Délmagyar logó

2016. 12. 10. szombat - Judit 0°C | 9°C

Orbán Viktorhoz fordul az Amnesty International főtitkára, Martin Schulz aggódik

Martin Schulz arra kéri a miniszterelnököt, hogy a negyedik alkotmánymódosítással korlátozódjanak az alapvető emberi jogok.
Rogán: gyakorlatilag az Alkotmánybíróság kéréseit hajtjuk végre

A Fidesz országgyűlési frakcióvezetője szerint az alaptörvény módosításával gyakorlatilag az Alkotmánybíróság (Ab) kéréseit hajtja végre a parlament, a döntést pedig kellően meggondolták.

Rogán Antal szombati budapesti sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva azt mondta: az alaptörvény módosításával négy héten át foglalkozott az Országgyűlés, és nem áll szándékukban zárószavazás előtt módosító javaslatot benyújtani az indítványhoz.

Jelezte: gyakorlatilag az Ab kéréseit hagyják végre, a híresztelésekkel ellentétben pedig nem szűkül, hanem bővül a testület jogköre. A módosítás sok kérdésre ad megoldást - tette hozzá, példaként említve, hogy az egyházak elismerésével kapcsolatos parlamenti döntéssel szembeni jogorvoslat lehetőségét. Az uniós aggályokkal összefüggésben Rogán Antal hangsúlyozta: Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, miniszterelnök-helyettes minden konkrét felvetésre részletes tájékoztatást adott az Európai Bizottságnak és az Európa Tanácsnak. Kijelentette ugyanakkor, hogy a "nyomásgyakorlás politikáját" nem tudja elfogadni, elképzelhetetlennek tartja, hogy a szuverén magyar parlamentnek "kívülről, külföldről mondják meg, mit kell tennie". Az alaptörvény módosítása elleni szombati tüntetésről azt mondta: a megmozdulást "ugyanaz a Bajnai-gárda szervezi", amelyik csütörtökön már "bemutatkozott" a Fidesz székházánál.

Csütörtökön tüntetők hatoltak be a Fidesz budapesti, Lendvay utcai székházának udvarára az alaptörvény negyedik módosítása ellen tiltakozva. Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója Bajnai Gordon volt miniszterelnököt nevezte meg a Fidesz-székház blokádjának felelőseként. Az Együtt 2014 erre reagálva közölte, hogy Bajnai Gordonnak nincs köze a Fidesz székházánál történtekhez.

Rogán Antal a sajtótájékoztatón elfogadhatatlannak nevezte az erőszakos, törvénysértő módszereket, és megjegyezte: éppen az a politika alkotmányellenes, amely nem riad vissza a nyilvánvalóan jogszabályokba ütköző módszerektől. Kitért arra is, hogy az Amnesty International (AI) emberi jogi szervezetnek is vissza kellene vonnia a támogatását Bajnai Gordonéktól.

Amíg a szervezet "törvénytelenséget támogat", addig nem teheti, hogy a szuverén parlament döntéseit kritizálja - vélekedett Rogán Antal, aki arról is szólt: "kénytelenek felkészülni a további törvénytelen akciókra".

A Fidesz-székháznál történtekkel kapcsolatban a Külügyminisztérium csütörtökön közleményben adott hangot értetlenségének amiatt, hogy az AI "támogatja azt a csoportosulást, amely - civil szervezetként meghatározva magát, de pártpolitikai érdekeket szolgálva - (...) betört a Fidesz Magyar Polgári Szövetség székházába". Erre reagálva az Amnesty International kampánykoordinátora, Átol Dorottya aznap azt közölte, hogy az AI-nek semmi köze nincs a Fidesz Lendvay utcai székházánál zajló demonstrációhoz. Hozzátette, az AI a szombati, bejelentett demonstrációt támogatja, amely az alaptörvény módosítása ellen szerveződött.

Az Európai Parlament elnöke aggódik a magyar alaptörvény tervezett módosítása miatt

Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke az általa vezetett uniós intézmény aggodalmának adott hangot a magyar alaptörvény tervezett módosítása miatt, és azt ajánlotta Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy a parlamenti szavazás előtt kérje ki a Velencei Bizottság véleményét. A magyar kormányfő levélben válaszolt Martin Schulznak.

Schulz hivatala szombaton közleményben tudatta, hogy az EP-elnök az előző napon telefonon megbeszélést folytatott Orbán Viktorral. E megbeszélés során tolmácsolta neki az Európai Parlament aggodalmait.

"Azt ajánlottam a miniszterelnöknek, hogy sürgősen kérje ki az Európa Tanács Velencei Bizottságának véleményét, mielőtt a magyar parlament szavaz ezekről a módosításokról" - olvasható a közleményben.

A Velencei Bizottság a strasbourgi székhelyű Európa Tanács égisze alatt működő, független alkotmányjogi szakértői testület.

Schulz szerint Orbán a telefonbeszélgetés során azt ígérte, hogy az ügyet megvilágító levelet fog küldeni neki, valamint José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének, akivel egy órával korábban beszélt.

"A magyar hatóságok tavaly azt ígérték, hogy nem hajtanak végre semmi olyan jogi változtatást, ami összeegyeztethetetlen az európai joggal, illetve normákkal. Azt várom, hogy ezeket az ígéreteket tartsák be" - szögezte le az Európai Parlament elnöke.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-vel szombaton közölte: Orbán Viktor már pénteken levelet írt Martin Schulznak. Ebben a miniszterelnök az Európai Bizottság elnökének, José Manuel Barrosóhoz isntézett levelében foglaltaknak megfelelően kifejtette álláspontját a témában.

