Délmagyar logó

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Orbán: visszarántottuk az országot a szakadék széléről

A miniszterelnök szerint kormánya egy sokak számára furcsa gazdaságpolitikai mixtúrával visszarántotta Magyarországot a szakadék széléről. Orbán Viktor ezt csütörtökön az OECD, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet üzleti és ipari tanácsadó bizottságának ünnepi közgyűlésén mondta Budapesten.
Beszédében az ország versenyképességéhez a foglalkoztatottság szintjének 65, majd 75 százalékra növelését sürgette. Szólt arról is, "aligha jön létre még egyszer" olyan politikai helyzet, hogy a parlamenti mandátumok több mint kétharmadát meg lehessen szerezni.

A kormányfő beszédében kifejtette: Magyarország egyszerre mélyen individualista, és védi elkötelezetten a közösségeit; ebből időnként sajátos politika is következik, hiszen az ország bár tagja az Európai Uniónak, sohasem habozott olyan megoldásokat választani, amelyek nem illeszkednek az éppen uralkodó mainstream irányzathoz.

Ezért - folytatta - Magyarországot érdemes tanulmányozni, mert egyszerre vannak jelen "ortodox és unortodox" közgazdasági eszközök, "egyszerre alkalmazzuk a válságkezelés hagyományos és innovatív eszközeit". Álláspontja szerint kormánya ezzel a sokak számára furcsa gazdaságpolitikai mixtúrával visszarántotta Magyarországot a szakadék széléről, s ez az oka annak, hogy ma nem Magyarországról, hanem például Portugáliáról ír a sajtó. "Ma már (...) az elfogadható, biztató kilátásokkal rendelkező országok közé sorolnak bennünket, habár még semmi sincs rendben Magyarországon" - közölte.

Hangsúlyozta emellett, hogy "a politikai osztálynak kredibilitást kell teremtenie a maga számára". Ezzel összefüggésben azt mondta, "soha az életben, vagy legalábbis a mi életünkben még egyszer" olyan esély, hogy olyan politikai csillagállás jöjjön létre, amelynek eredményeképpen egy demokratikus választáson meg lehet szerezni a mandátumok több mint kétharmadát, aligha jön létre. Ezért a jelenlegi kormányoldalnak hatalmas a felelőssége, képesnek kell lennie levezényelni a változásokat - emelte ki Orbán Viktor.

Orbán: visszarántottuk az országot a szakadék széléről. Fotó: MTI
Orbán: visszarántottuk az országot a szakadék széléről.
Fotó: MTI

Az adórendszer lehető legegyszerűbb, legkevésbé bürokratikus és legkisebb közterhet jelentő formájának megvalósításáról is beszélt a miniszterelnök, amellyel kapcsolatban azt mondta, "a számok szerint működik" a gyermeknevelési költségek megadóztatásának tilalma.

Rámutatott továbbá, hogy az államot nem szabad többé kizárólag versenyhátrányként értelmezni, ugyanis ha van egy jó politikai menedzsment, ha az állam gyorsan hozza meg a döntéseit, deregulál, átlátható viszonyokat teremet, keveset költ, és kooperatív a gazdaságot működtető vállalkozói csoportokkal, akkor az állam nem versenyhátrány, hanem versenyelőny.

Orbán Viktor a világgazdaságról szólva azt mondta: az a felfogás, hogy "először megszerzem a javakat a hitelből, és majd utána dolgozom", aránytalanná vált a közgazdasági és társadalmi gondolkodásban, az pedig háttérbe szorult, hogy "először dolgozom, és csak utána jutok bizonyos javakhoz". Ebből az egyensúlyvesztésből fakadt az a spekuláció, amely nyilvánvalóvá tette a nyugat-európai gazdaságok gyengeségét - jegyezte meg.

A civilizáció problémáját a miniszterelnök - mint mondta - három tényezőben látja, amelyekre ha nem adnak választ, akkor nincs lehetőség egy hosszabb távon fenntartható gazdasági növekedési korszakra. E három szerinte az "iszonyatos eladósodottság" - ezért az új alkotmány is tartalmaz majd szabályokat az államadósság-kezelésről, és 50 százalékban rögzíti annak maximális mértékét, ennek elérésének üteméről, majd megtartásáról pedig külön törvény rendelkezik -, a munkanélküliség és a népességfogyás problémája. Amikor e három probléma összeadódik, "az egy életveszélyes gyúanyag", és ma ez a kombináció állt elő Európa számára - fogalmazott.

