Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

P. Lászlót életfogytiglanra ítélték

Tényleges életfogytig tartó fegyházbüntetéssel sújtotta a Pécsi Törvényszék első fokon P. Lászlót Bándy Kata meggyilkolásáért.
13:05 - Tényleges életfogytig P. Lászlónak

Tényleges életfogytig tartó fegyházbüntetéssel sújtotta a Pécsi Törvényszék első fokon, nem jogerősen P. Lászlót, Bándy Kata rendőrségi pszichológus gyilkosát pénteken.

A bíróság Antal Gábor vezette tanácsa a korábban tizenegyszer büntetett 26 éves férfit aljas indokból elkövetett emberölésben és kifosztásban mondta ki bűnösnek. Mellékbüntetésként tíz évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, és kötelezte mintegy 12,5 millió forint bűnügyi költség megfizetésére.

P. László tavaly július 8-án hajnali két óra után pécsi, Dugonics utcai lakása előtt szólította meg a születésnapi összejövetelről hazafelé tartó Bándy Katát. Az alkohol és drog befolyása alatt álló férfi kedves, de egyúttal tolakodó volt, és a lány, félve attól, hogy kiszolgáltatott helyzetbe kerülhet, nem mert felmenni az otthonába, hanem tovább sétált.

A vádlott követte, egy játszótérre kényszerítette, megerőszakolta, és közben, hogy ellenállását megtörje, megfojtotta. Magához vette a sértett pénztárcáját és mobiltelefonját, a holttestet pedig egy közeli szakadékba gurította.

A férfi bűnösségére a törvényszék az ő részbeni beismerő vallomásából, a hazugságvizsgálat, a sértett körme alatt és táskáján talált DNS-minták vizsgálati eredményeiből, szakértők, tanúk vallomásaiból, továbbá köztéri, benzinkúti kamerák felvételeiből következtetett.

Antal Gábor bíró hangsúlyozta, hogy a bizonyítékok alapján a bűncselekményt P. László egyedül követte el. Az arra vonatkozó egyetlen vallomásnak, hogy a gyilkosságnál más is jelen lehetett, számos tanúvallomás és tény is ellentmondott.

A Bándy-gyilkosság tárgyalása. Fotó: MTI (galéria)

A törvényszék nem fogadta el P. László azon védekezését, hogy Bándy Katával már hetekkel a tett előtt megismerkedett, sőt intim kapcsolatba került, és azért fojtotta meg, mert indulatba jött, mivel a nő nem vállalta fel a kapcsolatukat. Ebből következően nem erőszakolta meg és nem bántalmazta brutálisan - állította.

A bíró hangsúlyozta, ezt az állítólagos viszonyt cáfolták azok a tanúvallomások, amelyek szerint a fiatal nő, miután szakított vőlegényével, még nem állt készen egy új kapcsolatra, és az is, hogy a barátnőivel szívesen dicsekedő vádlott telefonjában semmilyen nyoma nem volt Bándy Kata fotójának, telefonszámának, ráadásul olyan napokat jelölt meg találkozások időpontjául, amikor a nő külföldön volt.

A vádlott erre azt mondta, hogy a számot egy másik telefonban tárolta, amelyet azóta eldobott, így történhetett, hogy a nőt egyszer úgy várta hiába egy randi helyszínén, hogy fel sem tudta hívni. A bíróság szerint nem volt másik telefon, miként az sem volt igaz, hogy Bándy Kata szandált cserélt volna halála éjjelén. Holttestén az a szandál volt, amelyet az összejövetelen viselt. P. László a vallomásaiban konzekvensen Katiként említette Bándy Katát, aki mindig határozottan kijavította azokat, akik őt így szólították, mivel Kataként anyakönyvezték. Ha a vádlott intim viszonyban lett volna vele, ezt tudnia kellett volna.

Antal Gábor bíró a büntetés kiszabásával kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy a büntethetőséget kizáró kóros elmeállapotban nem szenvedő P. László gátlástalan ember, akire a korábbi büntetései, a rá eddig kiszabott összesen nyolc évnyi szabadságvesztés semmilyen visszatartó erőt nem gyakorolt.