Orbán Viktorhoz fordul az Amnesty International főtitkára

Orbán Viktorhoz fordul Salil Shetty, az Amnesty International (AI) nemzetközi főtitkára a tervezett alkotmánymódosítás miatt - közölte a nemzetközi emberi jogi szervezet szombaton az MTI-vel.

A főtitkár arra kéri a miniszterelnököt, a nagyobbik kormánypárt elnökeként akadályozza meg, hogy az alaptörvény negyedik módosítására vonatkozó törvényjavaslat elfogadásával korlátozzák az alapvető emberi jogokat.

Az Amnesty International Magyarország közleményében emlékeztet arra, hogy az AI már az alaptörvény 2011. áprilisi elfogadásakor, és annak 2012. januári hatálybalépésekor is kifejezte aggodalmát a nemzetközi és európai emberi jogok megsértésével kapcsolatban.

Az AI álláspontja szerint a módosító javaslat "a mostani helyzethez képest is további súlyos visszalépést jelent". A szervezet emberi jogi szempontból különösen problematikusnak tartja a törvényjavaslatban a család "túl szűk, szexuális irányultság, illetve a családi állapot alapján diszkrimináló" definícióját, továbbá a hajléktalan emberek "kriminalizálását".

Az AI véleménye szerint továbbá a tervezett módosításnak a véleménynyilvánítás szabadságáról szóló cikke túl tág és homályos megfogalmazást tartalmaz, ezért alkalmas a véleménynyilvánítás szabadságának önkényes korlátozására.

Az Amnesty International arra kéri a magyar miniszterelnököt, biztosítsa, hogy az alaptörvény javasolt negyedik módosítását ne szavazzák meg, és ne iktassák törvénybe addig, amíg az nincs Magyarország nemzetközi emberi jogi kötelezettségeivel teljes összhangban.

A kormánypártok február 8-án nyújtották be a parlamentnek alkotmánymódosító javaslatukat, amely az Alkotmánybíróság által korábban megsemmisített átmeneti rendelkezések többségét beemelné az alaptörvénybe. Érvelésük szerint az Ab nem tartalmi véleményt mondott a szabályokról, hanem elfogadásuk módját kifogásolta.

A kormányoldal úgy döntött, hogy az előzetes választási regisztrációt - amelyet szintén alkotmányellenesnek talált az Ab - nem fogja tartalmazni alaptörvény, a kampánykorlátozások egy részét viszont igen.

A javaslat kimondaná, hogy az alaptörvény tavaly januári hatálybalépése előtt meghozott Ab-határozatok hatályukat vesztik, de ez nem érinti az ezek által kifejtett joghatásokat.

Ugyancsak az alkotmány része lehet a kommunizmus elítéléséről szóló nyilatkozat, amely azonban már nem említené az MSZP utódpárti felelősségét.

Az alaptörvénybe írnák, hogy törvény vagy helyi önkormányzati rendelet jogellenessé nyilváníthatja, hogy bárki közterületen éljen, illetve kimondanák, hogy a felsőoktatási tanulmányok állami finanszírozásának törvényi feltétele lehet a későbbi magyarországi munkavállalás.

Az előterjesztés az alkotmánynak a családdal kapcsolatos cikkelyét is kiegészítené, e szerint a családi kapcsolat alapja a házasság, illetve a szülő-gyermek viszony.

Olvasóink írták

 • 5. rodnás 2013. március 10. 14:29
  „Aggódjanak inkább az afrikaiak, a palesztinok, az amerikai CCC miatt!”
 • 4. Mozimasiniszta 2013. március 09. 19:59
  „2#-es ! +1... no meg aggódjon Tel Avivban , a palesztínok lételemi jogainak sárba tiprása miatt !”
 • 3. deszkás 2013. március 09. 17:36
  „Teljesen fölöslegesen.”
 • 2. igazságkereső 2013. március 09. 17:00
  „Martin Schultz úr ne aggódjon, mert ha akkor nem aggódott amikor Gyurcsány Ferenc kormánya meghamisította a jelentéseit - és erre annak idején Almunia hívta fel figyelmét, Demokrata 2011. március 11.-i száma 4 oldalon taglalja a gyurcsányi trükközéseket!! - akkor most nincs miért aggódnia! Nemzetállam vagyunk önrendelkezési joggal és szövetségesként vagyunk jelen az Európai Unióban, nem pedig alárendeltként, mint voltunk a Szovjet rendszerben! Tehát a provokációt és a folyamatos inzultálást nyugodtan be is lehetne fejezni országunkkal szemben! De azért azt is jó lenne megtudni, hogy "ki fizeti a révészt" az állandós uniós maceráért?! Ugye nem a fiskális spekuláció és nem a multikulturális simli mozgatja a hazánk elleni szálakat?!!!!”
 • 1. kontrapista 2013. március 09. 16:11
  „" Martin Schultz arra kéri a miniszterelnököt, hogy a negyedik alkotmánymódosítással korlátozódjanak az alapvető emberi jogok ".
  Te is fiam, Brutus ?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Selmeczi: a Fidesz végleges megoldással akar segíteni a devizahiteleseken

A Fidesz és a párt országgyűlési frakciója továbbra is támogat minden olyan javaslatot, amely… Tovább olvasom