Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Országos egészségfelmérést indított az ÁNTSZ

Több mint háromezer településen méri fel az emberek egészségügyi állapotát az ÁNTSZ az elkövetkező hónapban.
A két napja indított kutatásban 196 ezer 18 éven felüli lakost kérnek arra, hogy töltsön ki egy internetes kérdőívet, amely egészséggel kapcsolatos témákra kérdez rá. A felmérés június 20-ig tart, az adatok összesítése szeptember végére készül el. Az eredményeket kistérségi szinten elemzik - ez segítséget nyújthat helyi népegészségügyi programok összeállításában.

A 173 vidéki kistérségben és a 23 fővárosi kerületben élők egészségi állapotát méri fel az ÁNTSZ Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központja május 25. és június 10. között. A kutatásban 196 ezer embernek küldtek levelet, amelyben arra kérik őket, hogy a www.olef.oszmk.hu internetes oldalon töltsenek ki egy egészséggel kapcsolatos kérdőívet - mondta az ÁNTSZ OSZMK osztályvezetője szerdai sajtótájékoztatóján. Bényi Mária kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy csak a kiértesítettek vehetnek részt a kutatásban, a résztvevőket ugyanis úgy választották ki, hogy az reprezentálja az ország lakosságát. A mintát egyébként a lakcímnyilvántartótól kérték.

A kérdőívben egyébként 76 kérdésre kell válaszolni, kitöltése 20 percet vesz igénybe. A felmérést készítők például az egészségügyi állapotra, a káros szenvedélyekre, a táplálkozási szokásokra kíváncsiak, de rákérdeznek arra is, hogy milyen egészségügyi szolgáltatást vett igénybe a kitöltő, valamint jár-e szűrésekre.

Bényi Mária hangsúlyozta: azért fontos, hogy minél többen kitöltsék az internetes kérdéssort, mert utoljára 2003-ban volt országos egészségfelmérés, és kistérségi szinten kevés adat van az emberek egészségi állapotáról. Az önkormányzatokat is megkérték, hogy segítsenek azoknak, akiknek nincs internetes hozzáférésük.

Az egészségfelmérés akkor eredményes ha reprezentatív mintába tartozók 60 százaléka válaszol a kérdésekre. Az adatok összesítése szeptember végére készül el. Azoknak a kistérségeknek az adatait, ahol legalább hatszázan válaszoltak, elemzik és felteszik a honlapra. Ez segíthet abban, hogy a helyi szükségletek alapján állítsa össze az önkormányzat a népegészségügyi programokat - fejtette ki az osztályvezető.

A felmérés az egészségügyi tárca és az Országos Tisztifőorvosi Hivatal 10-10 millió forinttal támogatta, ennek legnagyobb részét a résztvevők kiértesítésére fordították.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öngyilkosság a zárkában: nem hibáztak a fogdaőrök

Az elsődleges parancsnoki vizsgálat szerint jog- és szakszerűen jártak el a fogdaőrök, akik azt a… Tovább olvasom