Hozzátette: bűnöző életmódjából adódóan fokozott veszélyt jelent a társadalomra, és a bíróság nem lát arra esélyt, hogy valaha is hasznos tagjává válhat.

A bíró kitért arra is, téves a halálos végeredmény ismeretében értékelni Bándy Kata döntését, hogy nem haza ment, hanem továbbsétált, amikor gyilkosa megszólította. Úgy vélte: a nőt a közepes fokú ittassága korlátozhatta abban, hogy felismerje a veszély nagyságát és jó döntést hozzon. Hivatása arra sarkallta, hogy a problémát megoldja, ne futamodjon meg. A tolakodót nem volt reménytelen vállalkozás lerázni, de mégsem sikerült. A támadó erőfölénye akkora volt, hogy Bándy Katának nem volt esélye a hatékony védekezésre - közölte.

Antal Gábor bíró dicsérte a rendőrség munkáját. Azt mondta, a nyomozók nagy erőkkel, rendkívül alaposan dolgoztak, megkönnyítve a szakértők feladatát, a bíróság döntéshozatalát.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett, ezért az ügy a Pécsi Ítélőtáblán folytatódik.

12:50 - Tényleges életfogytiglant kért az ügyész P. Lászlóra

Az ügyész tényleges életfogytiglani fegyházbüntetést, a védő határozott idejű szabadságvesztés kiszabását kérte perbeszédében a Bándy Kata megölésével vádolt P. Lászlóra a Pécsi Törvényszéken pénteken.

Tóth László ügyész indítványát azzal indokolta, hogy a társadalmi szabályokkal tudatosan szembehelyezkedő, többszörös és különös visszaeső, bűnöző életmódot folytató vádlott a kisebb súlyú bűncselekményektől eljutott a legsúlyosabb bűntett, a minősített emberölés elkövetéséig, amely országos közfelháborodást keltett.

Solymos Sára védő arra kérte a bíróságot: határozott időtartamú szabadságvesztést szabjon ki P. Lászlóval szemben. Úgy látja, a férfinak meg kell adni az esélyt arra, hogy hosszú idő után ugyan, de visszakerülhessen a társadalomba. Ezt a férfi beismerő vallomásával és azzal indokolta, hogy álláspontja szerint a közösülés ténylegesen nem történt meg.

Az ügyvéd úgy vélte: az elkövető és az áldozat között lehetett valamilyen kapcsolat, így történhetett, hogy együtt sétálhattak el a játszótérre, a bűncselekmény helyszínére.

A vádlott az utolsó szó jogán újfent bocsánatot kért áldozata hozzátartozóitól és barátairól. Azt mondta: nem tudja magát túltenni a történteken.

Az ügyészség a korábban tizenegyszer büntetett P. Lászlót aljas indokból elkövetett emberöléssel és kifosztással vádolja Bándy Kata pécsi rendőrségi pszichológus halálával összefüggésben. A vád szerint a 26 éves férfi tavaly július 8-án hajnali két óra után pécsi, Dugonics utcai lakása előtt szólította meg a születésnapi összejövetelről hazafelé tartó Bándy Katát, egy játszótérre kényszerítette, megerőszakolta, és közben, hogy ellenállását megtörje, megfojtotta.

P. László beismerte a gyilkosságot, de tagadta, hogy a nőt brutálisan bántalmazta és megerőszakolta volna. Azzal védekezik, hogy Bándy Katával már hetekkel a tett előtt megismerkedett, sőt intim kapcsolatba került. Vallomása szerint azért fojtotta meg, mert indulatba jött, mivel a nő nem vállalta fel a kapcsolatukat.


Korábban:
Várhatóan ítéletet hirdet ma a Pécsi Törvényszék a Bándy Kata rendőrségi pszichológus meggyilkolásával vádolt P. László büntetőperében.

Az ügyben első fokon eljáró bíróság Antal Gábor vezette büntetőtanácsa március 18-án befejezte a bizonyítási eljárást, és a tárgyalást április 5-re napolta el azzal, hogy akkor kerül sor a perbeszédekre és a határozathozatalra is.

