Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Pintér: hétfő estére jelentés készül a tapasztalatokról

Orbán Viktor miniszterelnök felkérésére a Belügyminisztérium hétfő estére elkészíti a rendkívüli időjárás miatt kialakult katasztrófahelyzet tapasztalatairól szóló jelentését, s ezt a következő kormányülésen a kormány tudomására is hozzák - mondta Pintér Sándor belügyminiszter vasárnap délután Budapesten, sajtótájékoztatón.
A miniszter bejelentette: már nincs elzárt település, nincs járhatatlan út, és sok településen visszaállt a vízszolgáltatás is. Jelenleg 75 településen van még baj az áramszolgáltatással, mivel az áramellátás gerinchálózatából 240 oszlopot tört szét a vihar. Ennek helyreállításában a katasztrófavédelem, a honvédség és a rendőrség támogatása mellett folyamatosan dolgozik az áramszolgáltató cég.

A sajtótájékoztatón Pintér Sándor, valamint Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője és Papp Károly országos rendőrfőkapitány is sikeresnek értékelte a szervek munkáját a katasztrófahelyzet felszámolásában. Az újságírók kérdésére, hogy miért nem kérték korábban a honvédség segítségét és eszközeit, azt mondták: nem volt rá szükség.

Hozzátették: az úton rekedt emberek biztonságba helyezéséről egyebek között a katasztrófavédelem által biztosított melegedőbuszokkal, továbbá 227 melegedőhely megnyitásával gondoskodtak.

Bakondi György tájékoztatása szerint a három nap alatt a katasztrófavédelem erői összesen 1692 esetben avatkoztak be. Az OKF vezetője szerint felkészülten, szervezetten reagáltak a megfelelő erők és eszközök alkalmazásával, sikeres volt a beavatkozásuk.

Pintér Sándor szerint "Európa eddig ismert legnagyobb márciusi viharát éltük át". A miniszter elmondása szerint a vihar és a hófúvás miatt mintegy 270 ezer ember került veszélybe, nagyon sokan voltak a közutakon.

Beszámolt arról, hogy a katasztrófahelyzetet megelőzően többszörös riasztást adtak ki. Az Országos Meteorológiai Szolgálat már szerda este 19 óra 30 perckor jelezte: rendkívül erős vihar várható. Csütörtökön megerősítették, hogy akár 120 kilométer/órás szél is kialakulhat. Az OKF a hírek ismeretében Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Fejér megyében a helyi sajtón keresztül tájékoztatta az embereket, hogy lehetőleg ne induljanak útnak. A katasztrófavédelem csütörtök délután ugyanerre már országos szinten is figyelmeztetett - tette hozzá a miniszter.

A rendőrség csütörtök délután 14 óra 30 perckor lezárta az M1-es és az M7-es utat, "14 óra 54 perckor katasztrófahelyzet kihirdetésre került" - mondta a miniszter.

Pintér Sándor szerint az, hogy ilyen eredményesen sikerült megoldani a helyzetet, annak köszönhető, hogy csütörtökön délután a katasztrófavédelem és a rendőrség egységeivel felállt az Operatív Törzs, amely a mentőszolgálattal, valamint a katonasággal is együttműködött. A miniszter kiemelte a nemzetközi összefogást is, hiszen Ausztria és Szlovákia belügyminiszterei is segítették a mentési munkálatokat szervezéssel, eszközzel egyaránt.

A miniszter kiemelte: a katasztrófahelyzet miatt egy ember sem hűlt ki az autókban, minden emberi életet sikerült megmenteni a lezárt útszakaszokon. Papp Károly országos rendőrfőkapitány is megerősítette: sem pénteken, sem szombaton nem történt halálos kimenetelű közúti baleset a hóhelyzettel összefüggésben.

Az elzárt gépjárművekben nem keletkezett kár, nem volt fosztogatás, illetve lopás. Elmondták ugyanakkor, hogy a leszakadt vezetékeket színesfém-tolvajok próbálták meg ellopni. Papp Károly viszont elmondta: Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is előállították a tolvajokat, utóbbi helyen már az orgazdát is megtalálták a rendőrök.

Papp Károly azt is elmondta, hogy a rendőrség csütörtökön 13 órakor rendelte el az országos törzs felállítását, amely megkezdte a megyei rendőr-főkapitányságok tevékenységének összehangolását, felügyeletét. Továbbá fokozott rendőri felügyeletet rendeltek el az érintett térségekben. Ezt a következő napokban is fenntartják - tette hozzá.

