkozó magyar állami bankot teljesen újjászerveztük, pénzzel láttuk el, így most már finanszírozást is tudunk adni a keleti kapcsolatok mellé" - mutatott rá Orbán Viktor.

A miniszterelnök a magyar-orosz kapcsolatokról azt mondta: Magyarországnak "fölfutó kapcsolatrendszere" van Oroszországgal.

"Azt ígértem a magyar választóknak, hogy ha lehetőséget kapunk a kormányzásra, és megkaptuk, méghozzá kétharmaddal, akkor véget vetünk Magyarország energiafüggőségének" - jelentette ki, hozzátéve, hogy az elmúlt három évben ezt nagyrészt meg is valósították.

"Ennek ellenére Oroszország továbbra is stratégiai partner" - hangsúlyozta a kormányfő.

A Kínával ápolt kapcsolatokról elmondta: Magyarország stratégiai együttműködésre törekszik, és - bár a szabadság híve - nem próbálja kioktatni a kínaiakat az emberi jogokról.

Az interjúban Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kapcsolata is szóba került. Orbán Viktor kifejtette, az IMF-fel az a gond, hogy a - piaci hitelezőkkel ellentétben - feltételekhez köti a hitelnyújtást, amely ellehetetleníti a saját gazdaságpolitikát.

"Amikor arról van szó, hogy nekünk van egy gazdaságpolitikánk, amely nem arra épül, hogy elvesszük a nyugdíjakat, visszametsszük a szociális ellátást, csökkentjük a családi ellátást, és így tovább, hanem más módon próbáljuk megvédeni a nyugdíjasokat, megvédeni a bérből, fizetésből élőket, fönntartani az ország kulturális színvonalát, akkor összeütközésbe tudunk kerülni az IMF képviselőivel: ez történt" - magyarázta a miniszterelnök.

Mint mondta, az is hozzátartozik a történethez, hogy 2008-ban az összeomló Magyarországot az IMF "helyezte lélegeztetőkészülékre", de az együttműködést 2010-ben csak a bankadó és a nemzetközi cégekre kivetett különadók eltörlése árán lehetett volna folytatni, amire a kormány nemet mondott.

"Az IMF-nek megköszönjük a segítséget, úriember nem csibész: nehéz pillanatban segítettek ki bennünket, de nem kívánunk együttműködni tovább. És örülünk annak, hogy most már megtermelte a magyar gazdaság az idei év első felében azt a pénzösszeget, amellyel a még hátralévő hitelösszeget is ki tudjuk fizetni és így elválhatnak útjaink: nem tartozunk többé egymásnak" - jelentette ki Orbán Viktor a román Digi 24 "Diplomata-útlevél" című műsorának július 27-én adott, most szombaton sugárzott interjúban.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. DMagóg 2013. augusztus 26. 11:03
  „A bolha köhög! Hallatszunk, de nem látszunk!”
 • 27. tol 2013. augusztus 25. 20:10
  „egy gonddal kevesebb, ugyanis Magyarországnak nincs mit letenni. Nincs ugyanis semmiféle fegyvere. Se katonai, se ipari, se mezögazdasági. Csak az Eu-kritikai tehetsége. Ezt a jelenetet Karinthy a Rossz tanuló felel c. novellájában már lefestette.”
 • 26. Ferrer 2013. augusztus 25. 19:41
  „Szerintem a kormánynak az csak jó, ha tömegesen mennek emberek külföldre dolgozni ÉS tanulni: kisebb népesség, kisebb gazdasági szűkösség.. Így is elég nagy a munkanélküliség (+közmunka)”
 • 25. zoolii 2013. augusztus 25. 19:10
  „Orbán: nem szeretem a fegyverletételre épülő nemzetpolitikát
  Én meg orbánt nem szeretem. Gondolom nem vagyok vele egyedül.”
 • 24. scott1 2013. augusztus 25. 18:56
  „OK!”
 • 23. mivan? 2013. augusztus 25. 18:22
  „Számomra értelmezhetetlen az, hogy tieid mert én ezek közül a pártok közül egyikre se szavaznék. De birka módra se bólogatok, mint TI a tieiteknek. De a baloldal nem fog azzal nyerni, ha riogat az euból való kilépéssel. Elárulom scott, hogy még a jobbik se akarna kilépni ha lehetősége lenne rá. És változatlanul állítom, ha mi fizetjük be ha ők adják EL FOGJÁK l....ni. Vagy fog csurranni-cseppenni nevezzük ahogy akarjuk.”
 • 22. scott1 2013. augusztus 25. 18:11
  „Elírtam. Helyesen "nettó befizető".”
 • 21. scott1 2013. augusztus 25. 17:27
  „mivan? !
  Miután teleírták a fórumot a tieid azzal, hogy a 2014-2020-as magyar uniós keret előnytelen és Magyarország bruttó befizető lesz teljesen értelmetlen az a mondatod, hogy "Majd hülye lenne nem el...ni azt a sok milliárdot amit adnak." mivel ha kilépne akkor szerintetek több maradna...

