Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Összefogás Európa erdeinek védelmében

Már korábban is felmerült egy globális, a Föld minden országára kiterjedő erdőegyezmény szükségessége.
A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) várakozásai szerint joghatással bíró európai erdőegyezmény születhet annak a nemzetközi tárgyalássorozatnak az eredményeként, amelynek első fordulóját e hónap elején tartották a bécsi ENSZ-központban.

Az 1992-ben megkötött riói egyezményekhez - amelyek a klímaváltozással, a biodiverzitással és a sivatagosodással foglalkoznak - hasonlóan különleges jelentőséggel bírna egy olyan nemzeteken átívelő megállapodás létrejötte, amelyben az európai országok egyezményben nyilvánítanák ki az erdők védelmének, a fenntartható erdőgazdálkodásnak a fontosságát - emlékeztet a szaktárca.

A téma jelentőségét jelzi, hogy március elején az európai erdőegyezmény létrehozása érdekében 41 európai ország, az Európai Unió és számos szakmai és érdekvédelmi szervezet képviselője jelent meg az osztrák fővárosban. Képviseltette magát a megbeszélésen - a jelentős ázsiai területtel rendelkező - Oroszország és Törökország is. Már a riói találkozón is felmerült egy globális, a Föld minden országára kiterjedő erdőegyezmény szükségessége. Ám akkor, az ott jelen lévő országok egymástól eltérő elképzelései miatt egy ilyen egyezmény nem születhetett meg.

Tavaly júniusban azonban az erdőgazdálkodásért felelős európai miniszterek egy tárgyalássorozat megkezdéséről döntöttek. Ennek sikere esetén - vélik a szakértők - 2013-ra tető alá hozható az erdők védelméről szóló európai egyezmény. Ezt a közös szándékot magyar részről Kardeván Endre, a szaktárca államtitkár írta alá - tartalmazza a közlemény.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

BKK: nőttek a jegyeladások, csökkent a bliccelés

A Budapesti Közlekedési Központ adatai szerint 1 milliárd forinttal nőttek a BKV bevételei a 2011 januári adatokhoz képest, és a trend idén is folytatódhat. Tovább olvasom