Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Országos ügyvédhálózatot indított a TASZ

Ügyvédhálózatot indított a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet vasárnap. A hálózat ügyvédei Budapesten és a hat vidéki régióban ingyen segítenek a közérdekű adatokat megszerezni újságíróknak, civil szervezeteknek, állampolgároknak.
A hálózatot az Információszabadság Nemzetközi Napja alkalmából indították el, szeptember 28-án. Dénes Balázs, a TASZ elnöke a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy eddig csak a fővárosban dolgoztak és országos hatáskörű intézményektől kértek adatokat. Az új hálózat célja, hogy a vidéki önkormányzatok döntéshozatala és gazdálkodása átláthatóvá váljon, a helyi sajtó, civil szervezetek, illetve a közügyekben érdekelt állampolgárok hozzáférhessenek a közérdekű adatokhoz.

A TASZ ügyvédei Szombathelyen, Pécsett, Veszprémben, Szolnokon, Szarvason és Kazincbarcikán érhetők el az új hálózatban. Adatkérésben, de akár perek végigvitelében is ingyenesen segítenek a hozzájuk fordulóknak. Az ügyvédek nevei és elérhetőségük a www.tasz.hu oldalon lehet megtalálni. A hálózat létrehozásában a TASZ-t a CEE Trust nevű civil szervezet támogatta, amelynek hosszú távú célja a civil társadalmak építő szervezetek segítése közép- és kelet Európában.

A TASZ 4 éve működik Budapesten, ezalatt tucatnyi olyan ügyet vitt bíróság elé, amelyben állami szervezetek, önkormányzatok, vagy ezekkel kapcsolatban álló gazdasági társaságok megtagadták a közérdekű adatok nyilvánosságra hozatalát. A TASZ az elmúlt időszakban pert nyert például a gazdasági tárca ellen a Gripen vadászgépek vásárlása ügyében, a Centrum parkoló Rendszer Kft ellen a parkolódíjakból származó bevételek közlése ügyében is, illetve a MÁV, az MVM, a Szerencsejáték Zrt., valamint a Nemzeti Vagyonkezelő vezetőinek fizetését firtató újságíró által indított ügyekben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akár öt évet is kaphatnak a zsaroló dombóvári diákok

Előzetes letartóztatásba helyezett vasárnap a bíróság két dombóvári diákot, akik iskolás társaikat… Tovább olvasom