Az alacsony foglalkoztatottságot Magyarországnak is egyik fő bajának nevezte, "amelyet ha nem orvosolunk, pillanatok alatt elpusztítja a szervezetet". Ma Magyarországon a munkaképes lakosság 55 százaléka dolgozik: ha ezt nem sikerül néhány év alatt felvinni az európai átlagra, majd néhány évre rá 65-ről 75 százalékra emelni, akkor nincs esélye arra, hogy gazdaságilag versenyképes legyen Magyarország az EU többi államával - mutatott rá.

A közelmúlt európai gazdasági intézkedéseire utalva úgy vélekedett, azok egy új európai gazdasági-társadalmi modell alapjairól, a szociális piacgazdaság teljesen új szakaszáról, esetleg végéről szólnak, azt ugyanis még nem tudni, hogy a szociális piacgazdaság mely elemei fogják túlélni Európában a világban zajló átrendeződést.

Orbán Viktor hangot adott azon véleményének is, hogy rendkívüli károkat okozott az európai kultúrában az a szembeállítás, amely szerint a szakértők elfogulatlanok és okosak, a politikusok pedig elfogultak és buták. El kell ismerni azt, hogy nemcsak gazdasági menedzsmentre van szükség, hanem azzal egyenértékűnek kell tekinteni a politikai menedzsmentet is, utóbbi hiányában ugyanis "az OECD legjobb tanulmányaiból sem lesz soha semmi"; kölcsönös elismerésre és együttműködésre van szükség - hívta fel a figyelmet.

A kormányfő az OECD-ről szólva azt mondta: vannak olyan nemzetközi szervezetek, amelyek akarva akaratlanul bevonódnak egy-egy ország belpolitikai életének küzdelmeibe, amelyekhez való viszony kiemelt politikai kérdés lehet, például "van-e megállapodás az IMF-fel, vagy nincs". Az OECD azonban nem tör ilyen babérokra, ami nagy elismerés a szervezet számára - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy Magyarországon mindig is tisztelték az OECD-t.

Olvasóink írták

94 hozzászólás
 • 94. Satnya 2011. április 12. 19:22
  „Undorítóóóóóó.....”
 • 93. saturnus 2011. április 11. 08:03
  „Visszarántotta ? Sírva fakadok,a szakadékba taszította átverte mindazokat a fiatalokat akik sorba álltak egész éjjszaka az átszavazásokon. Most meg bőgnek mint a szamarak amiért hittek neki.”
 • 92. hahaha62 2011. április 08. 16:05
  „Hunniára már csak a kereszt kell.....valaki jól játszadozik a ft-tal.....például.....ezelőtt egy hónappal még romhalmazról írtak...most meg egy csoda...ja persze-----élősködő rengeteg-adófizető egyre kevesebb----az a kis 3000 milliárd meg gyorsan el fog fogyni.....bkv-máv-metró---elviszi a harmadát-----stb-stb---naív-beképzelt és megalomán az összes magamutogató politikus.....ezt hívják orvosilag Münchausen kórnak!”
 • 91. Mignon 2011. április 08. 15:17
  „Elgondolgodtam mazsolaszolo hozzaszolasan.

  Valoban!
  Szerintem az MSZP-ben a következö hiba futott össze a valasztasok elött:

  Gyurcsany (ezt meg kell mondani!), egy kivalo politikus, de nem gazdasagi szakember.
  Bajnai ur, egy kivalo gazdasagi szakember, de nem politikus...”
 • 90. Mignon 2011. április 08. 14:57
  „Igazat kell adnom mazsolaszolo-nak.

  Bajnai urnak több idöt kellett volna hagyni, mint gazdasagi szakembernek...!

  Nem kell hogy ismetelje nekem senki:
  "Szentes, liba, öngyilkossag..."

  Ezt ismeri mindenki.
  (Jogos vagy jogtalan? Döntse el mindenki sajatmaga!)