Az országos rendőrfőkapitány kitért arra is, hogy az elmúlt 3 nap alatt mintegy 15-szörös volt a police.hu rendőrségi portál látogatóinak száma. Az ORFK kommunikációs szolgálata 518 közleményben tájékoztatott az eseményekről.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. mogyor 2013. március 19. 05:59
  „Hát a P úr által és általa vezetett szervek nem álltak a hivatásuk magaslatán, csak festik magukat milyen jó munkát végeztünk látjátok. Hol vannak a megfelelő eszközök az ilyen helyzet elhárításához, lásd az osztrák hómarókat. Ha nincs civil segítség emberek fagytak volna meg az utakon. Lásd a gyönyörű kampány felvételt ami a facén forog, még a főszereplők is meg vannak, én a helyébe ilyenekkel nem dicsekednék.”
 • 27. queenmargareth1 2013. március 18. 16:30
  „én úgy emlékszem, hogy az ünnepségsorozatot elnapolják, nem elfeledjük...tévedek?”
 • 26. zehn 2013. március 18. 13:31
  „Nem jelentést kell készíteni, hanem nagyon gyorsan lemondani! Az olyasféle dumáknak, mint " itt két hét múlva olyan rend lesz,hogy csak na" már senki nem dől be.”
 • 25. queenmargareth1 2013. március 18. 12:59
  „Ja, Pintér úr sms-ben akartam felköszönteni, de visszafelé nem műkszik.de addig is amíg megtudom a telószámát üljön át egy másik autóba.”
 • 24. savos 2013. március 18. 11:35
  „Egy hozzászólást sem olvastam, amelyik köszöntené Sándorunkat névnapján. Pedig kitüntetést érdemelne, mert zsákban hozza a meleget.
  Sajnálattal láttam, hogy a színes fémtolvajok csak alumíniumvezetékhez jutottak hozzá. Javaslom a kormánynak, hogy - a katasztrófahelyzetre való tekintettel - térítsék meg nekik az ulumínium és a réz közötti felvárlási ár különbözetét.”
 • 23. roxper 2013. március 18. 10:50
  „Remélem az elkészült jelentést, mi szerint 100%-osan teljesítettek végül 600 millió forintból kiküldik a zembereknek is, hogy mindenki lássa hogy ők értünk vannak és jól dolgoznak! :D”
 • 22. _csutak_ 2013. március 18. 10:39
  „@TELSTAR:
  Igen az információ helytálló.
  Kettőt svéd bevándorlót a szovjet katona munkásőr páros nem magyar résztvevője a helyszínen kivégezte.
  Édesapám volt a délalföldi árvízvédemi parancsnok a honvédségen belül.
  Emlékszem a megviselt tekintetére amikor másnap este ezt elmondta.
  Neki volt lelkiismeret furdalása, a szerintem amúgy jogos lépés miatt.
  Az "árvízvédelemért" kitüntetést soha nem rakta fel!
  Az emléklap és a kitüntetés a fiókban a többi mellett.
  *
  @ galuska:
  A cikk eredetileg a Szent Korona rádió címlapján jelent meg, kicsit utána vadásztam.
  A http://www.langlovagok.hu/ webhely az ahol érdemi és valós információkat lehet kapni róluk.
  Cui Prodest alapján vélelmezhetően a cikk egy provokáció a kormány részéről, a hősiesen dolgozó rendvédelmiek lejáratására.”
 • 21. almostevil 2013. március 18. 09:50
  „Ugye azokról is ír majd, akik több mint 6 órahosszát ültek szombat délutántól éjfél körülig az M1-esen, mert az összes média félretájékoztatta a lakosságot!? A hó ugyan nem esett, de mínusz 4-8 fokban szinte élelem és üzemanyag nélkül vesztegelt 60 km-nyi kocsi. Az hogy lezárták és tovább folytatták a takarítást, nem gond, kell is. De akkor azt mondják be a rádióban (neten, TV-ben) és ne Orbán és Pintér szívhez szóló beszédétől megrészegülve hordjanak össze hetet-havat. Hasonló jó élményeket kívánok hátrelévő életükben azoknak akik ezt a káoszt okozták szombat este!”
 • 20. lepkehalo 2013. március 18. 09:31
  „Elhiszem, hogy Pintér szerint mindent a lehető legjobban csináltak. Az a baj, hogy ehhez a helyzethez ez kevés volt. Másik baj, hogy önnön nagyszerűségüktől eltelve nem vonják le a tanulságot, ergo legközelebb is ennyit várhatunk tőlük. Nem az a baj, ha valaki hibázik, hanem az, ha nem veszi észre, és nem tanul belőle. Legalább annyit mondanának, hogy bocsi.”
 • 19. roxper 2013. március 18. 09:25
  „Ilyen szituban jobb lenne ha hallgatna, a főnökével együtt, előbbi az emberekre kente a saját ********, utóbbi meg szokás szerint azt hazudta, hogy minden rendben, miközben még közel ezren vesztegeltek valamelyik útszakaszon. Ha nem így viselkednének, akkor az ellenzék se hívná fel az emberek figyelmét arra, hogy megint HAZUDNAK!”
 • 18. pog 2013. március 18. 08:55
  „Pintér nyilatkozatai az egész magyar népet megbántó volt, hisz majd a szenvedőket hibáztatta, a történtekért a nyilatkozatai véleményem szerint sértő és lenéző volt...”
 • 17. tg1983 2013. március 18. 08:34
  „Ez a Pintér - Bakondi páros legalább olyan jól vizsgázott, mint Matolcsy vagy Hoffman Rózsa.
  Ebben a kormányban nem számít a szakértelem. Csak az, hogy Orbánnak visszabeszélés nélkül szót fogadjanak.