  Persze így utólag még ráfoghatod, hogy nem tudtad miről is beszélsz és nem akartad meghazudtolni Őket! Esetleg hivatkozz papsajtra, hogy csak egy "populista duma" volt a részedről... :D”
 • 20. Qllancs 2013. augusztus 25. 17:15
  „Kilépni az EU ból..na meg visszafizetni a sok --sok milliárd eu amit eddig adtak .DE a saját vagyonukból ! Meg a haverok akik kapták ! Csak simoicska cégei az elmúlt 3 évben : 500 milliárd ft kapott !
  ov. elfelejtette itt mondani :
  Nem kívánatos személy Romániában,Se ő se a banda többi tagja ! " Nem lesz tönn Bálványosi Egyetem ,meg Tusnádi tábor ! " Nem engegélyezi a román miniszter !Elpofátlanodtak a magyar politikusok..nem kérnek belőlük.”
 • 19. papsajt 2013. augusztus 25. 16:22
  „populista duma”
 • 18. margot 2013. augusztus 25. 12:45
  „Elmebaj az elmebaj bármerről is nézzük.”
 • 17. DMagóg 2013. augusztus 25. 11:57
  „"... hanem más módon próbáljuk megvédeni a nyugdíjasokat, megvédeni a bérből, fizetésből élőket, ..."

  Elvesszük a pénzüket az utolsó fillérig, nehogy kirabolják Őket!”
 • 16. tótkomlósi 2013. augusztus 25. 10:39
  „15. mivan? 2013.08.25. 10:13

  Pedig hidd el, hogy sok ember "agyát" átmosták már ezzel az unió ellenességgel!

  Kezdve a jobbiknál!

  Na, ha ez a kettő alkot majd koalíciót(persze most még kézzel lábbal ziltakoznak ellene, de adott pillanatban egymás nyakába borulnak) akkor a hívek kikényszerítik belőlük az ígéretet!
  Nem számít az ország érdeke!
  A sajátjuk elébbrevaló!”
 • 15. mivan? 2013. augusztus 25. 10:13
  „Orbán már nem tudja mit beszél. Annyira FÉL még mindig, hogy nem nyernek újra. Hagyjátok már ezt az EU-ból való kilépést. Ezzel nem lehet választást nyerni! Majd hülye lenne nem el...ni azt a sok milliárdot amit adnak.”
 • 14. balihoho 2013. augusztus 25. 08:47
  „Az IMF hitelt drága konstrukcióval fizették vissza, aminek mi fogjuk a levét, megszorítás formájában meg inni.”
 • 13. CCM 2013. augusztus 25. 08:01
  „Ha kilepik Mo az EU-b?l sirógörcsöt nem fog kapni a Nyugat ettöl ,söt örömtáncra fognak perdülni az emberek, mert egy rablóbandától megszabadul országuk !”
 • 12. NP1 2013. augusztus 25. 02:31
  „Azért sokat elárul Kedves Vezetőnk személyiségéről, hogy csak háborús terminológiákban tud gondolkodni.”
 • 11. tucat 2013. augusztus 25. 01:44
  „Egyezzetek máj ki: legyen Majtonyi! :D Ő, a Jani, nem a Gyuji. :D”
 • 10. JungHeinrich 2013. augusztus 25. 00:48
  „Ez egy demagóg hülye ! Nem hiszem el , hogy amit mond valóságnak véli O_o”
 • 9. macs 2013. augusztus 24. 22:05
  „8. tótkomlósi,
  hát Te is kevered, mert nem Majtényi, Martonyi. :-)”
28 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bándy-gyilkosság: jövő szerdán tárgyalás

A Pécsi Ítélőtábla jövő szerdán kezdi tárgyalni másodfokon a Bándy Kata rendőrségi pszichológus… Tovább olvasom