Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Pályázat a Ringa gyárára

Kedden délutánra a helyi szakszervezet munkásgyűlést hirdet a kapuvári húsüzem elé, hogy így bírja jobb belátásra a tulajdonost jövőjük érdekében.
A Ringa viszont pályázatot írt ki a kapuvári gyár jelképes árú bérbeadására. A termelők és érdekvédők polgári engedetlenségi mozgalmat emlegetnek. „ Ha törvényesen lehet milliárdokat lopni, mi is átléphetjük a törvényi küszöböt..., hatékony demonstrációval ki kell rázni a menedzsmentet a nadrágjából..., hazaárulók, régióárulók..., felelőtlenül dolgozó Ringa-vezetők." Helyenként az efféle tiborci érvelés és indulatok is hangot kaptak tegnap Kapuváron a helyi, nagy múltú húsüzem jövőjéről szervezett fórumon.

A fórumon a polgármester, a megye vezetői és az érdekvédelmi szervezetek képviselői a jelen lévő dolgozók tapsvihara közepette egyetértettek abban, hogy nem fogadják el a majd nyolcvanéves gyár bezárásának lehetőségét, s mindenképpen megakadályozzák azt is, hogy a termelőgépsorokat leszereljék és elszállítsák.

A kapuváriak ragaszkodása gyárukhoz természetes, hiszen a majd nyolc évtizedes múltú üzem, az itteni technológia, kultúra, szaktudás és nem utolsósorban a helyi adók a létezés esélyét jelentik nemcsak Kapuvárnak, hanem a termelők, beszállítók révén a tágabb régiónak, sőt, a megyének is. Ivanics Ferenc országgyűlési képviselő szerint közvetve akár húszezer embert is érinthet a kapuvári gyár bezárása.

Egy intézményt bezárni?

Dr. Biró Péter polgármester érdeklődésünkre elmondta: a városnak az üzem százmilliós iparűzési és az újabb százmilliós jövedelemadója az idei fejlesztési, felújítási, útépítési keretét jelenti. Ha a bezárás esetén elesnének a pénztől, támogatásokra szorulnak, s egy nem kötelező feladatot ellátó intézményüket is be kellene zárniuk.

Hogy miért állt most elő a válsághelyzet, azt a Ringa jelen lévő képviselői, az ellenzéki megyei honatyák és a termelők is részben hasonlóan ítélték meg. A képviselők a kormányzat elhibázott gazdaság- és agrárpolitikájának helyi tünetét látják a húsüzem csődjében. Azért írtak levelet (Szakács és Ivanics) a kormányfőnek és három szakminiszternek, mert kormányzati segítséget sürgetnek a megoldás érdekében. Medgyasszay László pedig itt jelentette be, hogy Dávid Ibolya MDF-elnökkel és az országos gazdálkodó szervezetek vezetőivel kezdeményezett találkozót a megoldás érdekében.

A termelők az Aragót és a Picket kárhoztatják

A termelőket képviselő Szaiff Gyula és Bóna János tendenciát lát a történetben, mely a multik üzletpolitikája miatt a növényolajgyár bezárásával kezdődött, aztán a megyei tejüzemek, a MiZo és Danone csődjével folytatódott, s most a Ringa van soron. Pk a fő tulajdonos Pick, illetve Arago rt. elhibázott üzletpolitikáját kárhoztatták, és vitatták, hogy valósak az Arago–Pick üzleti könyveiben szereplő kimutatások. Bóna János sérelmezte, hogy miután a Pick mesterséges tőkeemelést hajtott végre, a kisrészvényesek tulajdoni aránya tíz százalék alá esett, ezért a közgyűlésen megtagadták az üzleti könyvekbe való betekintés lehetőségét. Bóna a csődtörvény módosítását is szorgalmazta. Fenyőházi Tibor megyei gazdaköri elnök is demonstrációra biztatott, s elmondta: lett volna szakmai befektető, hiszen a válságtünetek már kora tavasszal mutatkoztak.

A Ringát képviselő Tóth Zoltán megismételte, a horribilis veszteséget az rt. nem tudja tovább vállalni. Exportpiacaik összeomlottak, s kötelezi őket az állam a kilónkénti 240 forintos felvásárlási árra, ám a termelés csak 210–220 forint mellett lenne nullszaldós. Most nyilvános pályázatot írnak ki a kapuvári üzemre. Olyan szakmai befektetőt keresnek, amely biztosítja a foglalkoztatást. Tóth hozzátette: a 800 milliós mínuszt más befektető sem tudná elviselni.

A demonstráció egyelőre elhalasztva

Noha Pászli Tibor szakszervezeti vezető bejelentette, hogy minden törvényes eszközt – akár a polgári engedetlenséget is – megragadnak a gyár és gépeik megmentésére, s Biró polgármester is félpályás útlezárást emlegetett, a válságstáb pénteken végül úgy döntött, hétfőn tovább egyeztetnek, keddre pedig munkásgyűlést hívnak össze, mivel szerdától munkaügyi és szakszervezeti tárgyalások kezdődnek a Ringánál.

Kapcsolódó anyagok >>

Fidesz: vásárolja meg az állam (2003-08-22) >>
Rosszkor és rosszul léptek? (2003-08-22) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyár végi utazásvadászat

Az utazási irodák idén a szokásosnál nagyobb forgalmat bonyolítottak és az üdülési szezon vége felé… Tovább olvasom