Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 3°C Még több cikk.

Paksi erőmű: az LMP pert indít a kormány ellen a hatástanulmányokért

Az MSZP is elfogadhatatlannak tartja a paksi atomerőmű bővítéséről csütörtökön meghozott országgyűlési döntés elfogadásának módját.

Brüsszeli szakértők már vizsgálják a megállapodást

A korábbi közlésekkel összhangban nekiláttak az Európai Bizottság szakértői, hogy megvizsgálják, közbeszerzési szempontból összhangban van-e a paksi atomerőmű bővítéséről kötött megállapodás az uniós szabályokkal - közölte csütörtökön az MTI-vel Chantal Hughes, az Európai Bizottság egységes piacért és szolgáltatásokért felelős tagjának szóvivője.

Az MTI érdeklődésére Michel Barnier szóvivője tudatta: három héttel ezelőtti nyilatkozatához képest jelenleg mindössze annyi változott, hogy a szakértők megkezdték a nukleáris energia békés célú felhasználása terén való együttműködésről kötött megállapodás közbeszerzési vonatkozásainak vizsgálatát, viszont miután az elemzés még tart, arról változatlanul nem tud nyilatkozni, hogy összhangban van-e a szerződés az uniós szabályokkal. Hozzátette ugyanakkor, hogy amint a vizsgálat lezárul, közölni fogják annak eredményét.

A szóvivő megismételte, hogy a bizottság nagy jelentőséget tulajdonít az uniós közbeszerzési előírások megfelelő alkalmazásának, mert ez szolgálja leginkább minden érintett fél és a gazdaság érdekeit.

Januárban Sabine Berger, Günther Oettinger energiaügyi biztos szóvivője közölte, hogy az Európai Bizottság sosem foglalt állást azzal kapcsolatban, hogy szükséges-e tendert kiírni a paksi atomerőmű kapacitásának bővítésére, de szakértők megvizsgálják majd a magyar-orosz megállapodás közbeszerzési vonatkozásait.

Berger akkor azt is tudatta, hogy Magyarország eleget tett kötelezettségének, és időben eljuttatta Brüsszelbe az atomenergia békés felhasználása terén kötendő magyar-orosz együttműködési megállapodás tervezetét.

Civil szervezetek levélben kérték a köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a törvényt

Paksi bővítést ellenző szervezetek nyílt levélben kérték Áder János köztársasági elnököt, hogy ne írja alá az erről szóló törvényt, mert az, véleményük szerint veszélyezteti az ország szuverenitását, valamint sérti a jogállamiság és a jogbiztonság elvét.

Az Energiaklub, a Greenpeace, a Védegylet, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Paks Vobiscum? konferencia szervezői a köztársasági elnöknek csütörtökön írt, és az MTI-hez is eljuttatott levelükben azt kérik, hogy Áder János jogköréből fakadóan ne írja alá a magyar és az orosz kormányok közötti nukleáris energia békés célú felhasználása terén folytatandó együttműködésről szóló egyezmény kihirdetését szolgáló törvényt, és ne rendelje el annak kihirdetését.

A levél írói úgy vélték, hogy a törvény hatályba lépése nem szolgálná Magyarország érdekeit, mivel veszélyezteti szuverenitását, sérti a jogállamiság és a jogbiztonság elvét.

Szerintük a kormány messze túllépett a 2009. áprilisi országgyűlési határozat által adott felhatalmazáson, hiszen az az előkészítés megkezdését írta elő, így a magyar kormánynak nem volt felhatalmazása, hogy a kérdést eldöntő egyezményt aláírja.

A levélben kitérnek arra, hogy a törvényjavaslat áttekintésére és megvitatására a kérdés súlyához képest méltatlanul rövid idő állt a parlament rendelkezésére, továbbá az egyezmény sem a beruházás áráról, sem a finanszírozás konkrét feltételeiről nem rendelkezik.