Az ügyészség a korábban tizenegyszer büntetett P. Lászlót aljas indokból elkövetett emberöléssel és kifosztással vádolja Bándy Kata halálával összefüggésben. A vád szerint a 26 éves férfi tavaly július 8-án hajnali két óra után pécsi, Dugonics utcai lakása előtt szólította meg a születésnapi összejövetelről hazafelé tartó Bándy Katát, egy játszótérre kényszerítette, megerőszakolta, s közben, hogy ellenállását megtörje, megfojtotta.
   

Az MTI felvételei.

P. László beismerte a gyilkosságot, de tagadta, hogy a nőt brutálisan bántalmazta és megerőszakolta volna. Azzal védekezik, hogy Bándy Katával már hetekkel a tett előtt megismerkedett, sőt intim kapcsolatba került. Vallomása szerint azért fojtotta meg, mert indulatba jött, mert a nő nem vállalta fel a kapcsolatukat.

Olvasóink írták

50 hozzászólás
 • 50. czindi 2013. április 06. 15:00
  „Az ilyeneknek indítanám újra az uránbányát, a szénbányákat. Nem igaz, hogy nem érné meg a kitermelés?!
  "a liberális "jogvédőknek" pedig azt üzenem, hogy melléjük zárnám őket kápónak...”
 • 49. gyukolac 2013. április 06. 08:34
  „8 évet ült már ez a sejthalmaz. Mire számított, 8 napos elzárásra. Remélem ide a "három csapással" sújtott le a bíró.”
 • 48. Lacimaci 2013. április 06. 06:53
  „Nekem ugy remlik nem is a rendorseg talalta meg a holttestet egy bokor aljan nem messze az elkovetestol napokkal kesobb. Azert egy kicsit tulzas a rendorseget agyba fobe dicsernie a bironak....”
 • 47. jozko 2013. április 05. 23:35
  „A vádlott és védője elismerte bűnösségét és a Bíróság ki is mondta azt.
  Így aztán már nem kellene a személyiségi jogaira alapozva szemérmesen "P. Lászlónak" nevezni egy aljas gyilkost.

  Minden jel arra utal, hogy ez a gazember megfontoltan, józanul, aljas anyagi megfontoltságból és indítékkal ölt -
  és nincs az a büntetésvégrehajtási intézet és mód, amellyel ezt a jellemvonását meg tudnák változtatni.
  Hatalomsóvár, bitokolni vágyó , elvetemült figura. Vezéregyéniség - a végtelenségig képes kockáztatni az eredmény érdekében.
  Előtte az emberi életnek nincs értéke. Az ilyen tipusú gyilkosokat egyszer és mindenkorra az ítéletet követő rövid kivárási időszak után ki kellene végezni.
  Erre egyébként jó esélye van - "odabent"
  Ha belecsöppen a börtön hierarchiájába, ott bajosan lehet vezér egyik napról a másikra - márpedig ha ráhajt, a fogolytársai közül a nehézfiúk fogják rövedesen agyonverni!