  De, szerintem ö nem is igazan politikus, plane nem "miniszterelnök tipus" volt,
  hanem egy igazi "manager".”
 • 89. queenmargareth 2011. április 08. 14:30
  „észrevettétek, hogy ami rossz az mindig a múlt hibája, sosem aktuális a jó, ami szintén a múltban történt azt magáénak tudja viktorunk?”
 • 88. mazsolaszolo 2011. április 08. 14:14
  „Nem, az nem ő volt. Bajnai Gordon és csapata rántotta vissza a káoszból az orszáhot egy év alatt - ezt aztán Viktorka és csapata szét is rúgta seperc alatt. Miért és mire fel vindikálja magának mások teljesítményét Orbán?

  Eszembe jutott Orbánról a vicc, a rátótiakról: ásnak egy gödröt, elvezetni a vizet, de hova tegyék a kiásott földet? Hát ásnak annak egy másik gödröt, egy mélyebbet, abba biztos belefér a kiásott föld. Aztán a még mélyebb görödből keletkező nagyobb kupac földet még nagyobb gördörbe ...míg a világ világ. EZT csinálja Orbán és erről beszél nagy pofával TELJESÍTMÉNYKÉNT.

  Én nem tapsolok neki, vannak arra jól fizetett csinovnyikjai - mint láthattuk is márc. 15-én. :(”
 • 87. macs 2011. április 08. 13:20
  „83. bánki,
  Javaslom, hogy olvasd el a tanulmányt.
  Az államadósságról
  http://www.gki.hu/gazdasagpolitika/allamadossagrol-gki-hatter-elemzese
  És javaslom még, hogy keress rá a nemrég kibocsájtott 10 éves futamidejű 3 mrd$ és a 30 éves futamidejű 750 m$
  értékú magyar kötvenyekre. Az utóbbi 7,625%-os kamatszintű és 3,3%-os hozamfelárral került a piacra, azaz 10.925%-kal. Az IMF hitelek, ha jól emlékszem 3,6%-os kamattal futnak.”
 • 86. gardiola 2011. április 08. 10:54
  „Vona Gábor: A gazdagok kormánya, a gazdagok pártja

  Talán még sokan emlékszünk az elmúlt nyolc évben arra a mindennapos politikai élményre, amint az akkori ellenzéki Fidesz valamely képviselője kiállt és elmondta, hogy a kormány ismét a legszegényebb rétegeket hozza kilátástalan helyzetbe; hogy ezt így nem lehet csinálni; hogy a Fidesz kormányra jutva majd miként fog segíteni rajtuk. (Bár őszintén valljuk be, hogy az utóbbi rész, a ,,hogyan csináljuk majd mi" tétel nagyon gyengén és elnagyoltan szerepelt, általában az adócsökkentés ígéretében merült ki.)

  Azt most hagyjuk, hogy ilyenkor igazuk volt, a baloldali kormány tényleg elképesztő cinizmussal és érzéketlenséggel sanyargatta meg hazánk lakosságát. A lényeg, hogy az egyszeri szavazó joggal várhatta azt, majd ha változás lesz, akkor talán nem a szegényebb rétegek isszák majd meg mindennek a levét. Hát nem így lett. A Fideszről lehullt a lepel, és kiderült: a gazdagok pártja, ezáltal kormányuk pedig a gazdagok kormánya.

  Most a két helyről felvett költségtérítésekre, a szinte fideszes tempóvá vált politikai álláshalmozásra ki sem térnék. Az egész ott kezdődött, amikor a várva várt adócsökkentést olyan formában emelték törvényi erőre, hogy az családok százezreit hozta rosszabb helyzetbe, vagy hagyta abban a kilátástalanságban, amiben addig is voltak. A Fidesz azóta is erre a legbüszkébb. Az egykulcsos adótól a nyilatkozataik szerint pedig a gazdaság felpörgetését várták, várják, abban bízva, hogy a csökkentés révén az embereknél hagyott pénz elköltése során fellendül a belső fogyasztás, ezáltal maga a gazdaság is. Két probléma viszont minimum van ezzel.

