Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

Pénzbüntetést kaptak a fatolvajok Borsodban

Két alkalommal is tetten értek fatolvajokat a tiszaújvárosi rendőrkapitányság járőrei; az elkövetőkre az Igrici, illetve az Ároktő határában lévő erdős területeken találtak rá - tájékoztatta a rendőrség hétfőn.
Dobi Tamás, a Borsod megyei rendőr-főkapitányság helyettes szóvivője közölte: a rendőrség - gyorsított eljárás keretében - indítványozta a szabálysértési őrizetbe vett férfiak bíróság elé állítását, majd a bíróság mindkét esetben pénzbüntetést szabott ki az elkövetőkre.

Mint hozzátette, a vonatkozó törvényi rendelkezés lehetőséget ad arra, hogy a szabálysértések elzárással sújtható elkövetőit tettenérés esetén, a gyorsított eljárás lefolytatása érdekében őrizetbe vegye az eljáró hatóság.

Kitért arra, hogy Magyarország területének ötödét borítja erdő, ez több mint 2 millió hektárnyi terület, kiemelt feladat tehát az erdőterületek vagyonvédelme. A falopás, az illegális fakitermelés Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is jelentős károkat okoz a tulajdonosoknak.

A rendőrség folyamatos megelőző és ellenőrző munkát végez, de a probléma megoldása széles körű társadalmi összefogást igényel - mutatott rá Dobi Tamás, hozzáfűzve: csak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében ez évben 631 különféle, fatolvajláshoz szükséges eszköz került ki a jogsértők birtokából.

Tavaly a megyei rendőrfőkapitány fokozott rendőri ellenőrzést rendelt el a frekventált területeken. A rendőri egységek az akciók során együttműködtek a polgárőrökkel, a mezőőrökkel és az erdészekkel is. Az idén pedig az Északerdő Zrt. a nehezen járható erdei utakon végzett járőrszolgálatok támogatása érdekében két quadot biztosított a főkapitányság közlekedésrendészeti osztálya számára.

Dobi Tamás megjegyezte: Borsod-Abaúj-Zemplénben az év eddigi szakaszában összesen 464 olyan eljárás fejeződött be, amelyet falopás miatt indított a hatóság. A falopáshoz kapcsolódó szabálysértési feljelentések száma eléri az 1700-at. A vizsgált időszakban összesen 631 különféle eszközt foglalt le a rendőrség, ezek közül 37 gépkocsit, 305 kézifűrészt és 114 baltát koboztak el.

Olvasóink írták

  • 2. keletaru 2009. november 30. 12:26
    „Biztos ezért mentek mert volt pénzük fára , meg lesz a büntetésre ?!”
  • 1. dodó 2009. november 30. 11:29
    „Megváltozott az erdőtörvény /az 1978. évi IV. törvény módosítása szerint/ 2009. szept

    "A rajtakapott bűnözők gyakran azzal védekeznek, hogy csak sétálnak, még fejszét vagy láncfűrészt talál is náluk a hatóság. Az erdőtörvény módosításának következtében azonban ezentúl tilos az ,,erdő látogatójának -- a munkavégzésre jogosultakon kívül -- motorfűrészt, fél kilogrammnál nagyobb fejtömegű fejszét, 30 centiméternél nagyobb vágólap hosszúságú kézifűrészt magánál tartania közforgalom előtt meg nem nyitott erdei utakon és az erdőben". Így aki a jogszabály új rendelkezése ellen vét, azt az erdővédelmi járulékalap 0,2, illetve 0,1 százalékával, vagyis húsz- és tízezer forinttal bírságolják meg." /MN/
    ( amit egy segílyescigányon úgysem lehet - és nem is akarnak - bevasalni. Újabb pofon a sz@rnak, megint egy semmire se jó, cigánybűnözőpárti törvény, szavazóédesgető látszatintézkedés. Szabadságvesztést, ugyan már...)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Debrecen visszafizette a kötvénycsomagját

A debreceni önkormányzat novemberben visszafizette a 2001 után kibocsátott, 2,5 milliárd forintos… Tovább olvasom