Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Pedofil tartalmú weboldal miatt nyomoz a KIM

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium két napja indította el Az internet nem felejt elnevezésű programját.
Vizsgálatot kezdeményez a nyomozó hatóságoknál egy fiatalkorú magyar lányok fotóival vélhetően visszaélő honlap miatt a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium - közölte a tárca társadalmi kapcsolatkért felelős államtitkára szerdán budapesti sajtótájékoztatóján.

Balatoni Monika elmondta, a két napja indult, Az internet nem felejt elnevezésű program készítői szerda reggel egy olyan weboldalt találtak a világhálón, amelyen csak fiatalkorú magyar lányok valamilyen közösségi oldalon közzétett és onnan lementett fényképei találhatók.

Volt elődje is

Balatoni Monika elmondta, a fényképek között van olyan, amely nem nyilvános profilból származik. Ez azt jelenti, hogy a szexuális tartalmú képeket feltételezhetően az érintettek tudta nélkül, gyakorlatilag ellopták az említett oldal szerkesztői, vagy a lányok fotóit az oldal felhívására küldték be. Bárhogy is történt, törvénysértés követtek el - jegyezte meg.

Közölte, az említett oldalon több 14 évesnél fiatalabb lány fotója is látható. A tárca információ szerint a weboldal elődjét már korábban leállították.

A honlapon közzétett képek erősen szexuális tartalmúak, az érintettek teljes nevét, életkorát, valamint a közösségi profiljának közvetlen elérhetőségét is közzétették - közölte.

Balatoni Monika közölte azt is: bűncselekmény, személyes adattal visszaélés, ha olyan adatokat tesznek mindenki által hozzáférhetővé, amelyeket eredetileg csak az érintett által engedélyezett ismerős kör érhetett el.

A jelenlegi szabályozás szerint egyébként 16 éves kortól tehet valaki teljes adatvédelmi, beleegyezési nyilatkozatot a személyes adatai felhasználására - jegyezte meg.

Balatoni Monika közölte, kezdeményezik a nyomozó hatóságoknál, hogy vizsgálják meg: valóban történt-e bűncselekményt, és ha igen, akkor kezdeményezni fogják, hogy induljon eljárás a portál üzemeltetője és szerkesztői ellen.

Felhívta a figyelmet arra, hogy ha valaki ehhez hasonló weboldalt talál akkor a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Internet Hotline oldalán tehet - akár névtelenül is - bejelentést.

A KIM két napja indította el Az internet nem felejt elnevezésű programját a világháló veszélyeinek tudatosítására, a gyerekeket érő iskolai és internetes zaklatás visszaszorítása érdekében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány: nem szabad újra 13. havi nyugdíjat ígérni

Meg kell tartani a nők 40 év munkaviszony utáni nyugállományba vonulásának lehetőségét - mondta a… Tovább olvasom