A törvény szövege alapján az orosz fél nem csupán Paks 2-t jelentő két blokkot építheti meg, hanem akár továbbiakat is, a homályos megfogalmazás nem jelenti ki egyértelműen, pontosan hány blokkról van szó, véleményük szerint aggályos az a rész is, amely lehetővé teszi, hogy Oroszországnak beleszólása legyen a magyar áramárba - fogalmaznak.

Fidesz: Paks MSZP-s kifizetőhely volt 2010-ig

Teljesen hiteltelennek tartja a Fidesz a "Gyurcsány-koalíciót" a paksi bővítés ügyében, miután kiderült, hogy "a paksi erőmű 2010-ig a szocialisták kifizetőhelye volt".

Előzőleg az MSZP elfogadhatatlannak nevezte az atomerőmű bővítéséről csütörtökön meghozott országgyűlési döntés elfogadásának módját.

Erre reagálva a Fidesz sajtóirodája az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a paksi erőmű 2010-ig a szocialisták kifizetőhelye volt, és csak azóta tartják elfogadhatatlannak a fejlesztést, mióta "nem tudnak kitalicskázni milliárdokat az atomerőműből", mióta "elzáródtak a pénzcsapok".

Az MSZP fővárosi pénztárnoka, Józsa István, Gyurcsány Ferenc és más MSZP-sek is "érintettek voltak a busásan fizető bizniszekben" - fogalmazott a kormánypárt.

Hangsúlyozták, hogy a paksi atomerőmű fejlesztésével tovább nő Magyarország energiafüggetlensége, a bővítés pedig elengedhetetlen a fenntartható rezsicsökkentéshez.

A paksi felújítás célja a hosszú évtizedekre kiszámítható, olcsó és biztonságos áramellátás a magyar lakosságnak és a magyar iparnak, hiszen ha megvalósul a beruházás, 10 év múlva 10-20 százalékkal is olcsóbb lehet az áram ára - írta közleményében a Fidesz sajtóirodája.

Az Országgyűlés csütörtökön hagyta jóvá a paksi atomerőmű bővítéséről Oroszországgal kötött megállapodást. Az egyezmény kihirdetését a kormánypártok és a Jobbik-frakció támogatta, a jelen lévő MSZP-s képviselők nemmel szavaztak. A Ház hétfőn és kedden tárgyalta a megállapodást, és most azért szavazhattak róla, mert a kormánytöbbség egyetlen módosító indítványt sem támogatott.

MSZP: ezt így nem!

Az MSZP elfogadhatatlannak tartja a paksi atomerőmű bővítéséről csütörtökön meghozott országgyűlési döntés elfogadásának módját.
"Ezt így nem" - fogalmazott az ellenzéki párt az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

Az MSZP szerint a Fidesz "puccsszerűen" hozta előre az Oroszországgal kötendő szerződésről szóló parlamenti döntést. Felháborítónak és nevetségesnek nevezik továbbá, hogy a képviselők nem kaptak részletes tájékoztatást a szerződés pénzügyi hátteréről.

Az MSZP szerint "ez az ügy már rég nem a paksi atomerőműről szól", hanem "Magyarország eladósításáról, a magyar választók becsapásáról, hazánk függetlenségének feladásáról". "A kormánypártok a Fidesz legnagyobb üzletéről döntöttek" - teszik hozzá.

Az Országgyűlés csütörtökön hagyta jóvá a paksi atomerőmű bővítéséről Oroszországgal kötött megállapodást. Az egyezmény kihirdetését a kormánypártok és a Jobbik-frakció támogatta, a jelen lévő MSZP-s képviselők nemmel szavaztak.

Az LMP pert indít a kormány ellen a hatástanulmányokért

A Lehet Más a Politika (LMP) pert indít a kormány ellen, hogy megkaphassa a paksi bővítéssel összefüggő hatástanulmányokat, elemzéseket - mondta a párt társelnöke csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Schiffer András közölte, a nemzetközi szerződéskötési eljárásról, valamint a jogalkotásról szóló törvény is előírja, hogy hatástanulmányokat kell készíteni. A kormány indoklás nélkül megtagadta ezeknek a hatástanulmányoknak és kockázatbecsléseknek az átadását, ezért a közérdekű adatigénylés megtagadása miatt pert indítanak a nap folyamán - tette hozzá, megjegyezve, nemcsak a műszaki, környezeti, hanem energiagazdaságossági tanulmányokra is.