  Egyrészről az adócsökkentés ára egy újabb megszorító csomag (amely a Széll Kálmán Terv művésznevet kapta a Fidesz propaganda osztályán) lett, ami végül többet vitt el a vámon, mint amennyit hozott a réven. A másik pedig, hogy a belső fogyasztás felpörgését várni ettől az adócsökkentéstől politikai vakság, délibáb, naivitás. Ugyanis az egykulcsos adó csupán a tehetősebb rétegeknél hagy érdemi többletet, pont azoknál, akik a belső piacon eddig is komoly vásárlóerővel voltak jelen, és ezáltal, akik az ölükbe hulló százezreket nem vásárlásra - vagyis a belső fogyasztás fellendítésére -, hanem befektetéseik, megtakarításaik - a gazdaság fellendülésére hatástalan - növelésére fordítják majd. Az ő pluszforrásaikat pedig, ahogy azt fentebb említettem, a szegények
  fogják majd finanszírozni a megszorítások által. Vagyis az adóreform nem éri el a gazdasági fellendülés célját, pluszban pedig tovább nyomorítja az alsó- és középosztályt.

  Eltelt jó pár hét, mire a kormány ráébredt, hogy az adó módosításával saját maga mozgásterét szűkítette be végzetesen, így szinte azonnal ki kell igazítania a pályát. Hosszú belső és titkos tanakodás után előállt ezért a Széll Kálmán Tervvel, amelynek fókuszába az államadósság csökkentését helyezte - ahogy azt elődei is rendre tették. Mindenáron. Akár megszorításokkal is - bár ezt a kifejezést kerülték, mint Gyurcsány Ferenc a bizottsági meghallgatást. Sőt, szintén ismerősen csengtek a mondatok: az emberek többet fogyasztanak, mint amennyit megteremtenek. Na, ezt próbálta volna elmondani a miniszterelnök egy vidéki településen egy idős gazdának vagy egy szakinak: ,,Feri bá, maga többet eszik, mint amennyit megtermel." Feri bá - vérmérséklettől függetlenül - legyintett volna a kezével, vagy a levegőbe, vagy máshová.

  A Széll Kálmán Terv tehát megszorítás, nevezzék akárminek is. A nyugdíjasok, a munkanélküliek, a betegek és a lecsúszás rémétől fenyegetett rétegek számára üzent vele a gazdagok kormánya. Nem véletlen, hogy Orbán Viktor még elmondani sem merte, hanem átadta a piszkos munkát Matolcsy Györgynek. De szintén a szegényeket érinti a közbiztonsággal kapcsolatos impotencia - ők nem tudnak biztonságot vásárolni, annyi van nekik, amennyit az állam jelenleg ad: azaz semmi. Szintén a szegényeket hozza nehéz helyzetbe a gazdagok kormánya azzal, hogy a bankokra, multikra kivetett válságadók átterhelésének megakadályozásáért semmit nem tett. Szintén a legnehezebb helyzetben élőket érinti a devizahitel-válság elhúzódása, és az ezzel (is) kapcsolatos kormányzati tehetetlenség. A sor pedig folytatható lenne tovább, de felesleges.

  Lázár János ugyanis elmondott mindent. És engem nem érdekel a szövegkörnyezet, a kontextus. A szegény emberekről a mai Magyarországon, ahol két lábbal taposták a tisztességgel érvényesülni akaró milliókat, ahol általában nem a becsületesek, hanem a törtetők és becstelenek érvényesültek, ott ilyen arroganciával, ilyen érzéketlenséggel és ilyen cinizmussal nem lehet beszélni. Aki így tesz, az annyit is ér. Ez az én véleményem.”
 • 85. Franziee 2011. április 08. 10:46
  „ez .... nyilván nincs észnél! a megnőtt adó miatt csökkentett fizetésemből veszem a pics@ drága benzint és veszem a tavaly óta 2x annyiba kerülő élelmiszert. és mi mind mekkora láma barmok vagyunk, hogy szó nélkül tűrünk és tűrünk, velem együt, nem megyünk ki az utcára.... a rákosi rendszer óta nem volt ekkora terror, a megszólalástól elfélemlített emberek tömege lettünk.<moderálva...>”
 • 84. papsajt 2011. április 08. 10:22
  „Híradó

