Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 3°C Még több cikk.

Őrizetbe vették Benedek Fülöpöt

Budapest - Gyanúsítottként hallgatta ki és őrizetbe vette Benedek Fülöpöt, a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) egykori szakállamtitkárát jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és magánokirat-hamisítás miatt a Budapesti Nyomozó Ügyészség csütörtökön.
A Fővárosi Főügyészség sajtóirodája azt közölte az MTI-vel, hogy B. Fülöp a kihallgatásán érdemi vallomást tett, amelyben a bűncselekmény elkövetését tagadta. A gyanúsítás és az őrizetbe vétel ellen panasszal élt.

A közleményben az áll: a gyanúsítás lényege szerint "B. Fülöp 2005-2007-ben jogosulatlanul szervezett meg reprezentációs célú protokollvadászatokat, illetve 2006-ban közreműködött abban, hogy saját célra megrendelt facsemeték ellenértékét a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet fiktív tanácsadói szerződések megkötése útján fizesse ki."

Cselekményeivel a gyanúsított vagyonkezelői kötelezettségét szándékosan megszegve - részben felbujtóként - (a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. földügyekért felelős vezérigazgató-helyetteseként) a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnek több mint 30 millió forint vagyoni hátrányt okozott - olvasható a közleményben.

2009 decemberében Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) szövetségi igazgatója büntetőfeljelentést tett Benedek Fülöppel szemben közokirat-hamisítás bűntette miatt, ugyanis - a feljelentésben foglaltak szerint - olyan meghatalmazást adott, amelyre nem volt joga. Valótlan tartalmú okirattal próbált jogokat bizonyítani egy Békés megyei vadásztársaság alakuló ülésén.

Budai Gyula egy 2010. januári sajtótájékoztatón beszélt arról is, hogy január elején olyan levelet kapott, amelyben ugyancsak Benedek Fülöpöt illetően tájékoztatták egy erdőértékesítésről, amely bűncselekmény alapos gyanúját veti fel. A bejelentést megküldte a Budapesti Nyomozó Főügyészségnek. A levél tartalmát ismertetve kifejtette: a levélíró tájékoztatása szerint egy, a Nemzeti Földalapkezelőnek értékesített, több mint 300 hektár állami erdő 105 millió forintos vételárából 5 millió forintot Benedek Fülöpnek kellett átadni.

Benedek Fülöpöt egy másik ügyben 2009 decemberében nem jogerősen másfél év, három év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte hivatali visszaélés miatt a Heves Megyei Bíróság. Mellékbüntetésként a bíróság 3 millió forint pénzbüntetéssel sújtotta a vádlottat.

A bíróság határozata szerint Benedek Fülöp 2006 elején hivatali és eljárási jogait túllépve a felügyelete alatt működő hivatalok alkalmazottainak közvetlen utasításával és törvénytelen eszközökkel segítette, hogy egy pákozdi állami földterület külföldi kézbe kerüljön.

Benedek Fülöp 2010 januárjától Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója elnöki főtanácsadójaként dolgozik.

Olvasóink írták

 • 5. rouge 2010. november 05. 21:34
  „Remélem itt nem állunk meg!”
 • 4. achilleus 2010. november 05. 16:04
  „1. hozzászólás dodó 2010.11.04. 20:43
  Ez a magánhelikopterhez szokott aranyifjú gyengébb láncszemnek tűnik a mindenhájjal megkent (egyébként felfüggesztett börtönre már egyszer elítélt) Benedek Fülöpnél. De esetleg mindkettő megszólal (ismerős a fogolydilemma, most már ketten vannak, és ráadásul egy szabadlábon handabandázó harmadikra is vallhatnak.)

  2010-11-05 08:32 - Vádalkut kötne Sukoró-ügyben Tátrai? - Vádalkut ajánlott a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. előzetes letartóztatásban lévő volt vezérigazgatója a sukorói telekcsere ügyében - értesült a Magyar Hírlap. A lapnak Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője elmondta: Tátrai Miklós előzetesének meghosszabbításáról még nem tettek indítványt, legkorábban november végén kerülhet erre sor. Budai Gyula miniszterelnöki megbízott ezzel kapcsolatban azt mondta: az érintett csak Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök lehet. ,,Ebben az ügyben egyetlen szereplő van, akinek mentelmi joga van, ez pedig Gyurcsány Ferenc, mert ő országgyűlési képviselő és a mentelmi jog az országgyűlési képviselőt illeti meg.”
 • 3. achilleus 2010. november 05. 15:58
  „2010-11-05 15:18 - Egy hónapra előzetes letartóztatásba helyezte Benedek Fülöp egykori földművelésügyi államtitkárt a Budai Központi Kerületi Bíróság. A volt államtitkárt jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel és magánokirat-hamisítással gyanúsítják. Az indoklás szerint a volt szocialista politikus kapcsolatait felhasználva megpróbálta befolyásolni a bizonyítási eljárást, ezért van szükség a legszigorúbb kényszerintézkedésre.”
 • 2. Vörcsi 2010. november 04. 21:37
  „így múlik el a világ dicsősége!”
 • 1. dodó 2010. november 04. 20:43
  „Lassan, de biztosan szorul a hurok Qrcsány Böszme Fletó körül. Pár hét és a jó Benedek dalol mint a pacsirta. A kérdés csak az, hozzá mernek-e nyúlni, vagy túl sokat tud a Fideszről?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összeesett és meghalt egy 24 éves férfi a Miskolci Egyetemen

Miskolc - Összeesett és meghalt egy 24 éves férfi csütörtök délután a Miskolci Egyetemen -… Tovább olvasom