Hozzátette: Paksnak csak alternatívája van. Véleménye szerint Orbán Viktor "úgy árulta el a hazát" Moszkvában, hogy nem lehet tudni, milyen hatástanulmányok alapján kényszerítette ki a kormány ezt a döntést az Országgyűlésben.

Hangsúlyozta, az LMP elkötelezett amellett, hogy a nukleáris energiát 2040-ig ki kell vezetni a magyar energiarendszerből, mert az költséges, valamint kockázatokat és jelentős környezeti terheket jelent a következő generációkra.

Schiffer András szerint nem igaz az a kormányzati állítás sem, hogy a bővítéssel olcsóbb lesz az áram, ellenkezőleg. Kifejtette: jelenleg kilowattonként 12 forintért termel Paks, a szabadpiaci ár 16 forint; Nagy-Britanniában, ahol új blokkok termelnek, 32-33 forint az ár.

Mint mondta, szeretnének arra is választ kapni, hogy mit jelent "az Orbán-Putyin-paktum" a következő 30-40 évben. Szerinte az elmúlt években ez a politikai elit elcsalta megújuló energiaforrások fejlesztését, és az Orbán-kormány az ígéreteivel szemben alig fordított forrásokat épületek szigetelésére.

Arra a kérdése, miszerint a házelnök a lehető legnagyobb büntetést szabja ki rájuk az üléstermi rendzavarás miatt, Schiffer András közölte, tudatában voltak a jogi konzekvenciáknak.

Egy másik kérdésre, miszerint Kövér László házelnök azt mondta az ATV-nek a Paks ellen tiltakozó LMP-sekről, hogy idióták, Schiffer András elmondta, elég szomorú, hogy az ország "kettes számú" közjogi méltósága, aki egyébként felel azért, hogy a parlament formális és tartalmi értelemben is megfeleljen a törvényi előírásoknak, nem látja a felelősségét.

Úgy folytatta, a kormány olyan javaslatot terjesztett be, amely beláthatatlan kockázatokat jelent a következő generációkra. "Nem minket kellene idiótáznia szerintem" - fogalmazott, hozzátéve, hogy annak a felelősségérzete kérdőjelezhető meg, aki képes a hatástanulmány ismerete nélkül megnyomni az igen gombot.

Schiffer András azt mondta, tisztában vannak Kövér László vérmérsékletével, ezért nem lepték meg a reakciói.

Az ATV honlapján található videón Kövér László arra a kérdésre, mit szól ehhez az akcióhoz, azt mondta, "mit lehet szólni ennyi idiótához?" Elmondta, hogy a képviselők büntetésre számíthatnak.

Kövér László úgy fogalmazott, ha valaki a demokráciát hiányolja Magyarországon, célszerű lenne megfontolnia, hogy van egy minimális demokratikus kultúra. Nemcsak mások véleményét kellene tiszteletben tartani, akkor is, ha többen vannak, hanem a közösen elfogadott demokratikus normákat is - közölte. Hozzátette: volt már kétharmada a baloldalnak is, a jobboldal is tudomásul vette azt, hogy kisebbségben van, és soha nem kísérelt meg megakadályozni egy szavazást erőszakkal.

Mint mondta, "van egy verseny hülyeségben az ellenzéken belül", úgy gondolják, hogy ha parlamenti súlyuk nem elég nagy, valahogy fel kell hívni a figyelmet magukra. Kövér László szerint az emberek többsége inkább az értelmes érvekre vevő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elbúcsúztatták Helyey Lászlót - galéria

Az életének 66. évében elhunyt színművésztől a Fiumei úti sírkert ravatalozójában vettek végső… Tovább olvasom