Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Országjáráson népszerűsíti felmondóleveles akcióját a rezidensszövetség

Országjáró körútra indul kedden a Magyar Rezidens Szövetség. Céljuk, hogy az év végéig minél többen helyezzék letétbe felmondólevelüket annak érdekében, hogy a kormányzat érdemi intézkedéseket tegyen az orvosi bérek és munkakörülmények rendezésére - mondta Papp Magor, a szövetség elnöke.
Mint kifejtette: az Élhető magyar egészségügyért elnevezésű mozgalmuk keretében rendezett országjáráson először a miskolci és a mezőkövesdi kórházba mennek, a következő héten pedig Szeged és térsége nagyobb intézményeit látogatják körbe.

A céljuk, hogy a következő egy, másfél hónapban végigjárják az összes nagy kórházat, hogy konzultáljanak a kollégákkal az egészségügyben kialakult helyzetről, a lehetséges megoldásokról, és egyúttal az akciójukhoz való csatlakozásra buzdítsanak. A rendezvényeken részt vesznek a Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Orvosok Szövetsége helyi képviselői is.

A rezidensszövetség elnöke azt mondta: legalább háromezer nyilatkozatra van szükség ahhoz, hogy akciójuk sikeres lehessen. Ha ezt nem érik el, a felmondólevelek januártól nem aktiválódnak, ám meggyőződése, hogy ez a mennyiség összegyűlik majd - hangsúlyozta Papp Magor.

Annak idején Csehországban a 40 ezer tagú orvostársadalom 3800 nyilatkozattal vitte sikerre az akcióját, így Magyarországon a 28 ezres orvos létszám mellett háromezer felmondó nyilatkozattal már jelentős hatást lehetne gyakorolni a döntéshozókra - tette hozzá.

A rezidensszövetség elnöke azt is közölte, hogy mostanáig a csatlakozók elsősorban azok közül kerültek ki, akik a következő években amúgy is el akartak menni az országból, vagy valamilyen más módon akartak kiszállni a magyar egészségügyből.

Az államtitkárság által meghirdetett, rezidenseknek szóló ösztöndíjprogramról elmondta: nagyon fontos, mert hatszáz ember megélhetését segíti, de önmagában nem képes megállítani a migrációt. Számításai szerint az év végére 27 ezer alá csökkenhet a magyar egészségügyben ténylegesen dolgozó orvosok száma.

Olvasóink írták

 • 2. klj_54 2011. szeptember 25. 20:54
  „Mehetnek Isten hírével!
  Semmi szükség olyan "orvosra" aki CSAK a pénzét (mármint a saját bevételét!) nézi, elfeledkezik arról, hogy miért tanult!
  Vagy eleve azért ment orvosnak mert a hálapénz érdekli?
  Akkor vegye tudomásul, hogy ahhoz többet kell tanulni.”
 • 1. Power 2011. szeptember 25. 12:24
  „Lassan orvos sem lesz az országban, hallgathatjuk a politikusok és képviselők hegyi beszédeit és ezért még havi 750 ezret is fizethetünk majd nekik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisorsolták az ötös lottót! Ma szerencséje volt?

A 38. héten megtartott ötös lottó és joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki. Tovább olvasom