  Közben tönremegy a gazdaság. Nő a munkanélküliség. Elszáll a forint. Eltűnt a nyugdíjunk. Nő az adósságunk.
  Ha pedig katasztrófa van, tehetetlenek vagyunk, de legalább nagy az arcunk. Utána.

  Olyan siker volt ez is, mint Matolcsy Tündérmeséje.”
 • 16. deszkás 2013. március 18. 08:26
  „LUKRÉCIA! ( 13 hsz ) Igazad van csakhogy idehaza pont fordítva gondolták.Az eddigiekben verítékkel elő állított tiszteletet a katasztrófavédők használják.”
 • 15. pirosmedence 2013. március 18. 07:40
  „Pintér meg Bakondi olyan, mint Pistike az iskolában: a tanító néni háromszor arra kéri, hogy az 1x1-et mondja, de Pistike mindig az Anyám tyúkját kezdi el. Pintéréket többször szembesítették azzal, hogy nem azt mondják, ami történt, ők viszont változatlanul szajkózzák, hogy minden a legnagyobb rendben volt, sikertörténet az egész, csak az emberek voltak fegyelmezetlenek: a francak ülnek autóba, maradtak volna a valagukon otthon......”
 • 14. mamagesa001 2013. március 18. 06:24
  „Nem hiszem,hogy ezzel a cikkel jóvá lehet tenni azt,hogy a kormány a katasztrófa elhárítása után jelent meg a helyszínen kamerákkal,hogy legyen bizonyíték ők ott voltak,akkor már minek? Sokan útnak indultak,mert már annyiszor tévedtek az időjárás előrejelzésben,na bumm most eltalálták az időjósok! Nem volt anyagi kár a kocsikban? Én csak a híradót tudtam nézni,de ott is elég sok törött autó volt látható! Ki irányította az Operatív törzs munkáját? Talán Pintér? Ne veregesse a kormány a saját vállát,nincs miért!”
 • 13. lukrecia 2013. március 17. 22:55
  „mar vagy 5 eve mondom itt a forumokon a Katasztrofa vedelmet meg kell szuntetni , be kell integralni a tuzoltosag alarendeltsegebe. A vizfejet teljesen meg kell szuntetni. A tuzoltosag mindig is tudta mi a feladata, ezzel parhuzamosan nem kell egy kovetkezo szervezet mely kozpenzbol gazdalkodik.”
 • 12. tol 2013. március 17. 22:38
  „és mi történt 2012. november 19. óta?”
 • 11. xenopus 2013. március 17. 22:18
  „Ezek berúgtak? Össze vissza hablatyolnak!
  Az érdekesség az, ezt csak ők állítják így, de én átlag olvasó akár merre megyek a neten más tartalmú cikkekbe botlok!
  Miért kell hazudozni? Egyszerűbb lenne felemelt fővel távozni!
  Nem?”
 • 10. galuska 2013. március 17. 21:57
  „Ennyit még a témához, és akkor miről is beszélünk?