  Gondolom már sokan látták ezt :

  http://www.youtube.com/watch?v=7GAbgKu8nKU&feature=player_embedded”
 • 83. ferdzso 2011. április 08. 10:10
  „T. "bánki"! A visszafelé mutogatás, már megszokott dolog, a "%"-ot nem is tagadja senki.(Ettől még nem lesz jobb, "azokat" is, a kiábrándultság miatt szavazták le!) Ám, vagy 70-en úgy gondolják, hogy ami most zajlik , azt nem ekként kéne csinálni, és "önfényezés" helyett könnyíteni a lakosság, (választóik) helyzetén. Gondolom, nem csak a "70" jár boltba, retteg, hogy el ne veszítse a munkahelyét, vagy akinek nincs, imádkozik, hogy a "nagy szavak" helyett lehetőség legyen, munkához jutni! A Bajnai kormány, már helyes úton járt, (ne felejtsük el). Akkor még a Görög válságkezelés miatt ide szerettek volna jönni tanácsért. Ennek, mára nyoma sincs, hogy valaki is érdeklődne, hogy miként lehet "megszorítás mentesen"...(Mert igenis van, a bolti, és benzinárakat nézve többek között.) Sajnálom, hogy nem fogják fel, miszerint, szakértőkre kéne bízni a gazdasági vezetést, az "ideológiát", meg lassanként el kéne felejteni, mert, bár 2/3-os többségű a kormány, a lakosság, ugyanúgy "megosztott". Most főleg, már módosak, (akiknek "felesleges engedményt adtak, a 16% -os adózással), és elszegényedettek között!”
 • 82. varadipal 2011. április 08. 09:58
  „Ejnye Viki éppen most mászott a szakadék aljáróll a szélére az ország, te meg visszarántod!”
 • 81. bánki 2011. április 08. 09:52
  „Nyolc év MSZP = 84 % államhiány !”
 • 80. FEFE 2011. április 08. 09:12
  „Nyugtával dicsérd a napot!”
 • 79. TheAZ 2011. április 08. 08:56
  „A kormányban valóban nincs válság. Máris szórják a pénzt.

  7 milliárdért vesz autókat az állam:
  http://index.hu/gazdasag/magyar/2011/04/08/hetmilliardert_vesz_autokat_az_allam/”
 • 78. ferdzso 2011. április 08. 08:11
  „"77" hozzászóló fórumot olvasva azt látom, "achilleus"-on kívül,aki a gazdasági eredményeket sorolja, nem mint embert "dicsőíti", (és talán egy, "qeenmargaret" részéről, aki egyikhez igazat ad); csupa negatív minősítést kapott!Tudvalevő, hogy az esetleges eredmények, mit sem érnek, ha a döntő többség nem érzi jól magát. Munkahelyek, majd lesznek, meglévőek veszélyben, árak az "egekben"! Ezt tette "ön", kedves Viktor! Ajánlom figyelmébe a 77 fórumot, és levonnám a konzekvenciát, mennyire is nagy a népszerűség! Talán, egyben, mégis igaza van: "Visszarántották.." Igen! Vissza! Annak a "szakadéknak" a széléről, amit politikájukkal a választásuktól ez év elejéig okoztak! Azért irigylem, az optimizmusát, és jövőbelátását, a munkahelyteremtéseket illetően!(Bár, addig, még nagyon sok szűnik meg, és a meglévőekből sem lehet "európai módon" megélni.)”
 • 77. jozko 2011. április 08. 08:06
  „Az Isten óvjon minket attól, hogy megtapasztaljuk, mi az igazi nyomor!
  Ami itt kifogásként elhangzik:
  leginkább csak nyavajgás!”
 • 76. pocor 2011. április 08. 08:01
  „KAMU!”
 • 75. egyszegedi 2011. április 08. 06:48
  „A szakadékot ő okozta, ami egyre csak mélyül. Ő és holdudvara , valamint a hűbéresei éppen most temetik ránk a földet, jól bele gyömöszölnek minket, hogy az életbe ne álljunk fel. Kellett ez nekünk, balga nép. A mézesmadzag. Hát most lehet mit nyalogatni.”
94 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Jobbik megvédené a hungarikumokat

A Jobbik módosító javaslatok "tömkelegét" fogja benyújtani a kormányzat készülő hungarikum… Tovább olvasom