Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

PDSZ: augusztus 1-től szűnjön meg a Klik!

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) azt javasolja, hogy augusztus 1-től szűnjön meg a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik).
Erről Mendrey László elnök beszélt hétfői budapesti sajtótájékoztatón.

A szakszervezeti vezető a hétvégén - a kormánypártok távolmaradása miatt - csak ellenzéki pártok részvételével tartott oktatási fórumot értékelve kiemelte: a Klik megszüntetésének szükségességében egyetértés mutatkozott, különbség abban volt a felek között, hogy ki hosszabb, ki rövidebb megszüntetési időt indítványoz.

A PDSZ augusztus 1-ét javasolja a megszüntetés időpontjául, addigra ugyanis ki lehet dolgozni a fenntartás és működtetés megváltozott elveit. A Klik nem segíti, hanem gátolja a közoktatás működését és káros - összegzett az érdekvédő.

A résztvevő pártok között egyetértés volt abban is, hogy szükség van a pedagógus életpálya átalakítására, életszerűvé tételére, és meg kell szüntetni a portfólió rendszerét. A mestertanári és kutatótanári státusz ma gyakorlatilag elérhetetlen - jegyezte meg.

Mendrey László szerint az életpálya modell rugalmatlan, teljesíthetetlen, a portfólió a mai formájában rendszeridegen. Az Emmi legújabb törekvése a nyugdíj előtt állók portfólió feltöltéséről szembe megy a törvénnyel és etikátlan - mondta, hozzátéve: követelik az erre vonatkozó módosítás visszavonását.

Jelezte: támogatják azt az ellenzéki javaslatot, ami a Közoktatási Kerekasztal létrehozására irányul. A Nat átdolgozása mind tartalmi, mind ideológiai és szakmai szempontból elengedhetetlen - tette hozzá.

Szólt arról is: a béremelés nem azonos a kompenzációval, bruttó 30-35 százalékkal nőttek a bérek, eközben nettóban a munkaterhelés 50 százalékkal lett magasabb. Hozzátéve: szeptembertől 10 százalékos béremelésnek kell megvalósulnia. Megemlítette, hogy az iskolai adminisztratív dolgozók helyzete tarthatatlan, 2008 óta egyetlen fillér béremelést nem kaptak.

A 32 óra kötelező benntöltése álságos, hamis, káros és az oktatás rovására megy - rögzítette, hozzátéve: ez a társadalom félrevezetésének, a pedagógusokkal való szembefordításának eszköze.

Támogatták a résztvevők, hogy a nemzeti pedagógus kar jelen formájában ne valósuljon meg, és a tagság ne automatikus, hanem önkéntes legyen.

Közlése szerint a résztvevő pártok szorgalmazták önálló minisztérium létrehozását az oktatás számára, és a PDSZ is azt vallja: a jelenlegi képviselet a csúcsminisztériumban kontraproduktív.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: mindegy, mit ígér a baloldal

A Fidesz szóvivője szerint teljesen mindegy, mit ígér a baloldali összefogás, mert az emberek… Tovább olvasom