  A tűzoltók nyílt levele a miniszterelnöknek és a belügyminiszternek

  2012, november 19 - 11:47
  Friss hírek Panaszkönyv

  Nyílt Levél
  Orbán Viktor Úr,
  Magyarország Miniszterelnöke
  és
  Dr. Pintér Sándor Úr,
  Magyarország Belügyminisztere
  részére

  Tisztelt Miniszterelnök Úr, tisztelt Belügyminiszter Úr!

  Mi, Magyarország készenléti szolgálatot ellátó és hivatali munkarendben dolgozó hivatásos állományú tűzoltói ezúton kívánjuk jelezni, hogy Dr. Bakondi György altábornagy Úrral, az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság Főigazgatójával, - mivel szakmailag és emberileg egyaránt alkalmatlannak tartjuk e tisztség betöltésére - a továbbiakban nem kívánunk együtt dolgozni, illetve nem kívánunk az alárendeltségébe tartozni.

  Indokaink a teljesség igénye nélkül a következők:

  Szakmai alkalmatlanságához nyilván az Önök számára sem fér kétség, mivel közismert tény, hogy Bakondi Tábornok Úr semmilyen tűzoltósághoz, polgári védelemhez illetve katasztrófavédelemhez köthető szakirányú végzettséggel nem rendelkezik.
  A tűzoltók meglátása szerint, - beleértve az ,,egyszerű", vonulós tűzoltót és a legmagasabb szintű szakmai képesítéssel bíró főtisztet egyaránt - az általa irányított átalakítások kifejezetten károsak, szakmaiatlanok, esetenként a teljes dilettantizmust feltételezik.
  Míg a beavatkozói állomány (a tűzoltásban, műszaki mentésben és egyéb kárelhárításban aktívan résztvevő beosztottak) létszámát megközelítőleg 20%-kal csökkentették, - veszélyeztetve ezzel az állampolgárok alaptörvényben rögzített biztonsághoz való jogát - addig a különböző hatósági osztályok aktív, vagy adminisztratív feladatokat ellátó személyzetét közel a kétszeresére duzzasztották.
  Az úgy nevezett ,,PAJZS" rendszer - mely egy riasztást segítő, döntésirányító rendszer - bevezetésével, annak hiányosságai miatt, a káresethez történő vonulások megkezdése esetenként több percet késik, az irányítás pontatlan, szakmaiatlan, aminek az állampolgárok élet és vagyonvédelme látja kárát.

  Az Önöké és családjaiké is, tisztelt Miniszterelnök úr, Belügyminiszter Úr.

  Konkrét példa a fent említett problémára a pomázi eset, mely elég nagy média visszhangot kapott, aztán Isten tudja miért, egyik napról a másikra ,,elfelejtődött" az eset. Pedig ott, sajnálatos módon haláleset is történt.
  Számos, olyan beosztást hoztak létre, melyet aztán hetek, hónapok múlva megszüntettek, vagy átalakítottak, felismervén, hogy ezen beosztásokhoz nem, vagy csak alig tudnak érdemi munkát hozzárendelni.
  Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy az ezen beosztásokba felvett, szinte kivétel nélkül civil végzettséggel rendelkező munkavállalók tűzoltó tiszti kinevezéssel kerülnek állományba.
  Felháborítónak tartjuk, hogy egy 12 éves múltra visszatekintő, tapasztalatlan, részben kontraszelektált ,,műintézmény" (OKF) irányíthat egy közel 150 (!) éves múlttal és gyakorlattal rendelkező, kipróbált, kifejezetten hatékony, és a társadalom által megbecsült szervezetet, úgy, hogy az az adófizető állampolgárok számára jóval többe kerül, mint korábban.
  Sajnálatos tény, hogy ezen átalakítások hatására az eddig szinte nem létező fluktuáció egyes térségekben megközelíti a 30%-ot, és ami még rosszabb, hogy a legtapasztaltabb kollégák hagyják el a pályát, mondván: ,,Én nem erre esküdtem fel".
  És sajnos, a leszerelési hullámnak előreláthatóan még nincs vége.

