Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Országos riasztás parlagfű miatt

A parlagfű magas pollenkoncentrációja miatt pénteken már szinte az egész országban riasztás van érvényben.
Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Facebook-oldalán pénteken közzétett, a Parlagfű Pollen Riasztási Rendszerhez (PPRR) kapcsolódó térképen a másodfokú riasztást jelző vörös színnel, illetve az elsőfokú riasztást jelző pirossal jelölt területek mostanra egybefüggően szinte az egész ország területét lefedik. Az allergiások számára ez azt jelenti, hogy tüneteik állandósulnak, illetve erősödnek.

Az elmúlt heti mérésekből az is kiderül: a legmagasabb átlagos értékeket Zalaegerszegen, Budapesten, Debrecenben és Békéscsabán regisztrálták - emelték ki.

Jelenleg másodfokú riasztás van érvényben a parlagfű magas pollenkoncentrációja miatt Budapest és Eger környékén, a Dunántúl középső részén, valamint a Tiszától keletre eső területeken. Elsőfokú riasztást adtak ki Győr környékére, Komárom-Esztergom megye déli részére, Tolna megyére, Pécs körzetére, Bács-Kiskun és Csongrád megyére.

Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) aerobiológiai monitorozási hálózatának adatai szerint alacsonyabb a parlagfű pollenterhelése az ország északnyugati csücskében, Tatabánya környékén és az Északi-középhegység egyes részein, de még ezeken a területeken is figyelmeztető jelzés van érvényben. Salgótarján térsége az egyetlen, ahol egyelőre nem volt szükség figyelmeztetés kiadására.

Az ÁNTSZ a parlagfűre érzékenyeknek azt javasolja, hogy rendszeresen szedjék gyógyszereiket. Megjegyezték azt is, hogy akik most kezdenék meg a szabadságukat, azoknak belföldi pihenésre az erdővel borított hegyes-völgyes területeket, illetve az északi régiót érdemes választaniuk.
Az általános pollenhelyzetről szóló rendszeres jelentések mellett a parlagfűhelyzetről az idén is külön tájékoztatnak, az OKI által tavaly indított riasztási rendszeren keresztül. Ezen a térképen ábrázolják, hogy az ország különböző területein milyen magas a levegő parlagfűpollen-szennyezettsége.

A pollenkoncentráció szintjeit 9 fokozatú színskálával jelzik, külön táblázatban adnak tájékoztatást a különböző értékek egészségre gyakorolt hatásairól.

Olvasóink írták

  • 2. Egyolvasó 2012. augusztus 25. 06:33
    „Makón is vannak olyan helyek ahol csak parlagfű nő, még sem tesznek ellene az illetékesek, bár lehet, hogy az ismeretségi körbe tartoznak.”
  • 1. papsajt 2012. augusztus 24. 13:50
    „Budapesten és Szegeden súlyos a helyzet
    http://hirposta.hu/cikk/3428322/Budapesten_es_Szegeden_sulyos_a_helyzet/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasárnap kezdődik a hétvégi kamionstop

A vasárnap éjfélig meghosszabbított hőségriasztás miatt részlegesen felfüggesztik a kamionstopot. Tovább olvasom