  Tartós tejet ne vegyen semmiképpen a vevonulása után....”
 • 46. Óperenciás 2013. április 05. 21:42
  „Re.: Az origo volt a hírforrás.”
 • 45. vélemény 2013. április 05. 20:31
  „Ez még csak első fok.
  Kozma gyilkosai és Buci is enyhébb büntetést kaptak másodfokon a liberális "jogvédőknek" köszönhetően.”
 • 44. vogyo60 2013. április 05. 20:24
  „Szerintem elég lenne ha években határoznák meddig kell ülnie. Én140-150 évet javaslok, és ha jól viselkedik harmadolják.”
 • 43. vélemény 2013. április 05. 20:01
  „40. tavimaszlag
  Jól gondolod.
  http://www.delmagyar.hu/forum-kepek/230/B2295110.jpg”
 • 42. Cillit_bang 2013. április 05. 18:43
  „12 milliós perköltséget kell(ene) kifizetnie! És még fellebbezett is ???? A jog az jog??!!”
 • 41. TrombiFrédi 2013. április 05. 18:36
  „Ez a minimum ilyen esetekben!!!”
 • 40. tavimaszlag 2013. április 05. 18:20
  „Gondolom, hogy a polgi lányát is egy <moderálva> támadhatta meg!”
 • 39. tavimaszlag 2013. április 05. 18:16
  „nagyon kevés!!! Ennél súlyosabb kellene ugyanúgy mint M. Cozma gyilkosainak is!!! Sajnos a magyar büntetőjog nem fedi le egyes bűncselekmények súlyosságát vagy ha lefedné akkor sem a megfelelő büntetési tételeket alkalmazzák!!!!”
 • 38. vélemény 2013. április 05. 18:02
  „21. Óperenciás
  Miért terjesztesz hamis infókat? A paprikások még el is hiszik. :(
  http://www.bama.hu/baranya/kek-hirek-bulvar/brutalis-tamadas-erte-pava-zsolt-pecsi-polgarmester-lanyat-491541”
 • 37. vmagdi 2013. április 05. 17:57
  „12 :))) igen a kőfejtés nagyon értelmes munka, kérdésem: mit csináljunk majd a rengeteg kővel, no meg a nagy lyukkal, ahonnan kifejtik :)”
 • 36. vélemény 2013. április 05. 17:54
  „32. papika56
  A 21-es jól megvezetett. Te meg terjeszted az álhíreit.
  Minden fotón egy gyanúsított van a bama.hu szerint is.
  http://www.bama.hu/galeria/baranya/kek-hirek-bulvar/64207

  Brutális támadás érte Páva Zsolt pécsi polgármester lányát
  2013. április 5. 16:28 bama.hu
  A pécsi polgármester lányát hajnalban érte a szexuális célú támadás. Sikerült védekeznie, de orr- és arccsontja eltört. A rendőrség egy támadót keres.
  http://www.bama.hu/baranya/kek-hirek-bulvar/brutalis-tamadas-erte-pava-zsolt-pecsi-polgarmester-lanyat-491541”
 • 35. bánki 2013. április 05. 17:34
  „<moderálva>
  Bár nem EU komfort !”
 • 34. Anmari51 2013. április 05. 17:26
  „Remélem a másodfokú ítélet helyben hagyja az elsőfokú ítéletet rászolgált sőt a korábbi 11 általa elkövetett bűncselekményt oly módon múlta felül, amihez képest már nincs súlyosabb bűncselekmény. A tíz év közügyektől eltiltást nem értem arra nem lesz szüksége, ő a börtönből élve már nem kerül ki. A bűnügyi költség megtérítését sem értem elméletileg ledolgozhatná de 12,5 millió forintot mikor, mivel kereshetné meg? A börtönbüntetés legszigorúbb formáját kapta/kapja, az ő ítélete mellett nem fog dolgozni valószínű! Afelől meg senkinek ne legyen kételye, hogy PL túl éli a 30 év kiszabott büntetését, mert az elítélt társai hozzáfogják segíteni ahhoz, hogy "ne szenvedjen szegény" 30 évig! És nem is érdemli meg. hogy éljen, de mint tudjuk az Uniós jogi szabályozás tiltja a halálbüntetést.”
 • 33. vélemény 2013. április 05. 17:23
  „21. Óperenciás
  Értesülésük szerint a rendőrség el is fogta a tettest vagy tetteseket.
  - Ezt honnan vetted?
  http://www.police.hu/friss/BAR_20130405_02.html”
 • 32. papika56 2013. április 05. 17:21
  „30. vélemény.
  a kamera mutatja. ezt írta a 21. Óperenciás kommentelő is !”
 • 31. papika56 2013. április 05. 17:17
  „Páva Zs . Pécsi polgmester lánya ! Ő is így járt ..de neki szerencséje volt..még él.
  3 támadó !
  Itt is min. többen voltak !”
50 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Április 7-től változik a vasúti menetrend!

Vasárnaptól több ponton változik az idei vasúti menetrend, a változások csaknem 20 vasútvonalat érintenek. Tovább olvasom