  Bakondi Tábornok Úr valamilyen mélyről jövő, számunkra érthetetlen gyűlölettől vezérelve a TŰZOLTÓ szót minden áron ki akarja törölni a köztudatból.
  Nagyon jó példa erre a Tűzoltóság Központi Zenekara és a Tűzoltó Múzeum elnevezés megváltoztatása, Katasztrófavédelem Központi Zenekara és Katasztrófavédelmi Múzeum névre.
  Említhetnénk még az egyenruháink és gépjárműveink feliratozásának hasonló módon történő megváltoztatását is. Ezt Bakondi Tábornok Úr átnevezésnek hívja, mi egyszerűen lopásnak.
  Szerényen megjegyeznénk, hogy minket már jóval azelőtt is tűzoltónak hívtak, hogy a katasztrófavédelem ,,megszületett" volna, és valószínűleg akkor is annak fognak hívni, amikor a ,,katasztrófavédelem" szóra már senki sem fog emlékezni.
  Bakondi Tábornok Úrral szembeni másik kifogásunkról, miszerint emberileg is alkalmatlan a pozíció betöltésére, annyit szeretnénk megjegyezni, hogy alárendeltjeivel szemben a legalapvetőbb emberi normákat sem tartja be.
  Tudomásunk és esetenként tapasztalatunk szerint számára teljesen normális dolog, az alaki szabályzatnak egyébként teljesen ellentmondó, úgynevezett ,,csendőr-pertu", (egyoldalú tegeződés), az alárendeltjeivel történő megalázó, lekezelő, káromkodó stílusú hangvétel.
  Az is jellemző rá, hogy jelentések fogadásakor és egyéb hivatalos fórumokon nem csak az előbb említett alaki szabályzattal, de a Nemdohányzók védelméről szóló törvénnyel sem különösebben foglalkozva, szinte állandóan ott lóg a cigaretta a szája sarkában.
  Bővebben a szakmai kifogásainkat terjedelmüknél fogva most nem kívánjuk ismertetni (a médiában azért már több helyen fellelhetőek), de őszintén reméljük, hogy a több ezer aláírás meggyőzi Miniszterelnök Urat és Belügyminiszter Urat arról, hogy a probléma kizárólag szakmai alapon történő megvitatása az állampolgárok biztonsága és a tűzoltó társadalom megnyugtatása érdekében feltétlen szükséges.

  Előre bocsájtjuk, hogy számunkra - mint azt fentebb jeleztük - a hívatásos tűzoltók szakmai becsülete nem képezi, nem képezheti vita tárgyát.

  A Kormány intézkedésének záros határidőn belüli elmulasztása esetén kénytelenek leszünk az orvos rezidensekhez hasonlóan közjegyzőnél letétbe helyezni szolgálati viszonyunk megszüntetése iránti kérelmünket.

  Tisztelt Miniszterelnök Úr, Belügyminiszter Úr!

  Ne gondolják, hogy ez üres fenyegetés. Ez nem fenyegetés, ez ígéret!

  Mi tűzoltók az orvos rezidensekhez képest sokkal előnyösebb helyzetben vagyunk azáltal, hogy mindannyian rendelkezünk legalább egy civil szakmával, de a legtöbbünk 2-3, esetenként még ennél is több képesítéssel bír. Mi ha kell, a civil életben is megálljuk a helyünket.
  Ez idáig, a megalázóan alacsony fizetés ellenére is pályán maradtunk pusztán hivatástudatból, de ha műkedvelő amatőrök (elnézést a kifejezésért) az önbecsülésünktől is megfosztanak minket, akkor rákényszerítenek bennünket, hogy tovább álljunk.
  Sajnos ennek azok fogják kárát látni, akik eddig bíztak bennünk, de meggyőződésünk, hogy ők is megértenek bennünket, és hasonló helyzetben ők is ugyanezt tennék.
  Mi szeretnénk továbbra is tűzoltók maradni, de eljutottunk (eljuttattak minket) arra a szintre, hogy már nem minden áron.

  Tisztelt Miniszterelnök Úr, Belügyminiszter Úr!

  Várjuk megtisztelő válaszukat!

  Tisztelettel:
  Magyarország (egyenlőre még lojális) TŰZOLTÓI és velük egyetértő magyar polgárok

  Bakonyi Hírmondó

  címlapfotó: szentesinfo.hu”
 • 9. egyiptomimao 2013. március 17. 21:27
  „7. TELSTAR 1970-es árvízről beszél? Makót, Maroslelét teljesen kitelepítették Szegedre és Hódmezővásárhelyre. A többi községre nem emlékszem. Mindenki, aki számításba jöhetett napokig alvás nélkül dolgoztak a gátakon. A középiskolások is homokzsákokat töltöttek. A kitelepített városokban, falvakban statárium lépett életbe. Ez annyit jelentett, hogy azonnal lelőtték azokat akik fosztogattak. Hallottam, hogy volt ilyen Makón.”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Majd´ egymilliárdot nyert valaki a hatos lottón

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 11. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a… Tovább olvasom